Ελλάδα

Διαγνωστικά κέντρα: Άνοιξαν και περιμένουν τους ασφαλισµένους

Ανάσα παίρνουν από σήµερα οι περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα αποφάσισαν να διακόψουν την κινητοποίησή τους, µε δεδοµένο ότι εξάντλησαν κάθε όριο πίεσης προς την κυβέρνηση, η οποία δηλώνει αδύναµη να λύσει προεκλογικά το βασικό τους αίτηµα, να διαγράψει, δηλαδή, το χαράτσι των 55 εκατ. ευρώ.

Ετσι, οι ασθενείς θα µπορούν πλέον να κάνουν κανονικά τις διαγνωστικές τους εξετάσεις και στον ιδιωτικό τοµέα, χωρίς να χρειασθεί να πληρώνουν από την τσέπη τους το 85% της αξίας της εξέτασης και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήµατά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Αλλωστε, ήταν αµφίβολο εάν και πότε θα τα έπαιρναν, δεδοµένου ότι ο υπουργός Υγείας είχε διαµηνύσει πως δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία από τον Οργανισµό. Τα παραπεµπτικά Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ γνωστοποίησε ότι παρατείνεται η ισχύς των παραπεµπτικών που έχουν στα χέρια τους οι ασφαλισµένοι του Οργανισµού µέχρι τις 21 Ιουνίου, εφόσον αυτά λήγουν.

Ο κλάδος, παρά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν στους κόλπους των εκπροσώπων του, αποφάσισε να δώσει µια περίοδο χάριτος κυρίως επειδή εξαντλήθηκε η πίεση προς τη νυν κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα προεκλογικά να προωθήσει ούτε καν αλλαγές στον προϋπολογισµό του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα προετοιµάζονται ήδη για τη νέα κυβέρνηση, στην οποία επίσης θα θέσουν πιεστικά το θέµα της παραγραφής του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρηµάτων στον ΕΟΠΥΥ µε την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης).

Δείγµα, όπως σηµειώνει και το συντονιστικό όργανό τους, πως οι κινητοποιήσεις τους δεν είχαν πολιτική στόχευση. Αγνωστο παραµένει, βέβαια, το πώς θα εισπράξουν τα χρήµατά τους εκείνοι οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ που είχαν ανάγκη και έκαναν διαγνωστικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της απεργίας. Σύµφωνα µε τον υπουργό Υγείας, δεν προβλέπεται διαδικασία εξόφλησης σε ασφαλισµένους µε βάση τον νέο κανονισµό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το