Υγεία

Διάγνωση εμφράγματος μέσα σε μία ώρα

iatriko ergastirio

Σε μόλις μία ώρα μπορεί να γίνει διάγνωση του εμφράγματος. Η δυνατότητα παρέχεται χάρη στην εξέλιξη μιας εργαστηριακής εξέτασης για την πρωτεΐνη «τροπονίνη», η οποία βρίσκεται στο μυοκάρδιο της καρδιάς και εκλύεται όταν υπάρχει έμφραγμα σε εξέλιξη.

Με τη νέα εξέταση, μειώνεται δραματικά ο απαιτούμενος χρόνος διάγνωσης, από τρεις έως έξι ώρες που είναι σήμερα.

Η γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση του εμφράγματος είναι ζωτικής σημασίας. Για κάθε ώρα που καθυστερεί η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής από τη στιγμή εκδήλωσης των συμπτωμάτων αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στα Χρονικά της Επείγουσας Ιατρικής και στην οποία συμμετείχαν 1.200 ασθενείς από πολλές χώρες.

Πολύτιμος χρόνος
Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι μπορεί πλέον να μειωθεί ο χρόνος διάγνωσης του εμφράγματος σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, οι οποίοι προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ θωρακικό πόνο. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται πια να περιμένουν τρεις ώρες ή και περισσότερο χωρίς να γνωρίζουν εάν πάσχουν από κάποια θανατηφόρα νόσο ή αν ο θωρακικός πόνος που νιώθουν οφείλεται σε άλλες αιτίες.

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί σύνηθες καρδιακό επεισόδιο, κατά το οποίο διακόπτεται η παροχή αίματος σε μια περιοχή της καρδιάς με αποτέλεσμα να νεκρώνονται τα μυϊκά κύτταρα.

Η άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη, καθώς για κάθε 30 λεπτά που περνούν ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται κατά 7,5%. Οι ασθενείς με στηθάγχη και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε έμφραγμα αποτελούν περίπου το 10% έως 20% των περιπτώσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη του μυοκαρδίου, η οποία εκλύεται στην κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση εμφράγματος. Οι παλαιότερες εξετάσεις για την ανίχνευσή της απαιτούσαν έως και έξι ώρες. Με τις σύγχρονες μεθόδους ο χρόνος ελαχιστοποιείται, μαζί με τον κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το