Κόσμος

Διάγγελμα Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία και αφού πρώτα γίνουν όλες οι προετοιμασίες» επεσήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του προς τον τουρκικό λαό, το οποίο ξεκίνησε στις 20:53 το βράδυ της Παρασκευής.

«Δεν θα υπάρχει εισιτήριο, το καταργούμε. Είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία. Θα εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της δικαιοσύνης μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Η απόφαση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων Η Αγία Σοφία είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης» επεσήμανε ακόμη.

Το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το απόγευμα της Παρασκευής (10/7), το διάταγμα που αναφέρεται στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και το σχετικό έγγραφο στον λογαριασμό του στο Twitter. «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», αναφέρει μεταξύ άλλων το tweet.

Το παρασκήνιο πίσω από τη βιαστική ανακοίνωση της απόφασης
Έντονο φαίνεται ότι είναι το παρασκήνιο πίσω από την δημοσιοποίηση της απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ένας από τους λόγους που φέρεται να επισπεύθηκε η ανακοίνωση είναι η πτώση στο χρηματιστήριο της Τουρκίας κατά 2,40%. Με αυτό τον τρόπο η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να ανακόψει την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δίνη το τελευταίο διάστημα, ενώ στις αρχές Μαΐου βρέθηκε στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το