Πολιτισμός

Διαδραστικό θέατρο μέσω διαδικτύου – Ο Βολιώτης ηθοποιός Γ. Τσούκας συμμετέχει στην παράσταση «Πίσω από το πέπλο»

Ένας Βολιώτης ηθοποιός, ο Γιάννης Τσούκας, είναι μεταξύ των συντελεστών μίας θεατρικής παράστασης, στην οποία οι θεατές θα είναι εκείνοι που θα επιλέξουν το φινάλε του έργου. Πρόκειται για το έργο «Πίσω από το πέπλο», σε σενάριο-σκηνοθεσία της Βάσιας Βασιλείου. Θα προβληθεί από πλατφόρμα online streaming το προσεχές Σαββατοκύριακο και θα εξαρτάται από το κοινό, που θα διαλέξει ένα από τα τρία εναλλακτικά σενάρια.

Το «Πίσω από το πέπλο» είναι μία παράσταση, η οποία προέκυψε το διάστημα του εγκλεισμού από την πανδημία του κορωνοϊού. «Όλη αυτή η ιδέα «γεννήθηκε» μες στην καραντίνα, προέκυψε μέσα από τη μακροχρόνια στασιμότητα που υπήρξε. Κανείς δεν έμεινε αλώβητος, μας επηρέασε όλους, αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να επανέλθουμε, όπως και πράττουμε με το συγκεκριμένο έργο», είπε ο Βολιώτης καλλιτέχνης, για να προσθέσει: «Έτσι και στον ήρωα της παράστασης, βλέπουμε πως ξαφνικά βρίσκεται σε μία άλλη διάσταση, την οποία ο καθένας μας ορίζει, όπως μπορεί να καταλάβει. Έχουμε να κάνουμε με μία ιστορία μυστηρίου, με στοιχεία θρίλερ και ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τις επιλογές του, αλλά και τις αλήθειες που κουβαλάει μέχρι πρότινος στη ζωή του. Αυτό που προσφέρουμε στον θεατή, είναι πως μπορεί εκείνος να διαλέξει το πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Αρκεί κάποιος να «κλικάρει» στην οθόνη του υπολογιστή την επιλογή που επιθυμεί. Η τρίτη επιλογή θα είναι κρυφή και δεν θα γνωρίζει τι θα συμβεί, σε αντιδιαστολή με τις δύο πρώτες επιλογές που θα είναι φανερό το φινάλε. Η διάδραση σε online streaming παράσταση είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τον τελευταίο χρόνο και σίγουρα πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα. Όλες οι πρόβες έγιναν μέσω κάμερας και γενικότερα αποτέλεσε μία καινούργια συνθήκη για όλους μας».

Στο ερώτημα για το εάν η πολύμηνη καραντίνα προκάλεσε κρίση στην Τέχνη ή Τέχνη της κρίσης, ο Γιάννης Τσούκας τόνισε: «Η κρίση στην Τέχνη ήταν αναπόφευκτη, από τη στιγμή που δεν μας επιτρεπόταν με κανέναν τρόπο να δουλέψουμε. Στην πορεία, μέσα από κάποιες πλατφόρμες, όπως είναι το viva.gr, μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε μία δουλειά στο ίντερνετ, αλλά πριν από αυτή την εναλλακτική, υπήρξε μία τεράστια παύση. Όσον αφορά στην εναρμόνισή μας με την πραγματικότητα που βιώνουμε από πέρσι, η Βάσια Βασιλείου σκέφτηκε: «Τι θα μπορούσε να δει ο κόσμος μετά την πανδημία;» Έτσι προέκυψε το «Πίσω από το πέπλο», που προσδοκούμε τη νέα σεζόν να αποτελέσει την κεντρική μας παράσταση. Συν τοις άλλοις, τι διδαχτήκαμε από την καραντίνα; Πώς ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο, έπαψε να είναι και μας έφερε αντιμέτωπους με τον εαυτό μας όλο αυτό το διάστημα που μείναμε κλεισμένοι στο σπίτι. Μακάρι η πανδημία να αποτελέσει ένα «μάθημα» για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, γιατί προσωπικά είδα πολλούς να θέλουν να ξεσπάσουν και να βγάζουν άγρια ένστικτα».

* Συνολικά τέσσερις παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί στο viva.gr το διήμερο 22-33 Μαΐου (στις 18.00 με ελληνικούς υπότιτλους και στις 20.00). Το έργο έχει ωριαία διάρκεια περίπου, ενώ επί σκηνής, πλην του Γιάννη Τσούκα, θα βρεθούν η Βάσια Βασιλείου, με την οποία συνεργάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια και η Εύη Τσακλάνου, καθώς και ο μουσικός Φίλιππος Περιστέρης. Όσοι ενδιαφέρονται να κλείσουν εισιτήριο και να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά, μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο: https://www.viva.gr/tickets/theater/streaming/piso-apo-to-peplo/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το