Τοπικά

Διαδραστική πινακίδα σε αρχαιολογικό χώρο από μαθητές του Γυμνασίου Πτελεού

Εγκαίνια της νέας διαδραστικής πινακίδας πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Γρίτσας Πτελεού παρουσία των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου. Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε και η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βόλου κ. Βάσω Ροντήρη υπεύθυνη του τομέα περιοχής Πτελεού.
Η κατασκευή της ενημερωτικής πινακίδας, εντάχθηκε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά από τους μαθητές του σχολείου και αφορούσε στη Μυκηναϊκή εποχή και τον τοπικό μυθικό βασιλιά-ήρωα Πρωτεσίλαο.

Με τη νέα πινακίδα που τοποθέτησαν οι μαθητές στην αρχή του μονοπατιού, ο επισκέπτης μπορεί να κατατοπιστεί για το που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος αλλά το σημαντικότερο είναι ότι, παράλληλα με τον χάρτη της περιοχής, μπορεί μέσω των πληροφοριών που αναγράφονται, να γίνει γνώστης όλης της τοπικής ιστορίας που αφορά στη Μυκηναϊκή εποχή.
Αυτό επιτυγχάνεται με την αλληλεπίδραση που μπορεί να έχει μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή του τάμπλετ, με την ιστοσελίδα που υποστηρίζει το μονοπάτι.

Εκτός από την αναγραφή της ιστοσελίδας, υπάρχει και σχετικό εικονίδιο με κώδικα QR. Ο κώδικα QR είναι πολύ διαδεδομένος, σε μέρη όπου χρειάζεται περαιτέρω πληροφόρηση ο επισκέπτης, δίχως την ανάγκη αναγραφής μεγάλων κειμένων, αφού όλη η πληροφορία μπορεί να αποτυπωθεί σε έξυπνα τηλέφωνα και τάμπλετ που έχει μαζί του πλέον ο καθένας.
Παράλληλα ετοιμάζονται από τους μαθητές και θα παρουσιαστούν σε τρίτο στάδιο, ηχογραφημένα κείμενα με πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα, ο επισκέπτης, αφού θα τα έχει στο κινητό του, πάλι μέσω του διαδραστικού χάρτη, να τα ανακαλεί, αντλώντας πληροφορίες κατά την περιήγησή του.

Το μονοπάτι του Πρωτεσίλαου είναι ένας αρχαιολογικός -περιβαλλοντικός περίπατος μήκους 2,5 χιλιομέτρων περίπου, που μας ξεναγεί τόσο στους θολωτούς τάφους που υπάρχουν στην περιοχή, όσο και πάνω στον λόφο «Γρίτσα», όπου πιθανολογείται ότι υπήρχε ο ομηρικός Πτελεός.

Παράλληλα δρασκελίζοντας όλο τον λόφο και περνώντας στην περιοχή της Λειχούρας, από την άλλη μεριά του λόφου, έχουμε την ευκαιρία να διασχίσουμε ένα μέρος του ομώνυμου υδροβιότοπου. Το τέλος του μονοπατιού μας βρίσκει στις πηγές που αναβλύζουν μέσα από τον βράχο του λόφου και τροφοδοτούν ασταμάτητα το μικρό ποταμάκι που διασχίζει τον υδροβιότοπο.
Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στο μονοπάτι ξεκινώντας είτε από τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο C και να καταλήξει στις πηγές, περνώντας πάνω από το λόφο «Γρίτσα», είτε από τις πηγές (από τον υδροβιότοπο Λειχούρα) και να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία.

Μέσα από το διάβα του μονοπατιού θα ταξιδέψουμε και στο βασίλειο του Πρωτεσίλαου, μυθικού θεού-ήρωα του ομηρικού Πτελεού.
Θα τον ακολουθήσουμε, αναπαριστώντας στο μυαλό μας, το μυθικό βασίλειό του (λόφος «Γρίτσα»), την εκστρατεία του στη Τροία, με αφετηρία για τα 40 του πλοία τα παράλια του κόλπου (ακτές Λειχούρας), τη δοκιμασία που του επέβαλε η θεά Άρτεμης (πηγές της Λήθης), την άφιξή του στον Κάτω κόσμο (θολωτοί τάφοι) και στην αέναη αναζήτησή του για την αγαπημένη του και το φως (από τους θολωτούς τάφους προς το φως της «Γρίτσας»).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το