Ελλάδα

Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη

Διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα, το απόγευμα, με αφορμή την είδηση του θανάτου του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, από πυροβολισμό αστυνομικού, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στην αστυνομική βία και με αίτημα να δικαιωθεί η οικογένεια του 16χρονου.
Στην Αθήνα η διαδήλωση είναι προγραμματισμένη στις 19:00 στα Προπύλαια. Συγκέντρωση και πορεία έχει προγραμματιστεί την ίδια ώρα και στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη.

Το κάλεσμα
«Ανακοινώθηκε ο θάνατος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από σφαίρα αστυνομικού. Όταν ο κρατικός μηχανισμός θα επιδιώξει να συγκαλύψει, να κουκουλώσει, να λειάνει τις συνέπειες, εμείς θα είμαστε εκεί, για να μην ξεχαστεί ο Κώστας, ο Σαμπάνης, ο Αλέξης, ο Μάγγος, ο Ζακ, ο Εμπουκά και όλα τα θύματα της κρατικής βίας. Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο! Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη!»

Αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες που καλούν τη σημερινή διαδήλωση στην Αθήνα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους,
«Ο Κώστας Φραγκούλης (και κάθε άλλο θύμα αυτής της πολιτικής) δεν προκάλεσε – δεν πήγαινε γυρεύοντας – δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Ενάντια στον αντιτσιγγανισμό και την διαίρεση, εμείς προτάσσουμε τον κοινό αγώνα των φτωχών και της τάξης μας. Στεκόμαστε αλληλεγγύες/οι στις εξεγερμένες κοινότητες των Ρομά σε όλη τη χώρα.

Από τη πλευρά μας, θα αγωνιστούμε άμεσα, πλατιά και μαζικά για να τιμωρηθούν ο ένοχοι – τόσο οι εκτελεστές όσο και οι εντολοδόχοι τους και να σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει τους Ρομά ως πολίτες β’ κατηγορίας. Ζητάμε ίσα δικαιώματα και πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές για όλους/ες και ιδιαίτερα για κατηγορίες, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες, που τις στερούνται δεκαετίες».

Διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση και πορεία έχει προγραμματιστεί το απόγευμα της Τρίτης (13/12) και στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Καμάρα, την οποία καλούν άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σε ύψιστο συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. – Γενική επιφυλακή για πιθανά επεισόδια
Σε ύψιστο συναγερμό έχουν τεθεί οι αστυνομικές αρχές λόγω της απώλειας του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη που έγινε σήμερα γνωστό ότι κατέληξε, παρά τη μάχη που έδωσαν οι γιατροί να κρατηθεί στη ζωή.

Με απόφαση που έχει σταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, «τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι νεωτέρας για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφαλείας».
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι παγώνουν όλες οι άδειες που είναι προγραμματισμένες, κόβονται τα ρεπό και καταργείται το ωράριο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Επίσης, σημαίνει ότι ενδέχεται να γίνουν περισσότερες μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων.

Ήδη, έχουν μεταφερθεί δυνάμεις της ΟΠΚΕ στην Αττική από τα Ιωάννινα, την Θεσπρωτία, την Εύβοια και το Κιλκίς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το