Τοπικά

Διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα «Τα δεινά των Χριστιανών της Γάζας: Ιστορικές και Σύγχρονες Προοπτικές»

Το Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), ένας οργανισμός με τον οποίο η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διατηρεί πολύχρονους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, οργανώνει διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τα δεινά των Χριστιανών της Γάζας: Ιστορικές και Σύγχρονες Προοπτικές» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα Ελλάδας 22:00. Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη μέσω Zoom (σύνδεσμος δωρεάν εγγραφής https://tinyurl.com/54cv62kx).

Η γλώσσα της εκδήλωσης θα είναι η αγγλική (δεν θα υπάρχει μετάφραση).

Στη στρογγυλή τράπεζα θα συζητηθούν τα προβλήματα των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους και ειδικότερα στη Γάζα. Πριν από τον τρέχοντα πόλεμο, οι Χριστιανοί της Γάζας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Ορθόδοξοι, αριθμούσαν περίπου μία χιλιάδα μέσα στα 2 και πλέον εκατομμύρια του πληθυσμού της Γάζας. Από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών τον Οκτώβριο του 2023, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταφύγει στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου και στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας.

Η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας γινόταν πάντα σεβαστή στους Αγίους Τόπους. Το διαδικτυακό σεμινάριο θα ασχοληθεί με τρεις βασικές πτυχές αυτής της παρουσίας: 1) Την ιστορία του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Παλαιστίνη (Δυτική Όχθη και Γάζα) και στο Ισραήλ, από την αρχαία έως τη σύγχρονη περίοδο. 2) Επίκαιρα ζητήματα στις σχέσεις «εκκλησίας-κράτους» ανάμεσα στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τις άλλες τοπικές χριστιανικές παραδόσεις και τις τοπικές κυβερνήσεις, και 3) Την πρόσφατη ιστορία των χριστιανών στη Γάζα, ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

Ομιλητές θα είναι:
Ο Δρ. Γιουζέφ αλ-Χουρί (Yousef al-Khouri) είναι επίκουρος καθηγητής Βιβλικών Σπουδών στο Βιβλικό Κολλέγιο της Βηθλεέμ, στην Παλαιστίνη. Γεννήθηκε στη Γάζα σε χριστιανική οικογένεια που έχει μακρά κληρονομιά ιερατικής διακονίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η οικογένειά του έχει καταφύγει τους τελευταίους μήνες στην Ορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα.

Η Χάνα Μπεντσόβσκυ (Hana Bendcowsky) υπηρετεί ως Διευθύντρια Προγράμματος του Κέντρου για Εβραιοχριστιανικές Σχέσεις της Ιερουσαλήμ (JCJCR) στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Διαλόγου Rossing. Είναι έμπειρη εκπαιδευτικός ξεναγήσεων στην Ιερουσαλήμ, ειδικευμένη στις εκπαιδευτικές περιηγήσεις στη Χριστιανική Συνοικία, με εξειδικευμένη εστίαση στις Χριστιανικές Κοινότητες στο Ισραήλ και στις Εβραιοχριστιανικές Σχέσεις στο Ισραηλινό κράτος.

Ο Δρ Σάμουελ Νομπλ (Samuel Noble) είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το KU Leuven, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Yale και μεταπτυχιακού διπλώματος από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην κοινωνική και πνευματική ιστορία των αραβόφωνων χριστιανών και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χριστιανών της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι συνεκδότης των βιβλίων «Αραβικός Χριστιανισμός μεταξύ της Οθωμανικής Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης» (Brill, 2021) και «Βιβλία αραβικού τύπου εκδομένα στην Κωνσταντινούπολη, την Βλαχία και αλλού» (De Gruyter, 2024).

Συντονιστής θα είναι ο π. Μιχαήλ Γ. Αζάρ (Michael G. Azar), Καθηγητής Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σκράντον. Το υπό έκδοση βιβλίο του (με τίτλο εργασίας, «Το τραπέζι και η κενή θέση: Ορθόδοξος χριστιανισμός και Εβραιοχριστιανικές σχέσεις») επικεντρώνεται στην αρχαία και σύγχρονη χριστιανο-εβραϊκή αλληλεπίδραση, ιδιαίτερα υπό το φως της ορθόδοξης χριστιανικής ερμηνευτικής και της ιστορικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους.

Η εικόνα είναι από τον λογαριασμό του Mar Shrab, https://www.flickr.com/photos/193889134@N07/51954338354/

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το