Τοπικά

Διαδικτυακή ομάδα με 15.000 ακόλουθους από τον Βολιώτη Αντ. Ζαβαλιάγκο στην Αμερική «Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου» μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα

 

Ο Βολιώτης κ. Αντώνης Ζαβαλιάγκος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ ζει κι εργάζεται για πάνω από 30 χρόνια στην Αμερική. Είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών στο πανεπιστήμιο Drexel της Philadelphia.
Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της γνωστής ιστοσελίδας του f/b «Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου», η οποία μετρά πάνω από 10 έτη ζωής και 15.000 ακολούθους. Στην σελίδα ξεδιπλώνεται η ιστορία του Βόλου και της Μαγνησίας μέσα από εκατοντάδες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά.
Επίσης, λειτουργεί και μια δεύτερη ιστοσελίδα με τίτλο «Συζητώντας για την Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου» μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να ανεβάσει κάποια παλιά φωτογραφία, την οποία μπορούν να σχολιάσουν ελεύθερα οι πολυπληθείς ακόλουθοι και φίλοι. Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος βρέθηκε για λίγες μέρες στη γενέτειρά του τον Βόλο, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του και να διαπιστώσουμε από κοινού την αγάπη των Βολιωτών για τον παλιό Βόλο και την Μαγνησία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

Κύριε Ζαβαλιάγκο ας μπούμε κατ’ ευθείαν στο θέμα: Πότε ξεκινήσατε την ομάδα του f/b «Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου» και ποιο ήταν το ερέθισμα που σας οδήγησε σ’ αυτό;
-Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 δεν ήξερα πολλά πράγματα για τον Βόλο. Ήξερα κάποια βασικά πράγματα, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του Βόλου δεν γνώριζα. Η ιδέα μου, ξεκίνησε ξεφυλλίζοντας ένα καλογραμμένο βιβλίο που είχε εκδώσει το ΔΗ.Κ.Ι. με ιστορικές φωτογραφίες και πολλά πράγματα για τον Βόλο που αγνοούσα μέχρι τότε. Κατόπιν μέσω του πατέρα μου που μου έστελνε τα τεύχη άρχισα να διαβάζω την σειρά «Εν Βόλω», την επιμέλεια του οποίου είχε ο Γιάννης Κουτής, η οποία ομολογουμένως ήταν εξαιρετική. Κατόπιν άρχισα να ανακαλύπτω τα επιστολικά δελτάρια του Στουρνάρα. Έτσι το ένα έφερνε το άλλο και κάθε φορά που ανακάλυπτα κάτι, ήθελα να ανακαλύψω και κάτι παραπέρα. Ήταν μια αυτανάφλεξη. Έτσι ό,τι με ενδιέφερε και μου άρεσε άρχισα να το αναρτώ και διαπίστωσα πως η αντίδραση στο διαδίκτυο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και έντονη. Έτσι τον Νοέμβριο του 2012 δημιουργήθηκε η σελίδα. Εγώ έκανα τις αναρτήσεις μου βράδυ (ώρα Αμερικής) και το επόμενο πρωί που σηκωνόμουν έβλεπα πως γινόταν μια τεράστια συζήτηση γύρω από μια παλιά φωτογραφία, ένα επιστολικό δελτάριο κ.λπ. Στην πορεία λοιπόν γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα με εμένα.

Μου κάνει εντύπωση και σας συγχαίρω γιατί την πληροφορία την δίνετε άμεσα στον κόσμο, την διαχέετε. Δεν κρατάτε κάτι για εσάς. Ξέρετε, πολλοί συλλέκτες σπανίων φωτογραφιών δεν τις κοινοποιούν και δεν τις μοιράζονται με το ευρύ κοινό. Πόσες περίπου φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί αυτή τη 12ετία στην ομάδα;
-Έχουν αναρτηθεί πάνω από 1.800 φωτογραφίες. Πολλές από αυτές είναι δικές μου και άλλες είναι από διάφορους άλλους ανθρώπους και φίλους, που όλοι, όμως, έχουμε έναν κοινό στόχο. Να ανακαλύψουμε πράγματα για την πόλη μας και την περιοχή μας. Πολλοί λοιπόν ξεκίνησαν να μου δείχνουν παλιές φωτογραφίες που είχαν στην κατοχή τους. Από τους πρώτους ανθρώπους ήταν και η κ. Γιούλη Κόκκορη, η οποία είχε συγγένεια με τον γνωστό σε όλους μας γιατρό Γιώργο Παπανικολάου (Pap) και η οποία είχε στην κατοχή της καταπληκτικές φωτογραφίες του παλιού Βόλου, τις οποίες και αναδείξαμε μέσω της σελίδας.
Επειδή υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον σε κάθε φωτογραφία που «ανέβαινε», δημιούργησα το 2018 και μια δεύτερη σελίδα με ομάδα συζήτησης με το όνομα «Συζητώντας για την Μαγνησία Στο Πέρασμα Του Χρόνου» που σήμερα αριθμεί κοντά στα 10.000 μέλη. Εκεί ο καθένας πλέον μόνος του μπορεί να ανεβάσει τις δικές του φωτογραφίες ώστε να γίνονται και οι ανάλογες συζητήσεις, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από εμένα. Οι συζητήσεις που γίνονται έπειτα από μια ανάρτηση μάς δίνουν πολλές πληροφορίες. Μάλιστα πρόσφατα στην ομάδα αυτή «ανέβασε» κάποιος φίλος μια παλιά φωτογραφία του Ζημέρη από τα Καλά Νερά και το κείμενο που υπήρχε από πίσω στην φωτογραφία ήταν εντυπωσιακό. Έτσι λοιπόν πολλές φορές στοιχεία δεν μας δίνει μόνο αυτή καθ’ αυτή η φωτογραφία ή τα σχόλια που γίνονται, αλλά και τα κείμενα που υπάρχουν είτε μπροστά είτε στο πίσω μέρος μια φωτογραφίας ή ενός καρτ-ποστάλ. Έτσι το όλο θέμα είναι πολυδιάστατο κι αυτό είναι το ευχάριστο. Είναι το οπτικό υλικό, είναι η συζήτηση, είναι το αίνιγμα, είναι η ομαδικότητα. Και ένα από τα παράπλευρα καλά είναι ότι μέσα από αυτή μου την ενασχόληση γνώρισα πολλούς ανθρώπους από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Να πω επίσης ότι είναι πολύ ωραίο που βλέπω κι άλλους ανθρώπους από άλλες περιοχές της Μαγνησίας όπως το Χόρτο ή την Ζαγορά που κάνουν κάτι ανάλογο και μάλιστα το κάνουν πάρα πολύ ωραία και είναι κάτι που με ευχαριστεί.

Δυστυχώς ο παλιός Βόλος χάνεται μέρα με την ημέρα. Πολλά παλιά σπίτια του Βόλου κατεδαφίζονται. Πρόσφατα πήγε να γίνει και κάτι ανάλογο με το ιστορικό ξενοδοχείο της Γαλλίας επί της οδού Ιάσονος που ευτυχώς φαίνεται πως θα αξιοποιηθεί και θα ανακατασκευασθεί.
-Η αλήθεια είναι πως αν ένα παλιό κτήριο το έχει κάποιος ιδιώτης είναι δύσκολα τα πράγματα κι εννοώ από πλευράς δαπανών να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί. Όταν το έχει κάποιος οργανισμός ίσως είναι πιο εύκολα.

Πρόσφατα έγινε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου με πάρα πολύ κόσμο στην οποία ήσαστε ο κύριος ομιλητής…
-Αυτή ήταν η έκπληξη του καλοκαιριού για μένα, καθώς εκείνο το βράδυ ο χώρος είχε κατακλυστεί με πάνω από 300 άτομα. Ήταν πολύ συγκινητικό και συνάμα τιμητικό. Η εκδήλωση έγινε μέσω του γνωστού σε όλους «Κοινού των Μαγνητών» και όλοι απέκτησαν περισσότερες γνώσεις.

Μου αρέσει επίσης τα κουίζ που βάζετε κατά καιρούς για μια φωτογραφία, αλλά και τα link που συνδέουν κάποιες φωτογραφίες μεταξύ τους. Μπορείτε να μας πείτε ποια θα είναι η περαιτέρω εξέλιξη του όλου εγχειρήματος; Τι άλλο προσδοκάτε;
-Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Θέλω όλο αυτό να έχει διάρκεια και να ευχαριστεί εμένα, αλλά και τους φίλους της ομάδας. Αυτό που λέμε και την Αμερική «cherry on top», δηλαδή το κερασάκι στην τούρτα. Όλο αυτό που συμβαίνει, είναι κάτι καλό, αλλά γίνεται ακόμα πιο όμορφο με την συνεισφορά όλων. Πάντως υπάρχει αρκετό υλικό ώστε να συνεχιστεί και στο μέλλον το όλο εγχείρημα. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να υπάρχουν κάποιες ακόμη πιο οργανωμένες προσπάθειες. Η Λάρισα για παράδειγμα έχει κάνει μια πιο οργανωμένη προσπάθεια σε κάτι αντίστοιχο, με μια ομάδα 10-15 ατόμων που αγοράζουν υλικό, κατόπιν το ταξινομούν, το συζητούν και το εκθέτουν. Μάλιστα η ομάδα αυτή είναι πολυποίκιλη και δεν αποτελείται μόνο από λάτρεις τις τοπικής ιστορίας, αλλά και από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Έτσι κάτι πιο οργανωμένο θα είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Ελπίζω να συμβεί και σε εμάς.

Σας ευχαριστούμε για τις όμορφες ιστορικές φωτογραφίες που μοιράζεστε μαζί μας που μας έκαναν γνώστες της ιστορίας του τόπου μας αλλά μας κάνουν να θέλουμε ανακαλύψουμε συνεχώς περισσότερα πράγματα για το Βόλο και την Μαγνησία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το