Τοπικά

Διαδικτυακή ομάδα Αλληλοβοήθειας στον Βόλο ενάντια στον κορωνοϊό – 7.000 μέλη προσφέρουν τρόφιμα και ψώνια

«Τοπική Ομάδα Ενημέρωσης και Αλληλοβοήθειας ενάντια στον COVID-19 Βόλος», λέγεται η διαδικτυακή ομάδα ενημέρωσης για την πανδημία στο Facebook, με ιδρυτή τον Βολιώτη νοσηλευτή, Γρηγόρη Γαγάρα, έναν άνθρωπο με έντονο αίσθημα αλληλεγγύης. Η διαδικτυακή ομάδα, που πλέον αριθμεί τα 7.000 μέλη, δημιουργήθηκε τον Μάρτιο, λίγο πριν την πρώτη καραντίνα και είναι αποτέλεσμα την ανάγκης και της προσφοράς η οποία παρέμεινε και μετά τη λήξη της.

Ιδρυτής της Ομάδας είναι ο Βολιώτης νοσηλευτής Γρηγόρης Γαγάρας

Το έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της ομάδας ήταν παρόμοιες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση και την αλληλοβοήθεια. Σήμερα ο αριθμός των εθελοντών – μελών της ομάδας ξεπερνά τους 150 και είναι άνθρωποι από διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως, γιατροί, δικηγόροι, ψυχολόγοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ένα μεταφορικό μέσο και το διαθέτουν για να μετακινηθούν ή και για να μεταφέρουν τρόφιμα και ψώνια στα άτομα που τα χρειάζονται. Η ομάδα αλληλοβοήθειας βοηθά πολλές οικογένειες στον Βόλο χωρίς να κάνουν διακρίσεις. Καθημερινά τα τηλεφωνά τους «σπάνε» με κλήσεις και μηνύματα από άτομα που θέλουν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Προωθείται μέσα από τη διαδικτυακή ομάδα η έννοια της «γειτονιάς» και τονίζει ο κ. Γαγάρας χαρακτηριστικά, «η λογική μας είναι αυτή. Επειδή έρχονται δύσκολοι καιροί, επεμβαίνουμε, στηρίζουμε, μαθαίνουμε από στόμα σε στόμα, μοιράζουμε τρόφιμα σε οικογένειες που δεν δουλέψανε το προηγούμενο διάστημα και δεν υπάρχει καμία διάκριση στο ποιος χρειάζεται βοήθεια». Επίσης υποδεικνύει ένα σημαντικό επισιτιστικό πρόβλημα στην πόλη του Βόλου, «8-10 από την κατηγορία των ανθρώπων του τουρισμού που δεν δουλέψαν καθόλου το καλοκαίρι, αυτή τη στιγμή δεν έχουν να φάνε κρέας». Από στόμα σε στόμα και ιδιαίτερα από τους ηλικιωμένους πολλοί τους ξέρουν ως «τα παλικάρια» που δίνουν τρόφιμα. Όταν μιλούσε για τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρεται στην ομάδα από όλες τις ηλικίες είπε ο κ. Γαγάρας, «είναι συγκινητικό. Για εμάς όλο αυτό ήταν και τρόπος αντιμετώπισης του στρες, του άγχους και του φόβου μας. Σε μια περίοδο κοινωνικής αδράνειας είναι λειτουργικό και για σένα. Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.» Ακόμη δήλωσε ότι η ομάδα αλληλοβοήθειας του Βόλου ήταν αφορμή και για άλλες περιοχές να επικοινωνήσουν μαζί τους ζητώντας συμβουλές για να φτιάξουν και τις δικές τους ομάδες αλληλοβοήθειας, όπως στην Έδεσα και στην Κοζάνη.

Ο κ. Γαγάρας επισήμανε ότι, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην πόλη του Βόλου αλλά δεν καταγράφεται πουθενά. Στατιστικά οι οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια είναι το 15%-20% στις υποβαθμισμένες περιοχές του Βόλου όπως, Νεάπολη, Άγιος Νεκτάριος και Νέα Ιωνία, «τρομακτικά νούμερα», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε και συνεχίζει, «υπάρχει πολύ ανάγκη, η οποία δεν καλύπτεται από τις κοινωνικές παροχές», τόνισε, «προσπαθούμε ο Δήμος να βοηθήσει και να προσφέρει και τους έχουμε ενοχλήσει πολλές φορές για αυτό το θέμα αλλά δεν έγινε και κάποια ουσιαστική αλλαγή». Από την αρχή της δράσης τους μέχρι σήμερα η ομάδα αλληλοβοήθειας έχει βοηθήσει περίπου 35 οικογένειες και συνεχίζουν. Σε λίγο καιρό, θα είναι δυνατή η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης από επαγγελματία ψυχολόγο όμως, περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες στην ομάδα στο Facebook. Μελλοντικά σχέδια, για μετά την καραντίνα, η ομάδα συζητά για το άνοιγμα μιας κουζίνας στον Βόλο, αφιλοκερδώς, για να έρχεται ο κόσμος που έχει ανάγκη να παίρνει μια μερίδα σπιτικού φαγητού.
Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected].

Ρεπορτάζ
ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το