Τοπικά

Διαδικτυακή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας “No Burn” την Κυριακή στις 6:00 το απόγευμα

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 6.00 μμ, η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών “No burn” διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση – δημόσια συζήτηση με θέμα «Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται σε όλη τη χώρα – Απάντησή μας ο συντονισμένος αγώνας των πολιτών». Μετά από τη ματαίωσή της τον Οκτώβριο, εξαιτίας της μη παραχώρησης του χώρου από τον ΟΛΒ για την πραγματοποίησή της στην παραλία του Βόλου, η εκδήλωση μεταφέρεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα zoom με τα εξής στοιχεία σύνδεσης: https://us02web.zoom.us/j/84539312512…, Meeting ID: 845 3931 2512, Passcode: NoBurn.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Γιάννος Νικολάου και Νίκος Σακούτης, εκπρόσωποι από τη Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης «Η πόλη Ανάποδα» και από το Συντονισμό Φορέων, Συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο» αντίστοιχα, που στις πόλεις τους αντιμετωπίζουν οξύτατο το πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί τι προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και πώς διευρύνει την καύση σκουπιδιών πανελλαδικά, καθώς και ποια είναι η οικολογική διαχείριση απορριμμάτων, την οποία προτάσσουν οι πολίτες. Επίσης, ως ομιλητής ο Κώστας Γαργάλας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, θα αναδείξει ενδιαφέροντα και άγνωστα στο ευρύ κοινό στοιχεία για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Δήμου Βόλου (εργοστάσιο SRF), που προωθείται από τις τοπικές Αρχές, παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και τον τεκμηριωμένο από το ΤΕΕ Μαγνησίας μη βιώσιμο χαρακτήρα του.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα που θα συζητήσουν πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να συντονιστούν οι συλλογικές αντιστάσεις στην κοινωνία, ώστε τελικά να διευρυνθεί ο αγώνας σε πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Πρωτοβουλίας:

Η «πειραματική» καύση RDF στην ΑΓΕΤ-Lafarge φαίνεται ότι… απέδωσε και, σήμερα – 4η χρονιά του «πειράματος» – η κυβέρνηση αναθεωρεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και διευρύνει επίσημα την καύση σκουπιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Τη στιγμή που η κατάσταση στο Βόλο είναι αφόρητη, που η δυσωδία από την καύση πλαστικών συνοδεύει την ανάσα μας μέρα και νύχτα, δημιουργώντας καθημερινά, σοβαρά αναπνευστικά και άλλα προβλήματα, που οι επιστημονικές μελέτες σχετίζουν την αέρια ρύπανση με την ευπάθεια σε πανδημίες και ο Βόλος κρατά την πρωτιά σε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, την ίδια αυτή ώρα η τσιμεντοβιομηχανία συνεχίζει να καίει τα τοξικά πακέτα σκουπιδιών που έρχονται με καράβια από την Ιταλία και με φορτηγά από το ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ τα νοσηρά σχέδια της κυβέρνησης παίρνουν νομιμοποίηση και στέκονται απειλητικά απέναντι στο μέλλον της χώρας μας. Με το πρόσχημα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, σχεδιάζουν τη δημιουργία επιπλέον 4 εργοστασίων καύσης σε Αττική, Κρήτη, Μακεδονία και Πελοπόννησο, καθώς και 80 περίπου νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), όπου θα γίνεται δεματοποίηση σκουπιδιών προς καύση! Παράλληλα, επιχειρούν να προωθήσουν ως «πειραματική» την καύση λυματολάσπης, δοκιμάζοντας και πάλι τις αντοχές των πολιτών του Βόλου με την απόπειρα καύσης CLO, με διαδικασίες εξπρές και όχι τυχαία.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουμε δείξει με πλήθος ενεργειών και με μεγαλειώδη συλλαλητήρια ότι εναντιωνόμαστε στην καύση σκουπιδιών και ότι επιθυμούμε πραγματική διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, σε μια βιώσιμη κατεύθυνση, που δεν θα απειλεί τη δημόσια υγεία. Διεκδικούμε ανατροπή του παράλογου, του διαστροφικού, νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού της κυβέρνησης που αντί να επενδύει στην ελαχιστοποίηση των σκουπιδιών, επενδύει στην αύξησή τους για να γίνει βιώσιμη η καύση τους, με στόχο την κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων των σκουπιδιών!

Πολίτες, συλλογικότητες, μαθητές και νέοι της πόλης, φορείς από όλη την Ελλάδα που εναντιώνονται ξεκάθαρα στην καύση σκουπιδιών και απαιτούν μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισή τους, μπορούμε να νικήσουμε! Να πιέσουμε να αποσυρθεί το νέο ΕΣΔΑ, να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να επανασχεδιαστεί η διαχείριση απορριμμάτων με σαφή προσανατολισμό στη δημιουργία πόλεων με μηδενικά απόβλητα. Η Πρωτοβουλία «No Burn» κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και σας καλεί να συμμετέχετε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το