Πολιτισμός

Διαδικτυακή διάλεξη Petre Maican ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΝΟΡΙΑ

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 και ώρα Ελλάδας 8 μ.μ. πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση του φετινού κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία», που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Βικαριάτο των γαλλόφωνων ενοριών (αγίας Μαρίας των Παρισίων και αγίου Αλεξίου της Ουγκέν, Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Πρόκειται για την ομιλία του Δρ. Petre Maican με θέμα «Αναπηρία και συμπερίληψη στην Ορθόδοξη ενορία». Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη διαδικτυακά είτε μέσω της πλατφόρμας Zoom (στη διεύθυνση https://us02web.zoom.us/j/84913433453, με δυνατότητα δωρεάν εγγραφής στη διεύθυνση https://vicariatorthodoxe.fr/inscription-catechese/ ) είτε μέσω του καναλιού του Βικαριάτου στο YouTube στη διεύθυνση https://www.youtube.com/c/lalettreduvicariat.

Η γλώσσα της εκδήλωσης θα είναι τα γαλλικά.

Η πλειονότητα των Ορθοδόξων χριστιανών γνωρίζει ότι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στις κοινότητές τους απαιτεί τροποποιήσεις στη δομή του κτιρίου, όπως ράμπες ή προσβάσιμες τουαλέτες, αλλά ίσως δεν κατανοεί ότι η ένταξη απαιτεί αλλαγές και σε συναισθηματικό επίπεδο. Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία δεν σταματά στη φυσική πτυχή· ξεπερνά τόσο τα συναισθηματικα όσο και τα κοινοτικά θέματα, για να φτάσει τελικά στα πνευματικά. Στη διάλεξη θα συζητηθεί η συναισθηματική πτυχή που επιτρέπει στα άτομα με αναπηρίες να κατανοηθούν και γίνουν αποδεκτά στην εκκλησιαστική κοινότητα. Θα αντιμετωπιστούν τα τρία πιο συνηθισμένα συναισθηματικά εμπόδια που εμποδίζουν την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε επίπεδο ενορίας –φόβος, οίκτος και αηδία– και θα αναζητηθούν στρατηγικές για την υπέρβασή τους, βασισμένες στην ασκητική παράδοση της Εκκλησίας.

Ο Petre Maican είναι διδάκτορας Συστηματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Aberdeen, ενώ τις προτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογία τις ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, στη Ρουμανία. Εργάστηκε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο, και στο Πανεπιστήμιο Radboud, ως στέλεχος του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Ανατολικό Χριστιανισμό. Το ερευνητικό του έργο βρίσκεται στη διασταύρωση της ανθρωπολογίας, της θεολογίας, της διανοητικής αναπηρίας και της Ορθόδοξης πνευματικότητας, εξετάζοντας πώς η Ορθόδοξη κατανόηση της πνευματικής τελειότητας μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ατόμων με μεγάλες διανοητικές αναπηρίες. Το τελευταίο του βιβλίο, «Θέωση και Σύγχρονη Ορθόδοξη Θεολογία», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Brill το 2023.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το