Τοπικά

Διαχρονικός ο Κάφκα για τη συνύπαρξη των λαών – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος»

Το μήνυμα της συνύπαρξης των λαών που αναδεικνύεται από το συγγραφικό έργο του Φραντς Κάφκα, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στη σημερινή εποχή που αναβιώνουν δυνάμεις του φασισμού και του ρατσισμού τονίστηκε σε χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Κορδάτος».
Ειδικότερα η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, η πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων διοργάνωσαν εκδήλωση και έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Τσεχοεβραίου συγγραφέα Φραντς Κάφκα, με τίτλο «Αφιέρωμα στον Φραντς Κάφκα», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της Τσεχοσλοβακίας / Τσεχικής Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση χαιρέτισε o πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Jan Bondy, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και η αναπληρώτρια πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αν. καθηγήτρια κ. Ιωάννα Λαλιώτου, ενώ ακολούθησε η ομιλία της κ. Αρετής Τζανετοπούλου, διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Βόλου, με τίτλο «Φραντς Κάφκα: Ερωτευμένος με τη ζωή… στοιχειωμένος με τον θάνατο», η οποία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του συγγραφέα.
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου.


Ο Τσέχος πρέσβης δήλωσε πως «είμαι χαρούμενος που βρέθηκα στον Βόλο και σε εκδήλωση που αφορά στον Κάφκα, μια προσωπικότητα που εκπροσωπεί, την Πράγα, μια κοσμοπολίτικη πόλη, με τη συνύπαρξη λαών και καλλιτεχνών. Και το μήνυμα που στέλνει ο ίδιος είναι η αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη της εβραϊκής, τσεχικής και γερμανικής κοινότητας στην Πράγα.
Η κ. Κολυνδρίνη επισήμανε μεταξύ άλλων πως ο Κάφκα προήγαγε τα γράμματα, τη λογοτεχνία, τις τέχνες και δίνει τον συνεκτικό δεσμό μεταξύ των λαών. Στέλνει το μήνυμα ενάντια στον ρατσιμό και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που ο ίδιος πρέσβευε μέσα από την ίδια του τη ζωή».
Η κ. Λαλιώτου ανέφερε πως το έργο του Κάφκα είναι γνωστό στην Ελλάδα, αλλά επανέρχεται σήμερα με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Και αφορά στο πανεπιστήμιο γιατί ο Κάφκα συγκεντρώνει μια πελιάδα ιδιοτήτων. Ξεκινάει σαν χημικός, σπουδάζει νομική και γράφει μυθιστορήματα του φανταστικού».
«Ο Κάφκα αποτελεί έναν διαχρονικό καλλιτέχνη που στέλνει το μήνυμα ότι θα πρέπει να αντισταθούμε στην αδράνεια, στην ανευθυνότητα».
Ο κ. Σολομών σημείωσε πως «ήταν πολύ σημαντική εκδήλωση για έναν άνθρωπο με μεγάλο κύρος και μας τιμά που ήταν Εβραϊκής καταγωγής. Μάλιστα επειδή η ζωή του εστιάστηκε στην προάσπιση της συνύπρξης των λαών, δεν επιλέξαμε τυχαία την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το