Τοπικά

Διαχρονική η πολιτική σκέψη του Καζαντζάκη – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση χθες στον Βόλο

Στον Βόλο βρέθηκε χθες ο κ. Γιώργος Στασινάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με αφορμή την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική» από το τοπικό τμήμα Βόλου της ΔΕΦΝΚ.

Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος πολλές δεκαετίες τώρα προωθεί το σπουδαίο έργο του Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή στα πέρατα του κόσμου. Από το 1968, όταν γνώρισε στη Γενεύη την Ελένη Σαμίου, τον μεγάλο έρωτα που σημάδεψε τον Καζαντζάκη και συνδέθηκε φιλικά με τη δεύτερη γυναίκα του μέχρι τον θάνατό της, ο Γιώργος Στασινάκης έθεσε σκοπό ζωής να αναδείξει τη φυσιογνωμία του σπουδαίου λογοτέχνη. Και η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που εδρεύει στην Ελβετία, έχει πετύχει τους σκοπούς της, καθώς 31 χρόνια μετά την ίδρυσή της αριθμεί περισσότερα από 9.124 μέλη σε 130 συνολικά χώρες.
«Κάποιος ακούγοντας πως η Διεθνής Εταιρεία ιδρύθηκε στη Γενεύη, εύλογα θα αναρωτηθεί ποια σχέση είχε ο Καζαντζάκης με την Ελβετία. Εκεί ζούσε η χήρα του, Ελένη Καζαντζάκη. Είχα πάει στην Ελβετία από τη Γαλλία το 1967 κι ένα χρόνο αργότερα γνωριστήκαμε σε μία εκδήλωση κατά της χούντας. Εκείνη μου είπε: «Φτιάξε ένα σύλλογο φίλων για τον Καζαντζάκη κι εγώ θα σε βοηθήσω», σχολίασε μεταξύ άλλων το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του CERN, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στο κοινό που έσπευσε να παρακολουθήσει χθες στο Public Βόλου την παρουσίαση του τόμου.

«Ο σκοπός μας είναι απλός», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Στασινάκης, για να προσθέσει: «Να προωθήσει τον στοχασμό του Καζαντζάκη με κάθε μέσο σε όλο τον κόσμο. Όπως για παράδειγμα με το δελτίο που δημοσιεύουμε σε 11 γλώσσες, μέχρι και στα ιαπωνικά, τα κινεζικά και τα αραβικά, περιλαμβάνοντας πληροφορίες για τις δραστηριότητες του σωματείου, αλλά και το ετήσιο περιοδικό με τίτλο «Le Regard crétois» που κυκλοφορεί με άγνωστα κείμενα του Καζαντζάκη στα ελληνικά, ισπανικά, αγγλικά και γαλλικά και ποικίλα άρθρα».
Μάλιστα, θέλησε να επικαλεστεί μία φράση της κρητικής διαλέκτου: «Αν έχεις κουζουλάδα, τα καταφέρνεις», θέλοντας να επισημάνει κατ’ αυτόν τον τρόπο πως «μόνο οι τολμηροί πετυχαίνουν τους σκοπούς τους» και ότι «εάν κάθεσαι απλά να περιμένεις, δεν συμβαίνει τίποτε».

Αναφερόμενος δε σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας, ο οποίος το 1996 χρίστηκε από τον Φρανσουά Μιτεράν ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας, θυμήθηκε το ταξίδι του Καζαντζάκη στον Καύκασο και επισήμανε ότι στα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ χαίρει μέχρι και σήμερα μεγάλης εκτίμησης. Κλείνοντας, ο κ. Στασινάκης αποκάλυψε πως μέσα στο φθινόπωρο, η κ. Μαρία Φλετορίδου, μέλος του τμήματος Βόλου Φίλων Καζαντζάκη, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη το πόνημά της με την τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Έλληνας συγγραφέας σε γαλλικό ραδιόφωνο, μεταφέροντας έτσι στο χαρτί ένα σημαντικό τεκμήριο: «Συνέταξε μία σπουδαία εργασία η κ. Φλετορίδου για τον Καζαντζάκη, ο οποίος λίγο προτού πεθάνει, παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη διάρκειας τεσσάρων ωρών».

* Στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου, που επιχειρεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία και μελετά επαρκώς τη σχέση του Καζαντζάκη με την πολιτική, μίλησε επίσης ο κ. Αντώνης Αντωνίου, πρόεδρος του τοπικού τμήματος Βόλου της ΔΕΦΝΚ, ποιητής, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Δακτυλάς.

Φωτό: Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παρουσίαση. Στο πάνελ των ομιλητών διακρίνονται από δεξιά οι κ.κ. Γιώργος Στασινάκης, Δημήτρης Δακτυλάς και Αντώνης Αντωνίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το