Τοπικά

Διαχρονικά μηνύματα του «όχι» σ’ ένα ιδιαίτερο σχολείο

sde-epeteios

Μ’ ένα αφιέρωμα στη ζωή της “τραγουδίστριας της νίκης” Σοφίας Βέμπο και ένα θεατρικό – διασκευή του «Δημοψηφίσματος» του Μπ. Μπρέχτ οι εκπαιδευόμενοι του 2ου ΣΔΕ Λάρισας γιόρτασαν τα 75χρονα από την έναρξη του ιταλοελληνικού πολέμου.

Σ’ ένα πολυπολιτισμικό σχολείο με μαθητές από πολλές χώρες του κόσμου είναι πρόκληση η προσέγγιση ενός εθνικού γεγονότος και η άντληση απ’ αυτό διαχρονικών μηνυμάτων παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η παρουσίαση της πολυκύμαντης ζωής της Βέμπο ανέδειξε πως μια ξεχωριστή στιγμή μπορεί να μετατρέψει έναν άνθρωπο σε ηρωική μορφή καθώς και το δυναμικό ρόλο της μουσικής στην τέλεση ανδραγαθημάτων.

sde-epeteios-1

Επίσης, το θεατρικό έργο ανέδειξε την αξία της ελευθερίας και την απαξία του ολοκληρωτισμού καθώς και τη σημασία της αντίστασης στις προσπάθειες κατάλυσης της δημοκρατίας. Το αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Παρασκευή Κουφογιάννη, ενώ το θεατρικό σκηνοθέτησε ο εκπαιδευόμενος Ηλίας Μιχαλόπουλος.

Την ανάγνωση αποσπασμάτων από το «Άσμα ηρωικόν και πένθιμον για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδ. Ελύτη συνόδευσε μουσικά με εμπνευσμένο τρόπο ο Χρήστος Β.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Χουσείν Γ. γλύκανε τους συμμαθητές του με γλυκίσματα που παρασκεύασε ο ίδιος στη φυλακή, όμοια με αυτά που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, όταν λειτουργούσε εκεί ζαχαροπλαστείο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τσιάμπας Ιωάννης, ο σύμβουλος παιδαγωγικής καθοδήγησης της Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας Χρήστος Ντάμπλιας, αντιπροσωπείες του Παραρτήματος Λάρισας του ΕΕΣ και της Θεραπευτικής Κοινότητας «Έξοδος», ο πρόεδρος του Συλλόγου για το Σωφρονισμό και την Επανένταξη Πέτρος Ιωάννου, ο σύμβουλος ΣΔΕ Θεσσαλίας Απόστολος Μπάρλος και αρκετοί εκπαιδευτές των ΣΔΕ.

Πηγή www.onlarissa.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το