Ελλάδα

«Διαχωριστικές γραμμές» χαράσσει η πόλωση για τις φημολογούμενες εξαγορές

βουλη 10

Με αμείωτη ένταση συντηρείται η πόλωση που σηματοδότησαν οι φημολογίες περί εξαγοράς βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Παρά την εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην υπόθεση, μετά την έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με αφορμή την επίκληση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη δημοσιεύματος που έκανε λόγο για «ταμείο εξαγοράς βουλευτών από επιχειρηματίες», η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση συνέχισαν να ανταλλάσσουν σφοδρές αλληλοκατηγορίες για καλλιέργεια κλίματος πολιτικής ανωμαλίας.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές όσων αναρωτιούνται αν οι κατηγορίες για «χρηματισμό» αφορούν και όσους θα βρουν θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο, καθώς στο Κοινοβούλιο σχηματοποιούνται τα στρατόπεδα με «διαχωριστικές γραμμές» που περιλαμβάνουν , από τη μια, όσους επιμένουν ότι μπορεί να βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου και, από την άλλη, εκείνων που επιδιώκουν να βρεθούν 121 που να μην ψηφίσουν τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης και να προκηρυχθούν εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον έντονο καβγά που ξέσπασε από την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση της προηγούμενης εβδομάδας κατά τη διαδικασία για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, παρενέβησαν και ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως οι Χρήστος Αηδόνης και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι καταψήφισαν την κυβέρνηση, με την επισήμανση αυτό δεν προδικάζει τη στάση τους στην προεδρική εκλογή.

Οι δύο βουλευτές με δηλώσεις τους αναρωτήθηκαν αν τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί «χρηματισμού» ισχύουν και για όσους θα ενστερνιστούν την επιδίωξη του να μην ψηφιστεί Πρόεδρος και να στηθούν βουλευτικές κάλπες.Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε το φλερτ προς όσους βουλευτές θα επιλέξουν να συμπορευτούν μαζί το. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του Νίκου Παππά, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Τσίπρα. «Κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα θα εκπλαγεί, αν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν δυνάμεις ευρύτερες που μέχρι στιγμής δεν είναι μαζί μας.

Είναι σταθερή, ανοιχτή και ειλικρινής επιδίωξή μας», είπε ο κ. Παπάς για να συμπληρώσει: «Αν κάποιος δεν θεωρήσει ότι είναι σημαντικό αυτή η πολιτική να τερματιστεί και ψηφίσει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή που εμείς θεωρούμε απονομιμοποιημένη, κόβει τις γέφυρες συνεργασίας μαζί μας. Οι συμφωνίες γίνονται πάνω στα προγράμματα και στις κοινές επιδιώξεις. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης».

Στο πνεύμα αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη που ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση στην προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.

Μετά το ΄65, θυμήθηκαν και το 1993

Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, ζήτησε η εισαγγελική έρευνα που παραγγέλθηκε να ξεκινήσει από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τις παραμονές των εκλογών του 2012 σε ανάρτηση του στο twitter είχε απευθυνθεί στον πρώην βουλευτή Κιλκίς Γιώργο Συμπολίδη λέγοντας ότι έλαβε «τριάκοντα αργύρια» για να ανατρέψει το 1993 την κυβέρνηση του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αντίστοιχες αναφορές στο 1993 είχε κάνει νωρίτερα και ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος, σχολιάζοντας την επίθεση κατά του κ. Τσίπρα που εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας τον ως «υποκινητή πολιτικής ανωμαλίας», χρησιμοποίησε την παροιμία «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Για να του απαντήσει η κυβερνητική εκπρ’όσωπος Σοφία Βούλτεψη ότι «όποιος έχει τη λάσπη λασπώνει».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σε δηλώσεις της κλιμάκωσε την επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίζει όλη μέρα, είναι ένας οχετός και μια δυσοσμία», ενώ έκανε λόγο για ρεσιτάλ αθλιότητας που θα αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη.

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το