Τοπικά

Δεύτερη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας με θέμα: THERMOpYlae: Η «Ελληνική Πύλη» στην παρατήρηση του Αόρατου Σύμπαντος

Την Κυριακή, 5η Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Παν. Θεσσαλίας, κ. Γιώργο Βελντέ με θέμα: «THERMOpYlae: Η «Ελληνική Πύλη» στην παρατήρηση του Αόρατου Σύμπαντος».
Η ομιλία θα μεταδοθεί και διαδικτυακά (για πρώτη φορά στην ιστορία της Εταιρείας), από το κανάλι της Εταιρείας στο YouTube και από την ιστοσελίδα της στο Facebook.
Οι σύνδεσμοι για τις αναμεταδόσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας: www.astronomos.gr

Περίληψη ομιλίας
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ο βασικός αγγελιοφόρος που μας φέρνει την πληροφορία για τη μελέτη των άστρων και των σχηματισμών τους. Το φως, ως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ανιχνεύεται από το ανθρώπινο μάτι, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια για τη συλλογή αυτής της πληροφορίας. Στη συνέχεια, κατασκευάστηκαν τα οπτικά τηλεσκόπια για να μπορέσουμε να διακρίνουμε καλύτερα αλλά και να παρατηρούμε πιο απομακρυσμένα ουράνια σώματα.
Η πρόοδος και η εξέλιξη της επιστήμης της Φυσικής μάς έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ότι το φως αποτελεί μέρος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα άστρα και συνεπώς για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το Σύμπαν πρέπει να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία. Τα τελευταία 85 χρόνια η τεχνολογία μάς επέτρεψε να κατασκευάσουμε όργανα-ανιχνευτές που παρατηρούν το αόρατο, στις ανθρώπινες αισθήσεις, σύμπαν, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη αύξηση των γνώσεών μας, σχετικά με τον κόσμο που μας περιβάλλει.
Το THERMOpYlae, είναι το πρώτο Ελληνικό Ραδιοτηλεσκόπιο, υλοποιείται στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών «Θερμοπύλαι» του ΟΤΕ στη Σκάρφεια Φθιώτιδας και θα αποτελέσει την «ελληνική πύλη» για την έρευνα του σύμπαντος και τις επικοινωνίες βαθέως διαστήματος, στην περιοχή των ραδιοκυμάτων.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Δρ. Γιώργος Βελντές πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου HERON LAB. Είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος για τη δημιουργία του Ελληνικού Ραδιοτηλεσκοπίου, THERMOpYlae, για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού είναι ο ένας από τους δύο επιστήμονες που εμπνεύστηκαν, συνέλαβαν και υλοποιούν την ιδέα του οργάνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα μεταϋλικά και τα μη γραμμικά κύματα, τη φυσική πλάσματος και τις επικοινωνίες βαθέως διαστήματος καθώς και τις εφαρμογές της μικροκυματικής τεχνολογίας στη ραδιοαστρονομία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το