Οικονομία

Δεύτερη ευκαιρία και για οφειλέτες του ΕΦΚΑ – Επιδότηση από 5.000€

Ακόμη και οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ μπορούν να ενταχθούν στο νέο φιλόδοξο πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας που επιδοτεί επιχειρηματίες – θύματα της κρίσης να επαναδραστηριοποιηθούν.
Η δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα αναμένεται να δημοσιευτεί, εκτός απροόπτου, σήμερα και θα προβλέπει πως όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν σε προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, δεν αποκλείονται από την Δεύτερη Ευκαιρία.
Αντίθετα αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα λόγω της υπαγωγής τους στο πρόγραμμα και παραμένουν ενήμεροι καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Από το ποσό της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ, παρακρατείται 25% το οποίο αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 5.000 πρώην αυτοαπασχολούμενους και τους επιδοτεί με ποσά που ξεκινούν από 12.000 ευρώ για ατομικούς επιχειρηματίες και φτάνουν μέχρι και τα 36.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα με τρεις δικαιούχους. Η διάρκεια της επιχορήγησης, ορίζεται σε 12 μήνες. Μετά τη λήξη του 12μήνου οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους για άλλους 3 μήνες, ενώ μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν πρόσθετη 12μηνη επιχορήγηση. Συνεπώς η χρηματοδοτική ομπρέλα παραμένει ανοιχτή για 24 μήνες.

Τα ποσά είναι:

  • έως 12.000 € για ατομικούς επιχειρηματίες και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 51%.
  • έως 9.000 € /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος
  • έως 8.000 € /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος.

Η πρώτη δόση (3.000 € – 4.000 € ανά δικαιούχο) καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής. Η δεύτερη (3.000 € – 4.000€ ανά δικαιούχο) μετά το πρώτο 6μηνο και η τρίτη (2.000 € – 4.000€) μετά τη λήξη του β΄ εξαμήνου. Για τους 12 μήνες της επέκτασης, η επιχορήγηση φτάνει στα 8.000€ για ατομικούς επιχειρηματίες, 5.000€ /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος και έως 4.000 € /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος.

Εκτός από το πρόγραμμα της Δεύτερης επιχειρηματικής Ευκαιρίας, το 2019 αναμένονται κι άλλα νέα προγράμματα :

  • 8 προγράμματα κατάρτισης για 29.580 ωφελούμενους.
  • Νέα Κοινωφελής Εργασίας σε 56 Δήμους: 8.933 ωφελούμενοι.
  • Ειδικά προγράμματα για 550 θέσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια με την υψηλότερη ανεργία στην χώρα, για ηλικίες 18-29 ετών.
  • 2ος κύκλος προγράμματος νέων επιστημόνων στο Δημόσιο τομέα για 3.000 ωφελούμενους.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 11 προγράμματα του ΟΑΕΔ ανοιχτά για αιτήσεις που μπορούν να καλύψουν περίπου 70.000 ανέργους κάθε ηλικίας, πτυχιούχους ή μη. «Τα 11 αυτά προγράμματα καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα αλλά και μια πληθώρα κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών», εξήγησε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος. Κρίσιμο στοιχείο, κατά τον ίδιο, για τα νέα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας είναι η υλοποίηση δράσεων για νέους επιστήμονες. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τόσο το πρόγραμμα αυξημένης επιδότησης των 6.000 νέων θέσεων εργασίας σε τομείς έξυπνης ειδίκευσης για νέους πτυχιούχους, πρόγραμμα που αν και άνοιξε στο τέλος της χρονιάς, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει ήδη το 10%, όσο και το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνων στον Δημόσιο τομέα, με απορρόφηση στο 78%».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το