Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ:«Καμπανάκι» από την ανομβρία και την υπερκατανάλωση νερού

«Καμπανάκι» για την επάρκεια σε νερό κτύπησε χθες από τη ΔΕΥΑΜΒ, λόγω της λειψυδρίας και της αλόγιστης κατανάλωσης. Το ημερήσιο ισοζύγιο παραγωγής νερού και κατανάλωσης είναι οριακά θετικό και αν δεν μειωθεί η σπατάλη στη χρήση του, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μέτρα, όπως μείωσης της πίεσης. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως, ενώ η μέση θερινή φυσιολογική κατανάλωση είναι τα 200-240 κυβικά λίτρα νερού ανά άτομο, στη δημοτική ενότητα Πορταριάς το αντίστοιχο νούμερο αγγίζει τα 2.000 κυβικά λίτρα.
Το νερό σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι λιγότερο, για δύο λόγους, πρώτον, γιατί προηγήθηκε ένας άνομβρος χειμώνας και δεύτερον, γιατί προκλήθηκαν ζημιές σε πηγές.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και από την αλόγιστη χρήση νερού που γίνεται, ιδίως στις ορεινές δημοτικές ενότητες του δήμου, όπως παρουσιάζεται και από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη ΔΕΥΑΜΒ.
Βέβαια ο Βόλος είναι μάλλον σε καλύτερη κατάσταση με άλλες περιοχές της χώρας, όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Για το θέμα αυτό συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας παρουσία του γενικού διευθυντή Δημήτρη Κουτσιφέλη και της αντιπροέδρου Δέσποινας Κότογλου.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ παρουσίασε στοιχεία των ημερήσιων καταναλώσεων νερού από τα οποία προκύπτει υπερκατανάλωση του νερού σε πολλές περιοχές του Δήμου και έκανε έκκληση στους δημότες για «ορθολογική χρήση του νερού και περιορισμό της σπατάλης» προκειμένου «καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να υπάρχει νερό σε επάρκεια για όλους».
Σοκάρουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία με τον πίνακα ημερήσιων καταναλώσεων ανά κάτοικο (φυσιολογική κατανάλωση 200-240 λίτρα ανά άτομο και μέρα) δείχνουν τα εξής:
Δημοτική Ενότητα Βόλου 319 λίτρα, Νέας Ιωνίας 381, Αγριάς 682, Άνω Λεχωνίων 1,476, Κάτω λεχωνίων 1.276, Πορταριάς και ιωλκού 1.947, Διμηνίου 471, Σέσκλου 480, Αλιβερίου 1.682, Αλυκών και Αγίου Στεφάνου 1.296.

Ο κ. Κοπάνας σημείωσε πως «Αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και σοκάρουν. Για παράδειγμα από την υπερκατανάλωση νερού στη δημοτική ενότητα Πορταριάς – Ιωλκού χάνονται 2.500 κυβικά μέτρα πηγαίου νερού ημερησίως για το πολεοδομικό συγκρότημα δηλαδή χωρίς αυτή την υπερβολική κατανάλωση θα εισέρρεαν στο υδραγωγείο του Βόλου 2.500 κυβικά μέτρα πηγαίου νερού την ημέρα.

Αναλυτικά ο Αργύρης Κοπάνας ανέφερε τα εξής: «Εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας καταγράφεται ήδη ένα σημαντικό έλλειμμα νερού σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Στην περιοχή μας, στο Δήμο μας, ο άνυδρος χειμώνας που πέρασε και η απουσία χιονοπτώσεων είχε ως συνέπεια να μην εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Το πρόβλημα επιτείνεται πρώτον διότι χάσαμε πηγές λόγω των θεομηνιών και δεύτερον εξαιτίας των καταστροφικών ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις υποδομές μας. Καθημερινά δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα για την απρόσκοπτη υδροδότηση της πόλης, προκειμένου να εντάξουμε περισσότερα πηγαία νερά στο δίκτυό μας και για να αποκαταστήσουμε τις εκτεταμένες ζημιές. Σε αυτό τον αγώνα, τον δύσκολο αγώνα, τον τιτάνιο αγώνα, χρειαζόμαστε τη συνδρομή, τη συμμετοχή, τη συνεργασία των συνδημοτών μας. Η ορθολογική χρήση του νερού και ο περιορισμός της σπατάλης θα συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην επάρκεια όσο και στην ποιότητα του νερού. Σύμφωνα με τον πίνακα ημερήσιων καταναλώσεων, παρατηρείται παντού μια αυξημένη κατανάλωση. Σε κάποιες περιοχές και συνοικίες έχουμε υπερκατανάλωση. Όταν η φυσιολογική θερινή κατανάλωση είναι 200-240 λίτρα ανά άτομο ημερησίως σε κάποιες δημοτικές ενότητες και συνοικίες η κατανάλωση φτάνει έως και τα 2000 λίτρα ανά άτομο!

48.000 κυβικά μέτρα ημερησίως

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ πρόσθεσε πως «Σήμερα η δυνατότητα παραγωγής νερού που φτάνει τα ενώ η κατανάλωση κυμαίνεται στα 46.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ: «Γίνεται αντιληπτό ότι με τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης και της σπατάλης δεν θα έχουμε προβλήματα όσον αφορά την επάρκεια του νερού και κάνουμε έκκληση στους συνδημότες μας για ορθολογική χρήση και κατανάλωση του νερού».
Μάλιστα ερωτηθείς, αν χρειαστεί να επιβληθούν μέτρα στην περίπτωση που δεν μειωθεί η σπατάλη, απάντησε πως δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση της πίεσης του νερού αλλά και διακοπές στην υδροδότηση. Και δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο, αφού άμεσα πρέπει να περιορίσουμε την σπατάλη.
Τέλος, ο κ. Κοπάνας επεσήμανε ότι: «Δαπανήσαμε χρήματα και κόπο για να καταστήσουμε λειτουργικό το αρδευτικό δίκτυο το οποίο είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες. Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι η άρδευση και το πότισμα, ιδίως στις δημοτικές ενότητες Άνω και Κάτω Λεχωνίων, γίνονται από το δίκτυο της ύδρευσης και όχι άρδευσης και αυτό πρέπει να σταματήσει εάν θέλουμε να έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού νερό σε επάρκεια για όλους».
Μια ενθαρρυντική εξέλιξη είναι πως εντός ημερών θα ενταχθούν στο δίκτυο και τα νερά των πηγών Ξηράκια.
Μάλιστα αναφέρθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ πως στις δημοτικές ενότητες που πολύ υψηλές καταναλώσεις, θα πρέπει να σταματήοσυν να ποτίζουν με το νερό της ύδρευσης, γιατί δεν θα έχουν νερό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το