Οικονομία

Deutsche Bank: Η ΕΚΤ πρέπει να αλλάξει πορεία – Καταστρέφει την ΕΕ

Surge in European banking stocks trigger rebound in share markets

Η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ υποχωρεί σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, με τους Γερμανούς να «χάνουν την πίστη» τους στο θεσμό.

«Καμπανάκι» ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει χάσει την αξιοπιστία της και πρέπει να αλλάξει πορεία για να αποτρέψει την αποσύνθεση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος χτυπά σε 12σέλιδη έκθεση η Deutsche Bank.
Την έκθεση υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας, David Folkerts -Landau, ο οποίος απευθύνει έκκληση για κατάργηση των πολιτικών αρνητικών επιτοκίων και αγοράς ομολόγων που έχουν συμβάλλει στην άνοδο «των λαϊκίστικων και ακραίων πολιτικών» στην ήπειρο.
Η σκληρή κριτική της γερμανικής τράπεζας έπεται της επίθεσης που είχε εξαπολύσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε αποδώσει την άνοδο του AfD στην πολιτική της ΕΚΤ.
«Η πολιτική της ΕΚΤ απειλεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα για χάρη της βραχυπρόθεσμης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» γράφει στην έκθεση ο κ. Folkerts-Landau. «Για όσο περισσότερο η πολιτική εμποδίζει την απαιτούμενη κάθαρση, τόσο περισσότερο συμβάλλει στην άνοδο των ακραίων και λαϊκίστικων πολιτικών» προσθέτει.
«Τα οφέλη από την όλο και πιο χαλαρή νομισματική πολιτική μειώνονται ενώ η λιτανεία των στρεβλώσεων, των αντικινήτρων και των διαστροφών αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Οι αποταμιευτές τιμωρούνται και οι κερδοσκόποι επιβραβεύονται. Κακές εταιρείες επιβιώνουν ενώ οι καλές εταιρείες φοβούνται να επενδύσουν. Όσο περισσότερο επιμείνει η ΕΚΤ στην μη συμβατική νομισματική πολιτική, τόσο περισσότερη θα είναι η ζημιά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα» προειδοποιεί.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο κ. Folkerts-Landau σημειώνει στην έκθεση ότι η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ υποχωρεί σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, με τους Γερμανούς να «χάνουν την πίστη» τους στο θεσμό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το