Παραπολιτικά

Δεσποτισμός

– Χαρδαλιάς: «Κατόπιν και σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες».
– Ιερά Σύνοδος: «Κανονικά οι λιτανείες, χωρίς συνωστισμό».
– Χαρδαλιάς: Απάντηση καμία… στους «Νόμους» που μόνη της εκδίδει η εκκλησία.
Όσο το κράτος δεν απογαλακτίζεται από τη θρησκεία, όσο δεν διαχωρίζουμε ούτε στοιχειωδώς την πολιτική από τη θρησκεία, όσο δεν είναι εφικτός ο χωρισμός κράτους – Εκκλησίας, τότε η δεύτερη θα εφαρμόζει δικούς της Νόμους και κανόνες, με τη διαφορά πως στην περίπτωση του κορωνοϊού το παιχνίδι δύναμης και εξουσίας γίνεται παιχνίδι εις βάρος της δημόσιας υγείας .

Μέσα στην κρίση της πανδημίας ζευγάρια αναγκάζονται να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο γιατί η τοπική εκκλησία ξεκαθαρίζει πως δεν μπορούν να βαφτίσουν εάν έχουν παντρευτεί με γάμο πολιτικό ή στο συμβολαιογραφείο. Με απλά λόγια , δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα.
Μέσα στο τελευταίο 15νθήμερο έγιναν στη Μαγνησία δύο τουλάχιστον γάμοι σε εκκλησίες, κάτω από το πλαίσιο του εξαναγκασμού, που θέλει ζευγάρια που παντρεύτηκαν στο δημαρχείο να παίρνουν «απαγορευτικό» από την εκκλησία όταν εμφανίζονται ως νονοί. Αναγκαστικά έγιναν τελετές, τραπεζώματα, χοροί , τα υποψήφια βαφτιστήρια ήταν παρανυφάκια και όλος αυτός ο σουρεαλισμός σε καιρό πανδημίας ονομάστηκε «υποταγή στους Νόμους του θεού».
«Δεν αναγνωρίζουν τον γάμο μου. Παντρεύτηκα πριν ένα μήνα και στην εκκλησία μετά από τέσσερα χρόνια πολιτικού γάμου, για να μπορέσω να βαφτίσω το παιδί της αδελφής μου. Δεν κάνανε δεκτό για κανένα λόγο τον πολιτικό γάμο», ανέφερε σε συζήτησή μας νεαρός γονιός και θείος.
Σε αυτή τη γωνιά του δυτικού κόσμου η εκκλησία επιβάλλει τον «Νόμο του θεού» και δεν αναγνωρίζει το σύνταγμα, που θέλει ισόκυρο τον θρησκευτικό με τον πολιτικό γάμο.
Οι χαμένες ευκαιρίες για τον χωρισμό εκκλησίας και κράτους βρίσκονται συνεχώς μπροστά μας σαν ένα μεγάλο «βουνό».
Οι ιεράρχες ζητούν τον περιορισμό του κρατικού ελέγχου, σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και σήμερα στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση. Η απάντηση στον Χαρδαλιά ήταν άλλωστε χαρακτηριστική, για τις λιτανείες.

Το είχε πει καθαρά ο αρχιεπίσκοπος: «Επιθυμούμε την ελευθερία της Εκκλησίας, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς εμπόδια, να είναι ελεύθερη να κάνει τα του σπιτιού της. Δεν είμαστε ελεύθεροι». Εμείς, αντιθέτως βλέπουμε μια Εκκλησία που λειτουργεί εντελώς ελεύθερα, με δεσποτικές θέσεις, σε μια εποχή που παίζονται καθημερινά κορώνα – γράμματα ανθρώπινες ζωές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το