Τοπικά

Δεσμευμένοι λογαριασμοί και «βιομηχανία» προφορικών αναθέσεων στο Δήμο Νοτίου Πηλίου

Έργα και προμήθειες με προφορικές εντολές φέρεται να έδινε η προηγούμενη δημοτική αρχή του Νοτίου Πηλίου και τα χρήματα είναι απαιτητά από τους εργολάβους. Στον δήμο βρίσκονται ορκωτοί λογιστές και ελέγχουν την περίοδο2016-2017 , ενώ η νέα διοίκηση βρέθηκε αντιμέτωπη με δεσμευμένους λογαριασμούς. Μόλις ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή διαπίστωσε μέσα σε μια εβδομάδα από τις επισκέψεις των εργολάβων ότι στον «αέρα» βρίσκεται ένα εκατομμύριο ευρώ από εργασίες μικρής κλίμακας και προμήθειες , που έγιναν με προφορικές εντολές.

Πρόκειται για αναθέσεις με προφορικές εντολές χωρίς καμιά απόφαση συλλογικού και αρμόδιου οργάνου, χωρίς κανείς αρμόδιος να παραλαμβάνει, να ελέγχει και να βεβαιώνει την παραλαβή.Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Παρρησιάδης  τόνισε πως από τον Δήμο γίνεται «παρέλαση» ανθρώπων που ζητούν τα χρήματά τους για έργα και προμήθειες αλλά δεν υπάρχει κανένα έγγραφο ανάθεσης και κανένα τιμολόγιο,.

Η νέα δημοτική αρχή δεν έχει ακόμα πιστοποιήσει εάν οι εργασίες έχουν γίνει ή όχι.

«Ακούμε τους πάντες καλόπιστα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε. Πάντως έργα χωρίς τιμολόγια και έγγραφα αναθέσεων δεν μπορούν να πληρωθούν. Ακόμη και να θέλαμε να πληρώσουμε, ακόμα και αν είχαμε τα χρήματα ,πως θα δικαιολογήσουμε νόμιμα τις πληρωμές», αναρωτήθηκε και τόνισε πως δεν βρίσκει άλλον δρόμο για τους διεκδικητές εκτός από τη δικαστική οδό.

«Οι αναθέσεις που στερούνται νομιμότητας δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί δεν υπάρχει τρόπος», είπε.

Τα χρήματα που διεκδικούνται αφορούν μικρά έργα όπως ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, φωτισμό κλπ.

Το πλέον αδιανόητο είναι πως ακόμη διεκδικούνται χρήματα επί δημαρχίας του Σταμάτη Βακούλα. Δηλαδή υπάρχουν προμηθευτές και μικροεργολάβοι που διεκδικούν τα χρήματά τους περισσότερο από μια εξαετία, ενώ την Δευτέρα εμφανίστηκαν στο δημαρχείο και δημότες που έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις.

«Και δεσμευμένους λογαριασμούς βρήκαμε και δικαστικές αποφάσεις εκτελεστές που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ και «έρχονται» από την δημοτική αρχή του Σ. Βακούλα. Μόλις εξετάσουμε διεξοδικά τι έχει συμβεί, όλα τα θέματα θα κατατεθούν στο δημοτικό συμβούλιο», τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο των ελέγχων θα εξεταστούν οι κατατμήσεις έργων και την ένταξη έργων με γενικούς τίτλου. Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν προσδιοριζόταν εξαρχής το αντικείμενο, οπότε μπορούσε εκ των υστέρων να μεταβληθεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το