Τοπικά

Δέσμευση Χ. Αθανασίου για λύση στο πρόβλημα των Δικαστηρίων Βόλου

Προσδοκίες να δρομολογηθεί επιτέλους λύση στο χρονίζον πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, δημιουργούν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για το Πανελλήνιο Συνέδριο των δικαστικών υπαλλήλων. Ο κ. Αθανασίου, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα το Δικαστικό Μέγαρο και ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία του θέματος, παρέλαβε ολοκληρωμένο φάκελο με τις προτάσεις που έχουν προκύψει από τη διαβούλευση, τον οποίο θα μελετήσει προκειμένου άμεσα να δρομολογηθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, σε συνεργασία με τη «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ». Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Π. Χανδρινός απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης, η σημερινή επίσκεψη του στο Βόλο, να συνδεθεί με τη δρομολόγηση λύσης και στο οξύτατο κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων Βόλου.
Ο κ. Αθανασίου επισήμανε στις δηλώσεις τους ότι οι ανάγκες του Βόλου δεν καλύπτονται από υπάρχον, θαυμάσιο κατά τα άλλα, κτίριο. Είναι ανάγκη, όπως είπε, να βρεθεί ένας άλλος χώρος, ο οποίος είτε θα μισθωθεί, είτε θα αξιοποιηθεί για την ανέγερση νέου κτιρίου. Θα μελετηθούν όλα τα στοιχεία του φακέλου με τις προτάσεις των εννέα οικοπέδων που παραχωρούνται δωρεάν και θα αποφασιστεί άμεσα η προσφορότερη λύση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί προσωρινή λύση με την αξιοποίηση του πρώην κτιρίου του «Ταχυδρόμου», ο υπουργός δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι «τουλάχιστον μέχρι να ανεγερθεί το νέο κτίριο, θα ήταν μια λύση. Θα τη μελετήσουμε για θα δούμε τους όρους και τις απαιτήσεις. Όλα είναι ανοιχτά».
Στη σύσκεψη που έγινε στα δικαστήρια, εκτός από το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου, εξετάστηκε και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των δικαστικών υπαλλήλων, του δικηγορικού συλλόγου Βόλου, αλλά και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Παύλος Χανδρινός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον κ. Αθανασίου, οι ελλείψεις προσωπικού στα Δικαστήρια του Βόλου ανέρχονται σε ποσοστό 30% στο Βόλο σε σχέση με το οργανόγραμμα, το οποίο υφίσταται από το 1988. Όπως τονίστηκε, ακόμη και αν πληρωθούν οι κενές οργανικές θέσεις, και πάλι θα υπάρχει πρόβλημα. Σε όλη την Ευρώπη η σχέση δικαστή – δικαστικού υπαλλήλου είναι ένα προς τρία. Στην Ελλάδα αυτή η αναλογία είναι ένας δικαστής προς 1,01 δικαστικό υπάλληλο!
Ο υπουργός δικαιολόγησε τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου, εξηγώντας ότι το υπουργείο προσπάθησε να καλύψει ορισμένες κενές θέσεις μέσα από το πρόγραμμα της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν μπορείς όμως», όπως είπε, «να υποχρεώσεις κάποιον την υπηρεσία που θα δηλώσει. Πρέπει να δηλώσει οικειοθελώς. Όσοι δήλωσαν να πάνε τα δικαστήρια, απορροφήθηκαν ήδη. Προσπαθούμε σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσπάσουμε τη δέσμευση για τουλάχιστον άλλες 500 θέσεις γραμματέων, ακόμη και με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες».
Δε ερώτηση για το πρόβλημα καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι το υπουργείο προσπαθεί να περιορίσει το μέγεθος του προβλήματος με τις αναβολές. «Η αναβολή στην ποινική δίκη δεν οφείλεται μόνο στους δικαστές, αλλά και στους διαδίκους, στις απεργίες, στους δικηγόρους. Πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί. Υπάρχουν αντιρρήσεις από τους δικηγορικούς συλλόγους, αλλά είναι ένα θέμα που μελετάμε», τόνισε.
Τέλος, για την προοπτική να λειτουργήσει δικαστική αστυνομία με σκοπό τη φύλαξη των δικαστηρίων, ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και υπάρχει συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Β. Κικίλια, προκειμένου να προωθηθούν προσλήψεις προσωπικού αποκλειστικά για τη φύλαξη των δικαστηρίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το