Τοπικά

«Δέντρο της ζωής» από ασθενείς και φροντιστές – Ολοκληρώθηκαν στον Βόλο οι δράσεις για την Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ

Με τις δύο δράσεις, «Ελάτε να ζωγραφίσουμε το δέντρο της ζωής» και το εργαστήρι κεραμικής, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ και σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας. Ωφελούμενοι και φροντιστές έγιναν ένα ζωγραφίζοντας το «Δέντρο της ζωής» και δημιουργώντας τις παλάμες των χεριών.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ, η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, που ολοκληρώθηκε χθες.
Προχθές Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στη Μονάδα πραγματοποιήθηκε η δράση «Ελάτε να ζωγραφίσουμε το δέντρο της ζωής» με την κ. Ράνια Βελέντζα, σύμβουλο ψυχικής υγείας (art therapist). «Ο σκοπός του «Δέντρου της ζωής» είναι συμβολικός για να τονίσουμε τις ρίζες και τις θύμησες που πρέπει να έχουμε για αυτά τα άτομα. Το ότι δεν θυμάται ένα άτομο, δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνεται κιόλας. Είμαστε εδώ για να του θυμίσουμε τις ρίζες του, τον κορμό που είναι η πορεία της ζωής του, τα κλαδιά που είναι οι προσδοκίες του, τα φύλλα του και τα όνειρά του» τόνισε.
«Η art therapy είναι κομμάτι της ψυχοθεραπείας. Αποτελεί ένα μη λεκτικό τρόπο επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε σε άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, αλλά και σε άλλες παθήσεις, ψυχολογικές ή ψυχιατρικές. Στην ουσία δημιουργούμε μία δίοδο ή ένα κανάλι επικοινωνίας μη λεκτικό για τα άτομα που δεν μπορούν να εκφραστούν ή για να πουν ξεκάθαρα τα συναισθήματά τους. Λειτουργεί όμως και για να ανακαλύψουμε εμείς οι πιο «υγιείς» κομμάτια του εαυτού μας» πρόσθεσε.

Τα χέρια του φροντιστή και του ωφελούμενου ενωμένα στο εργαστήρι κεραμικής

Χθες Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου είχε σειρά το εργαστήρι κεραμικής με την κεραμίστρια κ. Βάια Μπεκιώτη. «Είχα τη χαρά να με προσκαλέσει η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου για να κάνουμε ένα εργαστήριο μεταξύ φροντιστών και ωφελούμενων. Δημιουργούμε κάτι το συμβολικό: Τα χέρια του φροντιστή και του ωφελούμενου ενωμένα, γιατί χρειάζονται βοήθεια και ο ένας και ο άλλος» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Οι δημιουργίες είναι το πλάσιμο των χεριών, δηλαδή αποτυπώνονται τα χέρια πάνω στον πηλό, φροντίζοντας το ένα το άλλο. Αυτοί που είναι σήμερα φροντιστές είχαν τον ρόλο του ωφελούμενου όταν ήταν μικρά παιδιά και τώρα έρχονται οι ίδιοι να φροντίσουν τους γονείς τους, με τους ρόλους να αντιστρέφονται».
Η κ. Μαγδαληνή Σουσουρή, κοινωνική λειτουργός, επιστημονικά υπεύθυνη των δομών της ΜΑΝΑ Βόλου, σημείωσε πως η δράση «Ελάτε να ζωγραφίσουμε το δέντρο της ζωής» είχε συμβολικό χαρακτήρα. «Τα χέρια φροντιστή και ασθενούς έγιναν ένα και συμμετείχαν στο βάψιμο του «Δέντρου της ζωής», που συμβολίζει όλο τον κύκλο της ζωής» ανέφερε.
Καθαρά συμβολική και η δράση με το εργαστήρι κεραμικής με έργο τις δύο παλάμες και την ένωση των δύο ανθρώπων. «Είναι το αγκάλιασμα και το δέσιμο μεταξύ φροντιστή και ασθενή, που μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε η ανταλλαγή των δύο ρόλων. Το κάτω χέρι ήταν του γονιού και το πάνω του παιδιού, ενώ τώρα το κάτω είναι του ασθενούς-γονιού και το πάνω του φροντιστή-παιδιού» κατέληξε η κ. Μαγδαληνή Σουσουρή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το