Τοπικά

Δεν υπάρχουν περιστατικά ανομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

Τη μη ύπαρξη περιστατικών ανομίας και παραβατικότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που να δικαιολογούν την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τόνισαν καθηγητές του Ιδρύματος, υπογραμμίζοντας πως ο θεσμός των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έχει αποτύχει στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναλύθηκε διεξοδικά χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Σαράτση» από την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών και είχε τίτλο «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια». Η εκδήλωση εντασσόταν στην πανελλαδική δράση για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και διοργανώθηκε με την υποστήριξη όλων των συλλόγων εργαζομένων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δηλαδή του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων, Συλλόγων ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, μέλος της Πρωτοβουλίας κ. Πολυμέρης Βόγλης και ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.
Τον λόγο έλαβαν και άλλοι πανεπιστημιακοί, διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και φοιτητές.
Η πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου Διδασκόντων κ. Βανέσσα Κατσαρδή επισήμανε πως «στο ΦΕΚ ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας εμφανίζονται πέντε ιδρύματα και μεταξύ αυτών δεν είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αυτό ισχύει βέβαια προς το παρόν».
Ο κ. Βόγλης ανέφερε πως «υπάρχει αντίθεση ενός μεγάλου τμήματος της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στις ΟΠΠΙ, γιατί θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσουν. Είδαμε εξάλλου πως η παρουσία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, όπου αναπτύχθηκαν οι ΟΠΠΙ, έχει προκαλέσει έκρυθμες καταστάσεις. Θεωρούμε πως ο θεσμός των ΟΠΠΙ έχει αποτύχει εντελώς. Βλέπουμε να υπάρχουν τα ΜΑΤ για να προστατεύουν τις ΟΠΠΙ που τώρα βρίσκονται εκτός των πανεπιστημιακών κτηρίων».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο νόμος για τις ΟΠΠΙ που έχει ψηφιστεί, προβλέπει να τον εφαρμόσουν τα ΑΕΙ, διαφορετικά θα έχουν την ποινή της μείωσης της χρηματοδότησης. Μπορεί στην αρχή να έχουν εγκατασταθεί οι ΟΠΠΙ σε πέντε ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα ΑΕΙ της περιφέρειας».
Παράλληλα ο κ. Βόγλης τόνισε πως «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ανομίας, ώστε να χρήζει αστυνόμευσης μέσω των ΟΠΠΙ».
Από την πλευρά του ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε πως «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει συστήσει εδώ και έναν χρόνο μια επιτροπή ασφάλειας που επεξεργάστηκε ένα σχέδιο και ανέθεσε τη μελέτη της πρόσθετης παροχής μέτρων προστασίας σε μια ιδιωτική εταιρεία. Το σχέδιο της εταιρείας έχει παραδοθεί στην επιτροπή του Πανεπιστημίου και σύντομα η σύγκλητος θα αποφασίσει για τα μέτρα, όπως σε ποιους εξωτερικούς χώρους θα μπουν κάμερες, τι θα γίνει με τον έλεγχο στην είσοδο των ατόμων».
Ο ίδιος τόνισε πως η ΠΟΣΔΕΠ έχει ζητήσει των απόσυρση των ΟΠΠΙ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στα ΑΕΙ. «Ο προηγούμενος νόμος ήταν επαρκής για να αντιμετωπίζονται αξιόποινες πράξεις. Είμαι 32 χρόνια στο πανεπιστήμιο και συνολικά έχουν γίνει καμιά δεκαριά επεισόδια, τα περισσότερα το 2008 λόγω του Γρηγορόπουλου, και τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάμερες σε εξωτερικούς χώρους», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το