Τοπικά

Δεν υπάρχουν τοξικά στοιχεία στα νερά της Κάρλας

Απέκλεισαν το ενδεχόμενο τοξικών στοιχείων στη λίμνη Κάρλα οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Αντιθέτως οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες ενοχοποιούνται βασικά για τη μόλυνση των νερών, όπως και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.
Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου ήταν κατηγορηματική ως προς το θέμα της τοξικότητας, όπως και η καθηγήτρια κ. Αναστασία Χισκιά, διευθύντρια ερευνών του Εργαστηρίου Καταλυτικών – Φωτοκαταλυτικών Διεργασιών και Περιβαλλοντικών Αναλύσεων του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Δημόκριτου. Η ίδια αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπόνησε και δημοσίευσε η «Θ», με αναλύσεις για την παρουσία κυανοτοξινών στα νερά και σε κυανοβακτηριακή μάζα σε ζωικούς ιστούς.
«Γενικότερα η Κάρλα μοιάζει να μην έχει πρόβλημα με τις κυανοτοξίνες και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά μας ήταν σύγχρονη που δείχνει με μεγάλη βεβαιότητα αν υπάρχουν οι ουσίες η όχι», δήλωσε η διευθύντρια ερευνών του εργαστηρίου και τόνισε πως η μέθοδος ανεύρεσης των κυανοτοξινών που ακολουθήθηκε είναι και η απάντηση στους βιολόγους που υποστηρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα τοξικότητας.

Η κ. Κάγκαλου εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις προοπτικές του οικοσυστήματος και επεσήμανε πως η τοξικότητα στη λίμνη έχει αποκλειστεί, αλλά ο ευτροφισμός παραμένει μείζον ζήτημα «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει τοξικότητα και αισθάνομαι ικανοποιημένη γιατί δικαιώνεται ο Φορέας Διαχείρισης και πλήθος επιστημόνων που υποστήριξαν ότι όντως είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί και τελικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Καταγράφεται μια μικρή αλλά διακριτή βελτίωση των συγκεντρώσεων σε άζωτο και φωσφόρο. Ευελπιστούμε και στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι να ισχυροποιήσει αυτή τη βελτίωση και να τη σταθεροποιήσει. Είναι ένα πολύ μικρό δείγμα σταθεροποίησης του συστήματος», δήλωσε ο κ. Κάγκαλου και σημείωσε ότι έχει τεράστια σημασία να ολοκληρωθούν τα έργα και να λειτουργήσει το σύστημα.
«Το σύστημα πλήρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές απ’ ότι σε μια φυσική λίμνη χρόνια. Συνεπώς παρακολουθείται και οτιδήποτε θετικό υπάρχει γίνεται προσπάθεια να ισχυροποιηθεί. Λόγω της συνεχούς παροχής και των βροχοπτώσεων είναι πολύ θετικό ότι για πρώτη φορά έχει συμπληρωθεί το οικολογικό όριο της στάθμης» σημείωσε.

Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξη για τη στάση των αγροτών λέγοντας πως έχουν μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων και έχουν στην πλειοψηφία τους αντιληφθεί πως πρέπει να εφαρμόσουν ορθές πρακτικές, αλλά επιβάλλεται να καταλάβουν και οι κτηνοτρόφοι πως κανένα ζώο δεν πρέπει να εισέρχεται στη ζώνη περιφερειακά της λίμνης. «Η περιοχή εποπτεύεται αλλά αν δεν συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο εποπτείας, τα περιστατικά ρύπανσης με λύματα στη λίμνη είναι πιθανόν να επαναληφθούν», ανέφερε.
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τύχη για τον Δήμο η ύπαρξη του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας και ο Δήμος προσπαθεί μέσω του έργου που γίνεται, να διαχειριστεί, να προστατέψει και να αναδείξει τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Ο Δήμος Ρ. Φεραίου, από όλη την εξέλιξη του έργου ευελπιστεί στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Δήμου.

Ο Γ. Καλτσογιάννης
Παρέμβαση στην ημερίδα για τη λίμνη Κάρλα που διεξήχθη πραγματοποίησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης.
Ο κ. Καλτσογιάννης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας τόνισε τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρέλαβε το 2014 από το αρμόδιο υπουργείο την αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση των έργων στην Κάρλα που μέχρι εκείνη την περίοδο καρκινοβατούσαν, με αποτέλεσμα η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει βγάλει «κόκκινη» κάρτα. Ουσιαστικά η Ελλάδα κινδύνευε να επιστρέψει το ποσό των 180.000.000 ευρώ.
Με άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η Περιφέρεια κατάφεραν και υλοποίησαν τα απαιτούμενα έργα και έτσι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος επιστροφής των χρημάτων σε μια περίοδο που η χώρα δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε ένα ευρώ.
Η Περιφέρεια απέδειξε πως με τις σωστές ενέργειες μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κτίζοντας νέες γέφυρες εμπιστοσύνης με την κοινωνία και εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
Συγχρόνως έσωσε την τιμή της χώρας και ανέκτησε την αξιοπιστία της στα διεθνή όργανα λήψης αποφάσεων.
Η Κάρλα αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και με την ολοκλήρωση των έργων μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση της Θεσσαλίας.
Παράλληλα αποτελεί ένα μεγάλο αρδευτικό και υδρευτικό έργο που μπορεί να επιλύσει το ζήτημα της υδατικής ενίσχυσης των παρακάρλιων περιοχών και του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.
Όλοι οι φορείς, οι τοπικές κοινωνίες, οι πολίτες μπορούν να συνεργαστούν δημιουργικά στην αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξη ενός τόσο σπουδαίου έργου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το