Τοπικά

Δεν υπάρχει ζήτημα με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ για τον Γ.Γ. του Υπ. Περιβάλλοντος – Ευθύνη της Περιφέρειας οι έλεγχοι

Για τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Κ. Αραβώση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ εφόσον γίνονται έλεγχοι. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, για το θέμα της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, παραδέχτηκε ότι στον Βόλο με έναν και μόνο προβληματικό σταθμό καταγραφής, δεν γίνονται έλεγχοι στο περιβάλλον για τα αιρωρούμενα σωματίδια, ενώ δεν γίνονται μετρήσεις για διοξίνες και φουράνια. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε ωστόσο πως πρέπει να γνωστοποιηθεί εάν η υποδομή της ΑΓΕΤ είναι πρόσφορη για να καίει RDF μέσω πιλοτικού προγράμματος, με άδεια από το Υπουργείο και ο κ.Αραβώσης δεν απάντησε.

«Οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο είναι παράλληλες με αυξήσεις των ρύπων. Εισαγωγές και ρύποι έχουν παράλληλη πορεία», δήλωσε ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Αχιλλοπούλειου κ. Δούρας, που μετέχει σε μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα στοιχείο που έδωσε για την κατάσταση , είναι ότι τα καρδιαγγειακά στο Βόλο είναι σε συντριπτικά νούμερα.

Καμία απάντηση δεν δόθηκε για το εάν η ΑΓΕΤ έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ ο κ. Αραβώσης επέρριψε όλες τις ευθύνες των ελέγχων στην Περιφέρεια και δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 120.000 ευρώ την εγκατάσταση ενός σταθμού μέτρησης όταν το Πανεπιστήμιο μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος μετρά την ρύπανση σε 12 σημεία του Βόλου.

Παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας ότι θεωρητικά-καθώς δεν υπάρχει ικανοποιητική λειτουργία τους ενός σταθμού εφόσον δεν γίνεται ούτε συντήρηση- γίνεται μέτρηση αστικών ρύπων και δεν γίνεται μέτρηση σε διοξίνες και φουράνια. Είπε πως εάν υπάρχει ρύπανση αυτή καταγράφεται με επεισόδια τον χειμώνα λόγω της καύσης βιομάζας. Προέτρεψε την Περιφέρεια να εγκαταστήσει σταθμούς λέγοντας πως είναι αρμοδιότητά της. Δήλωσε για την καύση σκουπιδιών ότι είναι διεθνής πρακτική και αποδεκτή εφόσον γίνεται με όρους και ελέγχους και με ειδικά συστήματα ρύπανσης. «Εάν υπάρχει αυτό είναι αποδεκτή η κατάσταση», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει συνεχής μέτρηση διοξινών και φουρανίων. Επανέλαβε πως η περιφέρεια θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις και τόνισε πως σε ότι αφορά τη δυσοσμία στην πόλη δεν υπάρχει μελέτη που να συνδέει τη δυσοσμία με τη βιομηχανία. Με αφορμή ότι από την σύσκεψη απουσίαζε ο υπουργός περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης και υπήρξε έντονη κριτική γι΄αυτό, απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση να έρθει η ηγεσία του Υπουργείου στο Βόλο εάν υπάρχει ζήτημα και πως η υπόθεση της ΑΓΕΤ δεν αφορά θέμα αδειοδότησης της βιομηχανίας, αλλά συνεχόμενων ελέγχων.

«Είναι προφανές πως εάν δεν έγιναν επενδύσεις είναι παράνομη», τόνισε.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε οξυμένο κλίμα. Στην έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή έκανε παρατήρηση στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το γεγονός ότι εμφανίστηκε με καθυστέρηση 20 λεπτών, ενώ ο κ. Αγοραστός αμέσως μετά, φανερά εκνευρισμένος, ζήτησε να αλλάξει το θέμα με το οποίο εστάλη η πρόσκληση, καθώς – όπως είπε – δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στον Βόλο. Η κ. Μακρή αρνήθηκε να γίνει κάτι τέτοιο και στην επιμονή του κ. Αγοραστού απάντησε ότι «αν ο Περιφερειάρχης δεν θέλει να μείνει στη συνεδρίαση, ας μην μείνει».
«Έχετε το αλάθητο του Πάπα εσείς εδώ» διερωτήθηκε ο κ. Αγοραστός και επέμεινε ότι δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στον Βόλο.
Από την πλευρά της η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, ζήτησε να ενημερωθεί για την απουσία του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, με την κ. Μακρή να απαντά ότι θα τοποθετηθεί για λογαριασμό του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κ. Αραβώσης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη λειτουργία του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει αρμοδιότητες. Όπως είπε, το υπουργείο έχει μόνο την αρμοδιότητα εποπτείας του δικτύου παρακολούθησης για όλες τις περιφέρειες της χώρας, δηλαδή ότι δεν έχει την αρμοδιότητα εγκατάστασης του δικτύου.
Με νόμο του 2010 έχει γίνει εγκατάσταση σταθμών σε Περιφέρειες της χώρας και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο ΥΠΕΝ βάσει των οποίων έχει προταθεί η λήψη μέτρων, όπως είπε.

Το 2015 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προστέθηκαν νέοι αναλυτές και αυξήθηκαν πανελλαδικά οι θέσεις μέτρησης σωματιδίων και βονζονολίου, παρότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στις περιφέρειες της χώρας.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθετήθηκαν σταθμοί μέτρησης, όπως επίσης στις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το