Ελλάδα

Δεν «ξεκλείδωσε» η επιστροφή της τρόικας – «Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό

χαρδούβελης-τρόικα

Ανοικτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, καθώς παρά την τετράωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «εξακολουθεί να υπάρχει από αυτούς η θέση τους για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» (σ.σ. η τρόικα το προσδιορίζει σε 2,6- 3,6 δισ. ευρώ). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.

Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη», αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη άνοιξε όλη η γκάμα των θεμάτων και πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.

Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε με περισσότερες από τρεις ώρες καθυστέρηση (στις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα), μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που απορρίπτει η ελληνική πλευρά, ο συνδικαλιστικός νόμος και το λοκ άουτ, όπου υπάρχει σύγκλιση θέσεων, οι αλλαγές στον ΦΠΑ που σύμφωνα μετην κυβερνητική θέση δεν είναι απαραίτητες .

Τελεσίγραφο από την Κομισιόν
Πριν από την τηλεδιάσκεψη οι Βρυξέλλες είχαν στείλει νέο τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι πηγές της ευρωζώνης αποκάλυψαν ακόμη ότι το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί ακόμη και για 12 μήνες, διευκρινίζοντας ότι θα ήταν αναγκαίο και για τεχνικούς λόγους λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.

Τόνισαν δε ότι η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν από τη λήξη του, δηλαδή πριν από 31 Δεκεμβρίου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το