Τοπικά

Δεν “βλέπει” νέους φόρους το 2017 η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου- Στόχος το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή

Προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο όπως ανέφερε η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου σε σημερινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί με τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλλή και Αλέξανδρο Μεικόπουλο. Αναφερόμενη στους επαγγελματίες και τους αγρότες η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως όσοι από αυτούς έχουν εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, θα πληρώσουν λιγότερο συγκριτικά με πέρυσι ενώ αναφοτικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό τόνισε πως 450.000 επαγγελματίες θα μπορούν να έχουν 1520 ευρώ μηνιαίως. Πρόσθεσε πως σχετικά με τους υπόλοιπους έχει δοθεί εντολή στις εφορίες για να κατάσχουν μέρος χρηματικών λογαριασμών, από 30 ως 50, και το Υπουργείο θα εξετάσει πως μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα αυτό στις ΔΟΥ.

Μιλώντας για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η υφυπουργός είπερ πως σε αυτό, σε τοπικό επίπεδο, έχει ενταχθεί η μελέτη για τον Περιφερειακό και οι μελέτες για την παράκαμψη της Αγριάς. Πρόσθεσε πως σύντομα να ανακοινωθεί το διετές πρόγραμμα υλοποίησης των έργων για τη Μαγνησία.

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποηθεί και μειώθηκε η ανεργία κατά τρεις μονάδες. Ανέφερε μάλιστα πως δόθηκε η 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύριο ασφαλισμένους ενώ άμεσα ξεκινά το επίδομα αλληλεγγύης.

Μιλώντας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, η υφυπουργός εξήγησε πως τα έσοδα που θα προκύψουν από την πάταξη θα δοθούν στα χαμηλά στρώματα. Τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο η πάταξη και ανέφερε πως η αντιμετώπιση θα γίνει με το πλαστικό χρήμα και με προληπτικούς ελέγχους.

Ειδικότερα, για το λαθρεμπόριο καυσίμων η ίδια δήλωσε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος του 2013 και το σύστημα εισροών και εκροών θα τοποθετηθεί και σε δεξαμενές πέρα από τα πρατήρια καυσίμων. Σχετικά με την φοροδιαφυγή εξήγησε πως αν οι επαγγελματίες έκοβαν αποδείξεις, δεν θα είχαν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η χρήση πλαστικού χρήματος θα αυξηθεί μέχρι τέλος του 2017.

Στη σημερινή συνέντευξη η Κ.Παπανάτσιου εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα έρθουν νέοι φόροι το 2017. Ανέφερε πως δόθηκαν σε αγρότες 3,5 δις το 2016 και πρόσθεσε πως τόσο οι αγρότες όσο και οι επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, θα έχουν ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα μίλησε και για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για να ρυθμίσουν οι επαγγελματίες τις οφειλές τους.

Ερωτηθείσα για τα τέλη κυκλοφορίας, η ίδια απάντησε πως το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί ένα πιο αναλογικό σύστημα για τον υπολογισμό των τελών και πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες επεξεργάζονται σύστημα σχετικά με τους ρύπους και άλλα κριτήρια προκειμένου να είναι πιο γρήγορα ενημερωμένοι οι πολίτες για το τι θα πληρώσουν.

Για την φορολογία των εθελοντικών συλλόγων η υφυπουργός ανέφερε πως νομοθετική ρύθμιση θα έρθει για να λύσει τέτοια θέματα και παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα.

Τέλος αναφορικά με το πόσο αισιόδοξη είναι η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, απάντησε πως δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει και αυτή το κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ ανέφερε πως κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση αποτελούν τα εργασιακά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το