Τοπικά

Δεν ελκύουν τους Βολιώτες τα 9,6 εκατομμύρια του τζόκερ… “Θ”

 

tzakpot

Χτύπημα και στην κίνηση των πρακτορείων του ΟΠΑΠ στο Βόλο ήταν η αναστολή λειτουργίας των Τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων. Συνέπεια της δραματικής μείωσης της κίνησης είναι να μην έχει βγει για 16η συνεχόμενη κλήρωση νικητής στο Τζόκερ και στη σημερινή κλήρωση να έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 9.600.000 ευρώ…

Δεκαέξι τζακ ποτ έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στο Τζόκερ από τις 31 Μαΐου, οπότε κληρώθηκε τελευταία φορά νικητής στο συγκεκριμένο παιχνίδι του ΟΠΑΠ. Τότε είχαν συμπληρωθεί 21 εκατομμύρια στήλες, ενώ την περασμένη Κυριακή οι στήλες ήταν μόλις 8,9 εκατομμύρια…
Σε σύγκριση με το Μάιο η μείωση της κίνησης στα πρακτορεία του Βόλου φθάνει το 60%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 η μείωση φθάνει το 80%…
«Φθάσαμε το ίδιο ποσό με 16 τζακ ποτ, όταν το Μάιο το είχαμε φθάσει με 10. Το Τζόκερ είναι ο καθρέφτης του τι συμβαίνει σήμερα στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, καθώς λόγω της θερινής περιόδου δεν υπάρχει και Στοίχημα» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Μαγνησίας Παν. Παρασκευόπουλος.
Η τραπεζική αργία και τα capital controls ήταν ένα πολύ δυνατό χτύπημα στον κλάδο.
«Παρά τα 16 τζακ ποτ η κίνηση είναι ελάχιστη στα πρακτορεία» τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος. «Ο άλλος παίρνει τα 60 ευρώ από την τράπεζα και κοιτάζει να τα βολέψει με τα προς το ζην, Τζόκερ θα παίξει;», σημειώνει.

«Πάγωσαν» και τα VLTs

Στο μεταξύ έχει «παγώσει» και η υπόθεση με τα VLTs του ΟΠΑΠ, τις παιχνιδομηχανές που θα εγκαθίσταντο σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας από ιδιώτες. Στο Βόλο είχε υπολογιστεί ότι θα εγκαθίσταντο 225 παιχνιδομηχανές περίπου.
Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) διέκοψε τη διαδικασία λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων, αν και οι ιδιοκτήτες τους είχαν λάβει τη σχετική αδειοδότηση. Ορισμένοι πράκτορες, περίπου 120 σε όλη τη χώρα, αποφάσισαν να στραφούν δικαστικά εναντίον της ΕΕΕΠ, γιατί παραμονές έναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων τους, «ναρκοθέτησε» τη διεξαγωγή των παιγνίων μέσω VLTs, μεταβάλλοντας το σχετικό κανονισμό διεξαγωγής τους.
«O ΟΠΑΠ αποφάσισε να παγώσει το άνοιγμα των καταστημάτων, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την κερδοφορία τους. Ωστόσο η ζημία που προκαλεί ο νέος κανονισμός, δεν αφορά μόνο στον ΟΠΑΠ, αλλά πλήττει ιδιαιτέρως εμάς, τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες» αναφέρει η σχετική επιστολή που απέστειλαν 120 πράκτορες VLTs προς τον κ. Στεργιώτη, πρόεδρο της Επιτροπής. Η επιστολή αυτή κοινοποιείται ακόμη στο πρωθυπουργικό γραφείο, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και στον υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι ενδιαφερόμενοι έχουν επενδύσει τους τελευταίους μήνες χρόνο και χρήματα. «Κάθε επιχειρηματίας έχει εξασφαλίσει 100.000 ευρώ για την επένδυση, ενώ έχει προκαταβάλει ήδη 40.000 ευρώ…» αναφέρεται στην επιστολή, προσθέτοντας ότι κάποιοι έχουν καταβάλει ενοίκια, αμοιβές συστάσεων εταιρειών, νομικές αμοιβές, ενώ πολλοί είχαν προχωρήσει ακόμη και σε προσλήψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι επιχειρηματίες που ήδη έχουν εκτεθεί στο εγχείρημα, σκοπεύουν να κινηθούν και νομικά κατά της ΕΕΕΠ. Πριν όμως γίνει οποιαδήποτε νομική ενέργεια, οι ενδιαφερόμενοι έχουν ζητήσει συνάντηση με το προεδρείο της Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανταποκρίθηκε αμέσως και η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΕΕΠ. Επίσης, σύμφωνα με εκπροσώπους των πρακτόρων VLTs, θα ζητηθούν και συναντήσεις με άλλα μέλη της κυβέρνησης.
Η αγορά επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος μέσω του πρόεδρου της ΕΕΕΠ, που αποτέλεσε επιλογή του, «τορπίλισε» το σχέδιο του ΟΠΑΠ. Μάλιστα, κάτι τέτοιο φαίνεται να έγινε «κάτω από τη μύτη» της κυβέρνησης, η οποία, ενώ υποσχόταν στους θεσμούς για τη διετία 2015-16, 300 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των VLTs, η ΕΕΕΠ άλλαξε τους όρους διεξαγωγής του παιγνίου και ουσιαστικά πριονίζοντάς το.
Ο προηγούμενος κανονισμός διεξαγωγής των παιγνίων VLTs είχε εγκριθεί μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Ωστόσο, η νέα διοίκηση της ΕΕΕΠ υπό τον κ. Στεργιώτη ενήργησε αστραπιαία για την αλλαγή του και παρά το γεγονός ότι είχε οχληθεί από τον ΟΠΑΠ, προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει τις απόψεις του. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι είναι τουλάχιστον αντιαναπτυξιακό να εγκρίνεται ένας νέος κανονισμός λειτουργίας μιας αγοράς μέσα σε λίγες ημέρες, χωρίς καμία διαβούλευση και κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η θέση του άμεσα ενδιαφερομένου.
Σύμφωνα ωστόσο με γνωρίζοντες το ζήτημα, αιτία της αναστολής λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων, ήταν ότι στον κανονισμό δεν υπήρχε όριο ημερησίων απωλειών από τους παίκτες, που αρχικά είχε καθοριστεί στα 80 ευρώ.
Προκλήθηκαν αντιδράσεις από βουλευτές, γιατί «θα έκλειναν σπίτια» και έτσι σταμάτησε η λειτουργία των VLTs, μέχρι να ορισθεί όριο ημερησίων απωλειών. Επίσης ένα ζήτημα που τέθηκε, είναι και η αναφορά ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το