Τοπικά

Δεν θα πέφτει καρφίτσα στο ορεινό Πήλιο

Καρφίτσα δεν θα πέφτει στο ορεινό Πήλιο στις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς ήδη οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα φθάνουν ή και ξεπερνούν το 80%, ενώ αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να φθάσουν το 100%… Και στο Βόλο οι πληρότητες είναι αυξημένες για τα Χριστούγεννα, ενώ ζήτηση υπάρχει και για την περίοδο των Θεοφανείων.

Για πρώτη φορά πάντως οι κρατήσεις φέτος γίνονται νωρίτερα από τους Έλληνες, γεγονός που σημαίνει πως το «early booking» αρχίζει να καθιερώνεται και στον εγχώριο τουρισμό.

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, φαίνεται να πιστεύουν χιλιάδες Έλληνες, που θα έρθουν στο Βόλο και το Πήλιο στις γιορτές.  Η τάση αυτή φαίνεται ότι επικρατεί στους καταναλωτές εν όψει Χριστουγέννων, καθώς τα λίγα χρήματα που θα ξοδέψουν την περίοδο των εορτών θα κατευθυνθούν κυρίως στην αγορά τροφίμων και στη διασκέδαση, ενώ θα δαπανήσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι για την αγορά δώρων.

Οι Έλληνες καταναλωτές προτίθενται να ξοδέψουν κατά την περίοδο των εορτών 439 ευρώ. Πέρυσι είχαν ξοδέψει (πρόκειται για την πραγματική και όχι την προϋπολογισθείσα δαπάνη) 456 ευρώ.  Από τα 439 ευρώ, τα 156 θα τα ξοδέψουν οι Έλληνες για φαγητό, τα 128 για δώρα, τα 69 ευρώ για διασκέδαση και 86 ευρώ για ταξίδια.

Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργου Ζαφείρη για τα Χριστούγεννα οι πληρότητες εμφανίζονται μέχρι σήμερα ως εξής:

-Στις περιοχές Πορταριάς, Μακρινίτσας και Χανίων 80%, με προοπτική τις επόμενες ημέρες να φθάσουν το 100%. Σ’ αυτό βοηθάει και το χιόνι που έχει πέσει και αναμένεται να πέσει και τις επόμενες ημέρες, με την παράλληλη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου.

-Στις περιοχές του Ανατολικού Πηλίου πληρότητες μέχρι σήμερα 50-60%, με προοπτική να φθάσουν το 80%.

-Στην περιοχή του Βόλου 80%, με προοπτική να φθάσει το 100%, καθώς στην πόλη προγραμματίζονται πολλές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

-Στις περιοχές Μηλεών και Βυζίτσας 50%, με προοπτική να φθάσουν το 80%.

Για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς ο κ. Ζαφείρης επισημαίνει πως οι πληρότητες είναι κατά μέσο όρο ακόμη χαμηλές, κυμαίνονται στο 50-60%, με αυξητική ωστόσο τάση, αν και οι περιοχές Πορταριάς, Μακρινίτσας και Βόλου θα πάνε καλύτερα από τις υπόλοιπες. Η περίοδος των Θεοφανείων, αν και είναι ακόμη νωρίς, δείχνει να έχει κι αυτή ζήτηση και θα έχει τουρίστες της τελευταίας στιγμής.

«Όλοι οι ξενοδόχοι κάνουν προσφορές για τα Φώτα αλλά και την Πρωτοχρονιά. Οι τιμές κυμαίνονται από 60 μέχρι 120 ευρώ τη βραδιά το δίκλινο, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος, ενώ στις τιμές περιλαμβάνονται και τα εορταστικά δείπνα στα ξενοδοχεία που έχουν εστιατόρια», τονίζει ο κ. Ζαφείρης.

Πάντως ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας αφήνει και μια χαραμάδα ανησυχίας στα θετικά μηνύματα, μήπως πέσει τόσο πολύ χιόνι και αποκλειστούν οι δρόμοι ή μήπως αρχίσουν πάλι σενάρια εκλογών…

Τελευταία στο Πήλιο προωθείται και ο τουρισμός της ανδροπαρέας, μια εξειδικευμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού και μάλιστα αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην περιοχή ειδήμονες του είδους.

Ο κ. Ζαφείρης τονίζει την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη του χειμερινού και εναλλακτικού τουρισμού, που να αφορά τις τουριστικές μονάδες της χερσαίας Ελλάδας, που πλήττονται από την υπερφορολόγηση και την οικονομική κρίση.

 

Τριήμερα πακέτα

 

Τα πακέτα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι τριήμερα (τρεις διανυκτερεύσεις) , που ξεκινούν από την Παρασκευή 23 του μήνα και αντίστοιχα 30 για την Πρωτοχρονιά. «Αρχίζουν να γεμίζουν τα καταλύματα και για τις περιόδους μεταξύ Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και μεταξύ Πρωτοχρονιάς-Φώτων», σημειώνει η ξενοδόχος Πορταριάς . Ελένη Καραίσκου.

«Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων. Για τα Φώτα ήδη οι πληρότητες φθάνουν το 70-80%, με τις τιμές να κυμαίνονται από 70 μέχρι 130 ευρώ τη βραδιά το δίκλινο», προσθέτει η κ. Καραίσκου, που αναφέρει πως οι περισσότεροι τουρίστες προέρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αρκεί ο καιρός να είναι καλός και οι δρόμοι καθαροί…

«Οι πληρότητες είναι καλές, τα μηνύματα θετικά, αλλά αυτή η κίνηση είναι μόνον γι΄ αυτήν την περίοδο. Πριν και μετά τις γιορτές τα πράγματα είναι «πεθαμένα», αναφέρει ο ξενοδόχος Βόλου Μιλτιάδης Μουστακαλής.

 

Σύνθετα καταλύματα

 

Στην επικαιρότητα βρίσκονται τα λεγόμενα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και το τελευταίο εξάμηνο έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο φάκελος για επένδυση στη Μαγνησία ενός τέτοιου καταλύματος.

Ως σύνθετα τουριστικά καταλύματα (Σ.Τ.Κ.) χαρακτηρίζονται τα ξενοδοχειακά καταλύματα 5 αστέρων, που ανεγείρονται σε γήπεδα ίσα ή μεγαλύτερα των 150.000 τ.μ. σε συνδυασμό  με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, οι οποίες έχουν ελάχιστη επιφάνεια 100 τ.μ. και μπορούν να αποτελούν αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες κατά τις διατάξεις του ν. 3741/1929 και του ν.δ. 1024/1971, να μεταβιβάζονται κατά κυριότητα και να συστήνονται επί αυτών εμπράγματα δικαιώματα, καθώς και να αποτελούν αντικείμενο μακροχρόνιας εκμίσθωσης, καθώς και με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, οι οποίες αποτελούν συστατικό στοιχείο των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το