Ελλάδα

Δεν θα γίνουμε ΔΗΜΑΡ λένε από το «Ποτάμι»

potami

«Δεν είμαστε ΔΗΜΑΡ ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε. Ο κόσμος που θα μας εμπιστευθεί, θα ξέρει πολύ πριν από τις κάλπες τι ακριβώς θα κάνουμε αν συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση. Επομένως και τους όρους με τους οποίους θα δεχθούμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο Αλ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές».

Αυτό είναι το σκεπτικό του Στ. Θεοδωράκη, όπως το περιέγραψε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του. Και προδίδει και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, που είναι να αναδείξει επακριβώς τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποδεχόταν να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιες από αυτές έχουν ήδη διαφανεί από συνεντεύξεις και τοποθετήσεις του. Το «Ποτάμι» όχι μόνο δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν ο κ. Τσίπρας δεν άρει τις απειλές του για μονομερείς ενέργειες και τους λαϊκισμούς του περί δημοψηφισμάτων, αλλά θέτει κι έναν ακόμη πιο ξεκάθαρο όρο. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνυπάρξω σε μια κυβέρνηση με τη σταλινική πτέρυγα των Λαφαζάνηδων, ούτε να θέσω σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», είναι το μότο του κ. Θεοδωράκη.

Υπάρχουν, όμως, και δύο θεσμικοί όροι που θα αναδείξει ως αδιαπραγμάτευτους για να συμμετάσχει το «Ποτάμι» σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Πρώτον, να συναποφασιστούν μόνιμοι υφυπουργοί ευρείας κοινοβουλευτικής αποδοχής σε τέσσερα χαρτοφυλάκια, και συγκεκριμένα στο Αμύνης, το Υγείας, το Παιδείας και των Φορολογικών Εσόδων. Και δεύτερον, να καταργηθούν όλες οι θέσεις αναπληρωτών υπουργών που θεσπίστηκαν για λόγους ισορροπιών και διαχέουν την ευθύνη κάθε υπουργείου, η οποία κατά τον κ. Θεοδωράκη πρέπει να γίνει μονοπρόσωπη.

Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» πέραν των βασικών αξιώσεων που εγείρει (αλλαγή του εκλογικού νόμου, έναρξη της αναθεώρησης του Συντάγματος κ.λπ.) θα αρχίσει στο εξής να περιγράφει και ένα εντελώς νέο μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο θεωρεί απαραίτητο για την ανάταξη της χώρας. «Ούτε ανθρώπους έχω να βολέψω ούτε και προτίθεμαι να συμβιβαστώ για να έχω μια συμμετοχή στην όποια κυβέρνηση», συνηθίζει να λέει σε όσους τον ρωτούν.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το