Ελλάδα

Δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία η πτώση βράχου που σκότωσε την 47χρονη στην Ιεράπετρα

Για την αυτοψία που έκανε στον χώρο της τραγωδίας στην Κρήτη με θύμα την 47χρονη γυναίκα από τη Σλοβακία η οποία έχασε τη ζωή της όταν το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε στην Ιεράπετρα καταπλακώθηκε από βράχο μίλησε στο ραδιο Κρήτη ο γεωλόγος Γιάννης Μιχαλάκης ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών(Ε.Α.Γ.Μ.Ε) η αποκόλληση του βράχου οφείλεται στην διάβρωση και την αποσάθρωση του κεντρικού βράχου.

Η όλη εικόνα που είδαμε, είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ekriti.gr, είναι ότι κάποιοι σχηματισμοί που έχουν μια συνοχή να είναι εκτεθειμένοι στη διάβρωση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι ορίζοντες, που ουσιαστικά εναλλάσσονται και είναι πιο εκτεθειμένοι στη διάβρωση και αποσάθρωση διαμορφώνουν με τον καιρό συνθήκες αστάθειας.

Όπως πρόσθεσε, δεν συνδέονται αυτές οι συνθήκες με κάποιο γεγονός το οποίο συνέβη λίγες ώρες πριν όπως σεισμός, βροχόπτωση ή πυρκαγιά, για να επιτείνει τη διατάραξη αυτής της ισορροπίας αυτών των μαζών που τελικά αποκολλήθηκαν.

Όμως η ίδια η έκθεση αυτών των πρανών στη διάβρωση σταδιακά αποδυναμώνουν την ίδια τους τη συνοχή και διαμορφώνουν νέες συνθήκες οι οποίες είναι θέμα χρόνου να εκδηλώσουν τέτοια φαινόμενα. «Υπάρχει ένα μεγάλο τεμάχιο από τη θέση αποκόλλησης και σε μια ενδεχόμενη βροχόπτωση, το υλικό θα φύγει από τη θέση του και πάλι θα υπάρχει επικινδυνότητα για το συγκεκριμένο κατάλυμα. Μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης είναι επικίνδυνο» τόνισε ο γεωλόγος.

Τι πρέπει να γίνει

Όσο για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Μιχαλάκης τονίζει ότι «μεσοπρόθεσμα υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι είτε να απομακρυνθεί ο βράχος ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Θα πρέπει να γίνει μια ειδική μελέτη και να προταθεί η κατάλληλη λύση.

Κατά τον ίδιο, δε, υπάρχουν κι άλλες περιοχές στην Κρήτη που είναι επισφαλείς και πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός ενώ παρατηρείται μια γενικότερη διάβρωση στην Αγιά Φωτιά.

Ο κ. Μιχαλάκης θύμισε ότι το από το 2010 είχε παρατηρηθεί στο πέταλο που κάνει ο δρόμος βορειοδυτικά της περιοχής, αποκόλληση βράχου ο οποίος μάλιστα είχε διακόψει την κυκλοφορία. Άρα, επεσήμανε είναι μια περιοχή όπου οι γεωλογικές συνθήκες που υπάρχουν έχουν δώσει κατά καιρούς κάποια συμβάντα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Copernicus: Το 2023 είναι η πιο θερμή χρονιά στην Ιστορία – Ρεκόρ ζέστης για τον Νοέμβριο

Το 2023 θα είναι η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην ιστορία. Μάλιστα, ο…

6 Δεκεμβρίου 2023

Μοντέλο έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια «εναλλακτικής θεραπείας» για το στομάχι – Σοκαριστικό βίντεο

Τη σοκαριστική στιγμή που μια νεαρή γυναίκα τυλίγεται στις φλόγες κατά τη διάρκεια μιας «εναλλακτικής…

6 Δεκεμβρίου 2023

Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Washington Post, μιας από τις εφημερίδες με το μεγαλύτερο κύρος στις Ηνωμένες…

6 Δεκεμβρίου 2023

Φρικτός θάνατος για 6χρονο – Τον κατακρεούργησαν τα σκυλιά φιλικής οικογένειας

Φρικτό θάνατο από τα σκυλιά φιλικής οικογένειας βρήκε ένας 6χρονος στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Η…

6 Δεκεμβρίου 2023

Μ. Θεμιστοκλέους σε Ζ. Μακρή: «Προκήρυξη θέσεων Διευθυντών ΕΣΥ στα ΚΥ Ζαγοράς, Σκιάθου, Σκοπέλου και στο ΠΙ Αλοννήσου»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, η οποία,…

6 Δεκεμβρίου 2023

Επιτυχημένη πρεμιέρα για τους άνδρες της Αργούς 1-3 τον Εθνικό Λάρισας

Νικηφόρα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της η ανδρική ομάδα της Αργούς στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.…

6 Δεκεμβρίου 2023