Τοπικά

Δεν «περπατάει» ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού – Ενημερωτική εκδήλωση χθες στον Βόλο

Με πολύ μεγάλες δυσκολίες λόγω υποστελέχωσης σε γιατρούς «περπατάει» στη Μαγνησία και πανελλαδικά ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού που ξεκίνησε πριν τρεις μήνες και για τον οποίο ενημερώθηκαν χθες αρκετές δεκάδες συνταξιούχων του ΟΤΕ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο και κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης και ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κέντρων υγείας κ. Παύλος Μαλινδρέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, από τις 52 θέσεις παθολόγων-γενικών γιατρών που προσφέρθηκαν για σύμβαση στη Μαγνησία, τελικά καλύφθηκαν μόλις οι δώδεκα, ενώ από τις δώδεκα θέσεις παιδιάτρων έχουν καλυφθεί μόλις οι τρεις. Ένας από τους λόγους του περιορισμένου ενδιαφέροντος ήταν χαμηλές αποδοχές και οι άλλοι μη ικανοποιητικοί όροι.
Ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΟΤΕ κ. Γιώργος Κωστόπουλος επισήμανε πως «στην Ελλάδα δεν «περπατάει» ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Στη Μαγνησία είναι λίγοι οι γιατροί που προχώρησαν σε σύμβαση. Προφανώς θα υπάρχουν ζητήματα. Το 60-70% των συνταξιούχων συνεχίζει να μεταβαίνει στους ιδιώτες γιατρούς και πληρώνουν, ασχέτως αν δεν έκαναν σύμβαση, γιατί τους γνωρίζουν χρόνια. Ειδικά αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο στον Βόλο».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως «ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού ήταν προϊόν προχειροδουλειάς. Υπάρχουν προβλήματα και δεν υπάρχει πλήρης στελέχωση των μονάδων υγείας όπως οι ΤΟΜΥ σε Αγριά και Νέα Ιωνία που διαθέτουν γιατρούς οι οποίοι ήρθαν από αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία. Το νέο σύστημα δεν λαμβάνει υπόψη που είναι η σχέση του ασθενούς με τον γιατρό. Λογικά θα οικοδομηθεί και με τους συμβεβλημένους γιατρούς που έχουν μια εποπτεία μέχρι και 2.250 ασθενείς ο καθένας».
Ακόμη αναφέρθηκε και στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις άλλες ειδικότητες κλινικών γιατρών που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου. Υπάρχει μια επιτροπή από τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο που διαπραγματεύεται με το υπουργείο υγείας τους όρους και τις προϋποθέσεις για αυτές τις συμβάσεις.

Ο κ. Μαλινδρέτος επισήμανε πως «είμαστε πολύ μακριά για να πούμε ότι πέτυχε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Μάλιστα είμαστε στα σπάργανα εφαρμογής του νέου θεσμού και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε συμβεβλημένους γιατρούς και γιατρούς που θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ. Αν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού πετύχει, τότε θα ελαφρυνθεί και το Νοσοκομείο τουλάχιστον κατά 30% και δεν θα έρχονται για ένα κοινό κρυολόγημα. Βέβαια αποτελεί κραυγή αγωνίας και η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν και συνταγογράφηση, προκειμένου οι ασθενείς να μην καταβάλλουν το αντίστοιχο κόστος στον ιδιωτικό τομέα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το