Τοπικά

Δεν λειτούργησαν χθες Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο – Χρόνια τα κτιριακά προβλήματα του δικαστικού μεγάρου Βόλου

Τα χρόνια κτιριακά προβλήματα του δικαστικού μεγάρου Βόλου βγήκαν πάλι στην επιφάνεια προχθές με τη βροχόπτωση, από την οποία πλημμύρισε ο όροφος, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Ειρηνοδικείου και γραφεία του ημιώροφου, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Πταισματοδικείου.

Χθες τόσο το Ειρηνοδικείο όσο και το Πταισματοδικείο δεν λειτούργησαν, ενώ σήμερα θα αξιολογηθεί πάλι η κατάσταση και το αν έχουν εκλείψει τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την εισροή των υδάτων. Σύμφωνα με χθεσινή νεότερη πληροφόρηση, το νερό εισήλθε στον όροφο μέσω του φωταγωγού, το φρεάτιο του οποίου στο δάπεδο ήταν είτε βουλωμένο, είτε καλυμμένο. Το νερό κατέκλυσε όλα τα γραφεία του Ειρηνοδικείου και κινητοποίησε τους υπαλλήλους, καθώς απειλούνταν ηλεκτρονικά συστήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές (ο σέρβερ) και καλωδιώσεις. Χθες κλιμάκιο της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου έκανε αυτοψία στο κτίριο και σύμφωνα με πληροφορίες, τα φρεάτια και τα λούκια στην ταράτσα του κτιρίου απορρόφησαν το νερό, ωστόσο είχαν χρόνια να καθαριστούν. Το πρόβλημα φέρεται να εντοπίστηκε στο φρεάτιο του δαπέδου στον φωταγωγό, καθώς και σε δύο φρεάτια απορροής υδάτων στα δύο αίθρια του κτιρίου, μεταξύ της παλαιάς και της νέας πτέρυγας. Μάλιστα φέρεται να έχει πάρει κλίση το ένα εκ των δύο κτιρίων και υπάρχει κενό μεταξύ τους… Το νερό κατόπιν μέσω των σωληνώσεων της κεντρικής θέρμανσης έφθασε και στον ημιώροφο, στα γραφεία του Πταισματοδικείου. Αυτοψία έκανε και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου. Η Πολεοδομία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε την ανάγκη να καθαριστούν τα λούκια απορροής και να επισκευαστούν τα δύο φρεάτια στο δάπεδο των αίθριων, καθώς τα τοιχώματά τους είναι χωμάτινα (μπάζα)… Επίσης θα διερευνηθεί, που κατευθύνονται τα νερά από τα φρεάτια, αν οδεύουν σε σηπτικό βόθρο ή στο δίκτυο όμβριων της πόλης. Σημειώνεται ότι στο δικαστικό μέγαρο Βόλου δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ουσιαστικές παρεμβάσεις συντήρησης, εκτός κάποιων σοβατισμάτων και ελαιοχρωματισμών πριν περίπου τρία χρόνια, με προϋπολογισμό 23.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των χρηστών του κτιρίου, επισημαίνοντας ότι άλλο θέμα είναι το νέο δικαστικό μέγαρο και άλλο η ανάγκη ουσιαστικής συντήρησης του υπάρχοντος. Και δικαστικοί υπάλληλοι κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την κτιριακή επάρκεια του δικαστικού μεγάρου, ενός κτιρίου που ξεπέρασε ήδη τα 100 χρόνια ζωή…

Κτίριο του 1910
Σημειώνεται ότι η ανέγερση του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου άρχισε γύρω στα 1910, με δαπάνες του ιδρύματος «Ανδρέας Συγγρός». Το 1923 είχαν κατασκευαστεί οι εξωτερικές και εσωτερικές τοιχοποιίες, η επικάλυψη του κτιρίου με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα και η περίφραξη του οικοπέδου. Η πρόοδος αποπεράτωσης των εργασιών έγινε με ρυθμούς, που δεν γνωρίζουμε, πιθανώς σε εξάρτηση με τους οικονομικούς πόρους που υπήρχαν. Τα δικαστήρια λειτούργησαν στο εν λόγω κτίριο, επί της Ιωλκού, από το 1929. Το νεοκλασικό κτίριο για την εποχή του ήταν αρκετό να καλύψει τις ανάγκες και να λειτουργήσει με το απαιτούμενο κύρος και την αποστολή που έχει. Αριθμός και μέγεθος αιθουσών συνεδριάσεων, γραφεία δικαστών, αίθουσες αρχείων, κοινόχρηστοι χώροι, βοηθητικοί χώροι. Τα ξυλόγλυπτα έπιπλα των γραφείων και των αιθουσών κατασκευάστηκαν από τον μεγαλύτερο και καλύτερο επιπλοποιό του Βόλου την εποχή του Μεσοπολέμου, τον Μαρνελόπουλο.
Με τους σεισμούς του 1955 το κτίριο είχε υποστεί ζημιές, οι οποίες επιδιορθώθηκαν. Μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου η δικαιοσύνη αποδιδόταν στον αύλειο χώρο, υπαίθρια ή σε αντίσκηνα… Το 1974 έγινε η κατασκευή προσθήκης στο πίσω μέρος του κτιρίου, στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις στον χώρο της δικαιοσύνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το