Τοπικά

Δεν εστάλησαν δείγματα από τα νεκρά πτηνά στην Κάρλα για τον ιό της γρίπης- Ασυννενοησία σε σύσκεψη στη Λάρισα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να σταλούν δείγματα στο εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη από τα νεκρά πτηνά στη λίμνη Κάρλα. Αυτό διαπιστώθηκε από την τεχνική σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, η οποία ανέδειξε ένα πρωτοφανές αλαλούμ που κυριάρχησε μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που με την ανακοίνωσή τους έφεραν στην επιφάνεια το θέμα των νεκρών πτηνών και της ύπαρξης κυανοτοξινών, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, στη λίμνη Κάρλα.

Από την… τεχνική σύσκεψη δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι αιχμές για τα όσα έπρεπε να γίνουν με τη συνεργασία όλων και δεν έγιναν και ανεδείχθη η ασυνεννοησία που επικράτησε στην διαχείριση ενός απλού εκ πρώτης όψεως ζητήματος, που έχει σχέση με την άμεση ενημέρωση των καθ’ ύλη αρμόδιων φορέων για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί για το συγκεκριμένο θέμα είναι και το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας κάνει λόγο για τον εντοπισμό 72 νεκρών πτηνών, ενώ η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κάνει λόγο για τουλάχιστον 167 νεκρά πουλιά.
Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας Ιφ. Κάγκαλου, αλλά και στελέχη του Φορέα άφησαν σαφείς αιχμές κατά του καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων. Κορμά για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ο Φορέας ευθύς εξαρχής εντοπίστηκαν τα πρώτα νεκρά πτηνά για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν στην σύσκεψη τα πρώτα δύο νεκρά πτηνά εντοπίστηκαν από την ομάδα του κ. Κορμά στις 14 Ιουλίου.

Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τις 4 Αυγούστου, που τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης εντόπισαν αρκετά πτηνά νεκρά η σε ληθαργική κατάσταση είναι αρκετά μεγάλο.
Από την πλευρά του πάντως ο κ. Κορμάς παρουσιάζοντας τα στοιχεία του και την έρευνα που διενήργησε υποστήριξε ότι τα πτηνά που βρέθηκαν παρουσίαζαν νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία από την μελέτη οργάνων όπως το συκώτι των πτηνών, το στομάχι τους, αλλά και ιστός διαπίστωσε ότι οφείλονται σε τοξικά κυανοβακτήρια.
Από την πλευρά του καθηγητή Κτηνιατρικής και αρμόδιου για θέματα νοσημάτων της άγριας πανίδας στην Ελλάδα Χαρ. Μπιλίνη αφέθηκαν σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η ομάδα του κ. Κορμά την όλη υπόθεση μετά τον εντοπισμό των νεκρών πτηνών στην Κάρλα. Ο κ. Μπιλίνης ανέφερε ότι θα ενημερώσει και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο για να πράξει τα δέοντα, ενώ υπογράμμισε ότι η κείμενη νομοθεσία ορίζει ότι τέτοιων ζητημάτων πρέπει να επιλαμβάνονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, ώστε να αποκλείεται σε πρώτη φάση ότι ο θάνατος των πτηνών δεν οφείλεται στον ιό της γρίπης των πτηνών και στη συνέχεια να διακριβώνονται τα ακριβή αίτια θανάτου.

Ο κ. Κορμάς, αντέτεινε ότι το είδος του πελεκάνου που ελήφθησαν δείγματα δεν περιλαμβάνεται στα είδη που ελέγχονται για την γρίπη των πτηνών, ενώ ανέλυσε βήμα – βήμα όλες τις ενέργειες που έκανε και τα στοιχεία που συνέλεξε τα οποία τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος των πτηνών προήλθε από τοξικά κυανοβακτηρίδια.
Από την πρόοδο της κουβέντας πάντως, αυτό που διαπιστώθηκε με την παρέμβαση και της κτηνιάτρου της Π.Ε. Λάρισας Μαρίας Ντανίκα ήταν ότι από τα δείγματα των νεκρών πτηνών, που μεταφέρθηκαν στη Λάρισα, τελικώς δεν εστάλησαν δείγματα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του ιού της γρίπης στο εργαστήριο αναφοράς στην Θεσσαλονίκη, κάτι που θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ανέφερε ότι υπάρχουν όντως προβλήματα στην Κάρλα, αφού τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου το νερό της λίμνης δεν ανανεώνεται. Τα όποια προβλήματα, θα ξεπεραστούν με την ολοκλήρωση των έργων, διευκρίνισε ο κ. Αγοραστός.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το