Οικονομία

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία Σόιμπλε – Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα

Ο ισχυρισμός του Γερμανού υπουργού Σόιμπλε, ότι δεν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και ο ίδιος «θα τα βρει» με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική απομείωση, δεν ισχύει, ενημέρωσαν αρμόδιες πηγές, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΔΝΤ.

Η ελληνική πλευρά έθεσε στόχο και ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους συνομιλητές του, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα «κλείσει» το δεύτερο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου, αν και θεωρεί ότι «δεν είναι το τέλος του κόσμου αν γίνει ότι χρειάζεται στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου».

Οι πηγές τόνισαν ότι από τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου προέκυψε δεν επιτεύχθηκε συμφωνία του κ. Σόιμπλε με την κ. Λαγκάρντ. Αυτό που είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ στον κ. Τσακαλώτο, είναι η απαίτησή της να εισέλθει η Ελλάδα σε ένα στέρεο Πρόγραμμα και να γίνει βιώσιμο το χρέος. Οι κανόνες είναι του ΔΝΤ και δεν αλλάζει εύκολα αυτό.

Οι πηγές μίλησαν «για εσωτερικά προβλήματα στο ΔΝΤ» όπου ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν και επιβλήθηκαν το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα. Οι πηγές αναφέρθηκαν στο «μη εφικτό τρίγωνο» του Σόιμπλε, ο οποίος «θέλει την επιτυχία του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα και ο ίδιος να μην δώσει τίποτα για το χρέος. Είναι ένα μη εφικτό τρίγωνο. Κάτι πρέπει να σπάσει».

Η εικόνα που σχημάτισε η ελληνική αντιπροσωπεία από τις επαφές της στην έδρα του ΔΝΤ, είναι ότι έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα την δεύτερη αξιολόγηση για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτούς που δεν θα ήθελαν να κάνουν κάτι για το χρέος. Ο κ. Τσακαλώτος νομίζει ότι και στο Λουξεμβούργο αλλά και τις 18 Οκτωβρίου θα συζητηθούν οι τρόποι για πως θα συνεχιστεί σχεδόν παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η διαδικασία για τη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους δεδομένου ότι το βραχυπρόθεσμο έτσι και αλλιώς έχει πάρει τον δρόμο του.

Οι πηγές υποστηρίζουν ότι το ESM το συζητά, κάνει προτάσεις, μιλάει με την Ελλάδα, μιλάει με τις άλλες χώρες που είναι σε πρόγραμμα, μιλάει με το ΔΝΤ και άρα έχει πάρει τον δρόμο του και αυτό θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως από το τι θα γίνει. Ο Ελληνας υπουργός είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι είναι πιο πολλοί οι παίκτες που θέλουν λύση από αυτούς που δεν θέλουν. Για την πρώτη αξιολόγηση αυτό λίγο-πολύ επιβεβαιώθηκε και ο αριθμός των παικτών που θέλουν λύση είναι ακόμα μεγαλύτερος για την δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος.

Οι πηγές πιστεύουν ότι στη συζήτηση για το χρέος, ο Σόιμπλε έχει μια νομικίστικη ερμηνεία της συμφωνίας του Μαΐου. Λέει ότι η έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ΔΝΤ είναι η βάση για την συμμετοχή του Ταμείου και όχι προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ. Όμως οι πηγές τον αμφισβητούν και υποστηρίζουν ότι δεν έχει πολύ μεγάλη σχέση αυτό γιατί είτε είναι βάση είτε είναι προϋπόθεση, το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει αυτό το DSA άμα δεν ανακοινώσεις εσύ τι θα κάνεις τώρα για το 2018. Αν δεν τους πεις αριθμούς, τι θα κάνεις, δεν μπορεί το ΔΝΤ να κάνει DSA, οπότε αυτή η διαφοροποίηση που κάνει μεταξύ βάση για την συμμετοχή και προϋπόθεση δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πράξη, πιστεύουν οι πηγές.

Οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συζήτησαν με όλους τους συνομιλητές τους για το χρέος και από την συζήτηση για το που θα καταλήξει το χρέος μπορούν να βγουν διαφοροποιήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα για μετά το 2018. Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι τι μέτρα θα ανακοινωθούν τώρα για να εφαρμοστούν το 2018. Άρα δεν ισχύει αυτό που λέγεται να φτάσουμε στο 2018 και βλέπουμε. Τα μέτρα τώρα θα ανακοινωθούν, αναφέρουν οι πηγές.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το