Ελλάδα

«Δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου»: Ξεσπά η οικογένεια του Ιάσονα που σκοτώθηκε στο τροχαίο έξω από τη Βουλή

Μετά από συνεχείς αναβολές ξεκίνησε σήμερα, 25 Απριλίου η δίκη για τον θάνατο του 23χρονου Ιάσονα μετά από τροχαίο έξω από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2021, όταν βουλευτικό όχημα επιχείρησε να διασχίσει κάθετα την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο και παρέσυρε τη μοτοσυκλέτα του.

Ξέσπασε ο πατέρας

«Πρόκειται για προκλητικά εγκληματική οδηγική συμπεριφορά του κατηγορούμενου που οδήγησε στο θάνατο του γιου μου και της οικογένειας μου» κατέθεσε ο πατέρας του Ιάσονα Λαλαούνη στο δικαστήριο, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Όπως τόνισε: «Οδηγούσε τρία χρόνια μηχανή και ήταν πολύ προσεκτικός γιατί έτσι τον έμαθα που οδηγώ 40 χρόνια. Ήμασταν μαζί το προηγούμενο βράδυ. Χαριτολογώντας μου είχε πει σταματά να δουλεύεις εγώ είμαι εδώ και την άλλη μέρα…».

Ο πατέρας του 23χρονος θύματος κατηγόρησε τον οδηγό του βουλευτικού οχήματος για αδιαφορία σημειώνοντας ότι «δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου, δεν ήρθε δίπλα στο γιο μου, δεν επικοινώνησε μαζί μας».

«Τον εγκατέλειψε στην άσφαλτο»
Στην αδιαφορία του κατηγορουμένου επικεντρώθηκε και η κατάθεση της αδελφής του θύματος που μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σκότωσε τον αδελφό μου, δηλώνει ότι του παρείχε πρώτες βοήθειες, ενώ τον εγκατέλειψε στην άσφαλτο. Έχει καταστρέψει μια οικογένεια, ο Ιάσωνας έχασε τα όνειρα του. Ο Ιάσωνας την Τετάρτη θα γινόταν 26 χρόνων. Δεν ήταν δίπλα στον αδελφό μου ούτε την τελευταία του στιγμή».

«Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι υπήρχε μηχανή που θα έκανε τέτοια προσπέραση» είπε ο συνοδηγός

«Βροχή» ερωτήσεων δέχτηκε ο συνοδηγός του βουλευτικού οχήματος που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα του δυστυχήματος. «Βρισκόμασταν επί της Β. Σοφίας για να μπούμε στη Βουλή και όπως κάθε φορά έτσι και τώρα βγάλαμε φλας για αριστερά, σταματήσαμε στο ύψος της εισόδου, πέρασαν κάποια οχήματα. Ένα ταξί μας έδωσε προτεραιότητα να περάσουμε, δεν ξεκινήσαμε και μας έκανε νόημα να περάσουμε. Έξω από τη Βουλή πάντα υπάρχει τροχονόμος. Εκείνη την ημέρα ελέγξαμε πολλές φορές και ξεκινήσαμε την πορεία για την είσοδο της Βουλής. Πηγαίναμε με 5 χιλιόμετρα. Δεν καταλάβαμε τι μας χτύπησε, εγώ χτύπησα το κεφάλι μου στο παρμπρίζ. Βγήκαμε έξω και πήγαμε προς το μοτοσυκλετιστή. Ένας κύριος δήλωσε διασώστης και εμείς κάναμε χώρο για να μην μαζεύονται πολλοί πάνω από τον Ιάσωνα. Μας χτύπησε στην πίσω μεριά του αυτοκινήτου, στο φανάρι» είπε.

Ο συνοδηγός ισχυρίστηκε πως δεν είδαν τον Ιάσονα με τη μηχανή και δε μπορούσαν να προβλέψουν την προσπέραση. «Όσο κι να κοίταξα και εγώ δεν φαινόταν η μηχανή και δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι υπήρχε μηχανή που θα έκανε τέτοια προσπέραση. Είδαμε το βίντεο ότι έκανε προσπέραση από δεξιά, αλλά η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα, απλά έχει κάνει λάθος στη γραμμή που έχει πάρει. Θεωρεί πως το όχημα θα φύγει ομαλά μέσα αλλά το όχημα τελικά φρέναρε για να ανεβεί στο πεζοδρόμιο» ανέφερε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι είχατε δικαίωμα να στρίψετε αριστερά;

Μάρτυρας: Ναι. Επειδή δεν υπήρχε πινακίδα.

Εισαγγελέας: Άλλο τί γινόταν και άλλο τί επιτρέπεται… Είσαστε αστυνομικός, πιστεύετε ότι είχατε δικαίωμα;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Μετά δεν έπρεπε να ελέγξετε; Να βγείτε προοδευτικά;

Μάρτυρας: Ναι. Έτσι πήγαμε.

Εισαγγελέας: Μα δεν θα τον είχατε δει;

Μάρτυρας: Ήταν δρόμος μονής κυκλοφορίας. Δεν είδαμε κάποιο όχημα να κάνει αριστερή προσπέραση, δεξιά δεν μπορούσαμε να δούμε. Πιστεύω βγήκαμε προοδευτικά.

Πάρεδρος: Τι σημαίνει αυτή η διαγράμμιση, και ας μην υπάρχει πινακίδα. Επειδή ορκιστήκατε να πείτε την αλήθεια…

Μάρτυρας: Υποχρεωτική πορεία σημαίνει.

Πάρεδρος: Επειδή γίνεται κατά παρέκκλιση λέτε, αυτό το νομιμοποιεί; Καμία αμέλεια οδηγού δεν υπάρχει;

Μάρτυρας: Προφανώς κάτι έχει πάει λάθος. Το ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό… δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Του έδωσε προτεραιότητα το ταξί και δεν μπορούσαμε να δούμε τους παράνομους. Έχει σταματήσει το απέναντι ρεύμα

Τι είχε δείξει η έρευνα
Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν, ο οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη φέρεται να έστριψε παράνομα επί της Βασιλίσσης Σοφίας για να εισέλθει στο προαύλιο χώρο της Βουλής. Σημειώνεται, ότι με βάση τις διαδικασίες που έχουν οριστεί από την ΕΛ.ΑΣ. και την Τροχαία η συγκεκριμένη είσοδος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από οχήματα που φέρουν υπουργούς ή βουλευτές.

Εφόσον η βουλευτής της ΝΔ δεν επέβαινε στο όχημα ο οδηγός όφειλε να εισέλθει στη Βουλή από την είσοδο της Λ. Αμαλίας. Αντιθέτως, το υπηρεσιακό όχημα έστριψε αριστερά, διασχίζοντας κάθετα το αντίθετο ρεύμα χωρίς ηχητικό σήμα και δίχως να υπάρχει τροχονόμος να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το