Τοπικά

Δεν εκδίδει αποδείξεις μία στις δέκα επιχειρήσεις στον Βόλο “Θ”

apodeixeis
Μία στις δέκα περίπου επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τους εφοριακούς του Βόλου, βρέθηκε να παρανομεί αναφορικά με την έκδοση φορολογικών στοιχείων τις τελευταίες ημέρες. Από την αρχή της εξόρμησης της Εφορίας σε καταστήματα και επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης-διασκέδασης έχουν γίνει εκατοντάδες έλεγχοι, ωστόσο το ποσοστό όσων βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν, είναι μικρό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται οι περιοχές των νησιών των Βορείων Σποράδων και του Αλμυρού, από τον Ιούλιο μέχρι χθες είχαν διενεργηθεί 220 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και καταστήματα και είχαν βεβαιωθεί 18 παραβάσεις.
Στο πλαίσιο των εξορμήσεων χρησιμοποιείται πλέον και όχημα, που παραχωρήθηκε από το ΣΔΟΕ, ενώ καθημερινά το συνεργείο της Εφορίας που κάνει ελέγχους, αποτελείται από τρεις ελεγκτές.
Από χθες διενεργούνται έλεγχοι στην εμποροπανήγυρη του Αλμυρού, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για ταβέρνες και καφετέριες που δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών της Εφορίας μπαίνουν συναυλίες από αθλητικούς συλλόγους και φιλανθρωπικά σωματεία, στις οποίες τραγουδούν γνωστοί τραγουδιστές.
Πάντως το ποσοστό των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν, είναι μικρό, καθώς μόλις σε μια περιοχή εμφανίζονται τα συνεργεία των εφοριακών, οι ελεγχόμενοι καταστηματάρχες ενημερώνουν ο ένας τον άλλον, κοινώς «πέφτει σύρμα». Εφοριακοί επισημαίνουν πως αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, με μεγαλύτερο αριθμό ελεγκτών, έτσι ώστε οι έλεγχοι να είναι μαζικοί, την ίδια ώρα, σε μια περιοχή.
Σύμφωνα με την  ΠΟΛ.1112/2016, αντικαταστάθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 58 Α του ν. 4174/2013 και προβλέπεται πλέον ένα ελάχιστο ύψος προστίμου για το σύνολο των παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης ή λήψης φορολογικών στοιχείων της παραγράφου 1 του άρθρου 58 Α, ανά φορολογικό έλεγχο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής ορίζεται η προσαύξηση των προστίμων αυτών.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι στην περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου, ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.
Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό τοις εκατό (100%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο διακόσια τοις εκατό (200%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το