Άρθρα

Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή

Του Ιάσονα Αποστολάκη*

Την Τετάρτη 7/10 η δίκη της Χρυσής Αυγής πλησιάζει επιτέλους στο τέλος της. Η δίκη αφορά μια εγκληματική οργάνωση, την δράση της οποίας η χώρα μας έχει βιώσει με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο.

Νοιώθω ικανοποίηση που ήμασταν εμείς που πήραμε την πρωτοβουλία για το αυτονόητο, την πρόταση για κοινό ψήφισμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Βόλου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Ήταν το ελάχιστο που μέσα από αυτό το ΔΣ έπρεπε να κάνουμε. Χωρίς προσχηματικές δικαιολογίες, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία.

Το διακύβευμα αυτής της δίκης είναι το ποιος θα βγει δικαιωμένος στο τέλος: Η Δημοκρατία ή ο φασισμός. Τόσο απλά.

Γνωρίζω καλά ότι θα χρειασθεί μεγάλος αγώνας για να ξεριζωθεί ο φασισμός από την κοινωνία, ειδικά στις άγριες εποχές που ζούμε και που φαίνεται σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας σαν κάτι κανονικό. Ξέρω καλά ότι η πάλη κατά του φασισμού δεν θα τελειώσει απλά με μια καταδικαστική απόφαση. Θα πρέπει να συνεχιστεί η καθημερινή μάχη, με ακόμα μεγαλύτερο πάθος (πάθος για ΖΩΗ και πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) για να μην έχει απήχηση ο ρατσισμός στον οποίο τόσο επενδύει δυστυχώς με επιτυχία η ακροδεξιά.

Παρόλα αυτά, η καταδίκη θα είναι ένα αποφασιστικό χτύπημα σε αυτή την εγκληματική συμμορία. Τυχόν αθώωση της Χρυσής Αυγής δεν θα είναι μόνο μια προσβολή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και άλλων θυμάτων τους στο παρελθόν, όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν. Θα δώσει ξεκάθαρα το μήνυμα στους φασίστες ότι μπορούν να επιδοθούν ξανά στην εγκληματική τους δραστηριότητα. Να ξαναγίνουν λυσσασμένες αγέλες «λύκων» στους δρόμους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να αθωωθούν. Είναι ιστορική ευθύνη, η ηθική απαξίωση που έχουν στα μάτια της κοινωνίας να έρθει και να συναντηθεί με την ποινική καταδίκη.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η Δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος Βόλου και ο Πρόεδρός του δεν ένοιωσαν την ανάγκη να υπερασπιστούν την ουσία της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στους αρνητές της. Βρίσκονται και πάλι μακριά από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» με φαιδρά επιχειρήματα-τερτίπια, την στιγμή που άλλοι Δήμοι υπερψήφισαν ανάλογο ψήφισμα και μάλιστα πιο αιχμηρό.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της απουσίας τους, ας το εξηγήσουν οι ίδιοι όχι σε εμάς, αλλά στην κοινωνία. Θέλουν να μην κακοκαρδίσουν το ακροδεξιό ακροατήριο; Να παίξουν το ρόλο του…πλυντηρίου; Ας βγουν να το πουν και να παραδεχτούν τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, εφόσον θέλουν να εκπροσωπήσουν το ακροατήριο της ακροδεξιάς. Που υπάρχει και στο Βόλο ας μην κρυβόμαστε και μάλιστα η ΧΑ δεν …εμφανίστηκε στις εκλογές όλως τυχαίως.

Αν δεν πάρουν θέση τώρα, τότε πότε; Η αντιπαράθεση βέβαια με τον φασισμό δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στη ΧΑ. Είναι όχι απλά αποπροσανατολιστική, αλλά καταλήγει να επωάζει την επόμενη ΧΑ. Είναι όμως, μια σημαντική στιγμή του αντιφασιστικού κινήματος ότι σε λίγες ώρες από τώρα, η άλλοτε δυνατή ΧΑ μπορεί να είναι καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση. Είναι ένας αγώνας που πρέπει τον δίνουμε ενάντια σε όσους χαϊδεύουν το φασιστικό μίσος στην κοινωνία, με ή χωρίς τη Χρυσή Αυγή.

Σε αυτό η Δημοτική Αρχή «Μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε λειψή».

* O Iάσονας Απσοτολάκης είναι δημοτικός σύμβουλος Βόλου-Επικεφαλής δημοτικής κίνησης «Μαζί για το Βόλο» Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το