Ελλάδα

«Δεν έχω να πληρώσω, δεν έχω άλλα να δώσω» λένε επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν έχω να πληρώσω, δεν έχω άλλα να δώσω», οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας κατεβαίνουν στους δρόμους και καλούν, με ανακοίνωσή τους, «κάθε ελεύθερο επαγγελματία να υψώσει τη φωνή του ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τις νέες, καταστροφικές αυξήσεις στο ασφαλιστικό» και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή.

Σε συνέχεια των αποφάσεων για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της πανελλαδικής γενικής απεργίας της Τετάρτης 17 Μαΐου, οι μεγαλύτεροι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας οργανώνουν συγκέντρωση την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, ημέρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 19:00 το απόγευμα, στην Πλατεία Συντάγματος, προκειμένου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να δείξουν έμπρακτα στους εκπροσώπους του λαού ότι ο λαός δεν συμφωνεί με τα μέτρα που ψηφίζονται.
Ενόψει των κινητοποιήσεων και της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, τόνισε: «Με τις εισφορές που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, οι οποίες αυξάνονται έως 61%, ένα είναι το μήνυμα που στέλνουν στους ελεύθερους επαγγελματίες: “θέλουμε να σας κλείσουμε”. Φαίνεται ότι ζήλεψαν τη δόξα του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ταινία “Υπάρχει και φιλότιμο” και μας λένε “θα σας εξαφανίσωμεν”. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Αυτοί μπορεί να μην έχουν φιλότιμο, έχουμε όμως εμείς: φιλότιμο για τη δουλειά μας, για την επιστήμη μας, για τη χώρα μας. Συγκεντρωνόμαστε την Πέμπτη στο Σύνταγμα για να τους δείξουμε ότι ο λαός δεν συμφωνεί με τα μέτρα που ψηφίζονται. Είναι ντροπή να λένε ότι ψηφίζουν αυτά μέτρα γιατί ο λαός δεν διαμαρτύρεται, την ώρα που χιλιάδες επαγγελματίες αγωνιούν για το μέλλον τους, χιλιάδες συμπολίτες μας είναι σε απόγνωση, χιλιάδες οικογένειες υποφέρουν. Θα μας βρουν μπροστά τους και στους δρόμους και στα δικαστήρια».
Όπως σημειώνουν με ανακοίνωσή τους οι φορείς, με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές έως 61%, σε μόλις τέσσερις μήνες λειτουργίας του ΕΦΚΑ: για παράδειγμα, μηχανικός με 12.000 ευρώ καθαρό φορολογητέο εισόδημα το προηγούμενο έτος, θα καταβάλει 7.339 ευρώ για εισφορές. Μηχανικός με 24.000 ευρώ καθαρό φορολογητέο εισόδημα το προηγούμενο έτος, θα καταβάλει 14.679 ευρώ για εισφορές.
Δικηγόρος με 18.000 ευρώ καθαρό φορολογητέο εισόδημα το προηγούμενο έτος, θα καταβάλει 11.009 ευρώ μόνο για εισφορές, ενώ δικηγόρος με 30.000 ευρώ καθαρό φορολογητέο εισόδημα το προηγούμενο έτος, θα καταβάλει 18.348 ευρώ για εισφορές.
Όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, «λέμε “όχι” στην καταστροφή του ελεύθερου επαγγελματία». Σημειώνεται ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί θα συγκεντρωθούν μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, στην Πλατεία Συντάγματος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το