Τοπικά

«Δεν χάνουν λάδια» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού

Με σύνθημα «Δεν χάνουμε λάδια» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού αποφάσισαν και φέτος να κάνουν συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν υπεύθυνες, φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Όπως επισημαίνουν, «ανακυκλώνουμε χρησιμοποιημένο τηγανισμένο λάδι και κερδίζουμε απορρυπαντικά για το σχολείο μας».

«Δεδομένου ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη των μαγειρικών ελαίων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον (διακινδυνεύει την παραγωγικότητα του εδάφους, ρυπαίνει τα ύδατα και απειλεί την υδρόβια και θαλάσσια ζωή, δυσχεραίνει το σύστημα καθαρισμού του νερού στους βιολογικούς καθαρισμούς και αυξάνει την πιθανότητα να φράξει το αποχετευτικό σύστημα), συγκεντρώνουμε το χρησιμοποιημένο, τηγανισμένο λάδι, το στέλνουμε για ανακύκλωση, βοηθάμε έμπρακτα το περιβάλλον και εξασφαλίζουμε δωρεάν καθαριστικά προϊόντα για το σχολείο μας!» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού.
Να αναφερθεί ότι, κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, χάρη στη βοήθεια γονέων του σχολείου και μεγάλου αριθμού πολιτών της περιοχής, ανταλλάξανε σημαντική ποσότητα χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων με πολλά και ποικίλα καθαριστικά προϊόντα που διατέθηκαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού.
«Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε στην προσπάθειά μας συλλέγοντας χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, παρακαλούμε να τα παραδίδετε στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς του σχολείου μας κατά τις ώρες προσέλευσης ή αποχώρησης των μαθητών / μαθητριών από το σχολείο μας (8.00 – 8.15 το πρωί και 1.15 – 1.30 το μεσημέρι). Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη διάθεση συμμετοχής και τη συνεργασία» τονίζεται στην ανακοίνωση του σχολείου.

Σωστή διαχείριση τηγανελαίων
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται περίπου 85.000 τόνοι τηγανέλαιο. Από αυτούς, οι 40.000 τόνοι που παράγονται από τη βιομηχανία, την εστίαση, τα ξενοδοχεία κ.λπ. με τη σωστή διαχείριση που γίνεται από εταιρείες οι οποίες έχουν την άδεια, συλλέγονται και προωθούνται σε μονάδες παραγωγής βιοντίζελ.
Οι υπόλοιποι 45.000 τόνοι ωστόσο αποτελούν τα οικιακά έλαια, για τα οποία δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαχείριση έως τώρα. Το τηγανέλαιο όταν καταλήγει στον νεροχύτη βουλώνει τις σωληνώσεις και τις αποχετεύσεις δημιουργώντας κατ’ επέκταση πρόβλημα στους υπονόμους και στους βιολογικούς καθαρισμούς των πόλεων.
Η ανακύκλωση των τηγανέλαιων είναι σημαντική για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος αν αναλογιστεί κάποιος ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερό. Επιπλέον, το λάδι που χύνεται στον νεροχύτη επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα βιολογικού.
Εάν φτάσει στη θάλασσα ένα λίτρο τηγανέλαιο, δημιουργεί ένα φιλμ ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, το οποίο καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα.
Εάν πάλι χυθούν τηγανέλαια στο έδαφος, δημιουργούν σοβαρή ζημιά στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το