Ελλάδα

Δεν χάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ οι καταρτιζόμενοι

Το δικαίωμα να αυξάνουν τον χρόνο ανεργίας και να διατηρούν το επίδομα έχουν πλέον οι άνεργοι που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο ΟΑΕΔ εξέδωσε χθες διευκρινιστική εγκύκλιο για τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2016 και η οποία δίνει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τη δυνατότητα στους ανέργους που εκπαιδεύονται ή καταρτίζονται να προσμετρούν τον χρόνο αυτό στο χρόνο ανεργίας που ήδη έχουν, όπως και να συνεχίζουν να εισπράττουν ολόκληρο το επίδομα ανεργίας.
Οπως αναφέρει η εγκύκλιος, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι προτίθενται να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης θα παραμένουν εγγεγραμμένοι και ο χρόνος κατάρτισης θα μετράται ως χρόνος ανεργίας μόνο εφόσον πληρούν σωρευτικά τα εξής:
α) είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τουλάχιστον επί τετράμηνο πριν από την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης
β) δηλώνουν τα στοιχεία του προγράμματος στον ΟΑΕΔ πριν από την έναρξή του
γ) έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Ως ημερολογιακό έτος ορίζεται το έτος που αρχίζει από την 01.01 και λήγει την 31.12. Για παράδειγμα, συναλλασσόμενος που δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης την 20/03/2017 θα πρέπει από 01/01/2015 έως και 31/12/2016 να μην έχει συμμετάσχει σε άλλο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ενώ εξυπακούεται και κατά το διάστημα μέχρι την 20/03/2017. Οι άνεργοι που δεν πληρούν έστω και μία εκ των τριών παραπάνω προϋποθέσεων θα διαγράφονται από το μητρώο ανέργων και θα έχουν δικαίωμα επανεγγραφής μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι άνεργοι που παίρνουν το επίδομα ανεργίας, εφόσον πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις, θα μπορούν να παίρνουν ταυτόχρονα και την τακτική επιδότηση ανεργίας και την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, χωρίς οποιονδήποτε συμψηφισμό.
Αν ο επιδοτούμενος άνεργος δεν διαθέτει σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις θα έχει δικαίωμα συνέχισης της επιδότησης μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος.
Ολα αυτά εφαρμόζονται αναλόγως και στους δικαιούχους του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων. Με μεταβατική διάταξη αντιμετωπίζονται άνεργοι που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου (Οκτώβριος 2016). Μπορούν να διατηρήσουν συνυπολογιζόμενο τον χρόνο παρακολούθησης όλων των ως άνω προγραμμάτων στον χρόνο ανεργίας τους και κρατούν τυχόν ποσό επιδόματος ανεργίας που τους καταβλήθηκε, εφόσον έως την 30/06/2017 (δόθηκε σχετική παράταση) δηλώσουν με Υπεύθυνη Δήλωση στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ τα πλήρη στοιχεία όλων των προγραμμάτων που έχουν παρακολουθήσει.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διαρρήκτης πιάστηκε στα πράσα από την ΟΠΚΕ – Κρύφτηκε σε σπίτι για να αποφύγει τη σύλληψη

Στα «πράσα» πιάστηκε από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ ένας διαρρήκτης ο οποίος εισέβαλε σε ένα σπίτι…

25 Ιανουαρίου 2024

Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία για το εισιτήριο στην Αγία Σοφία: «Έχει γίνει οίκος εμπορίου»

Έντονη η κριτική κυρίως στον αντιπολιτευόμενο τουρκικό Τύπο για τις παρεμβάσεις στο τέμενος της Αγίας…

25 Ιανουαρίου 2024

Αντιδράσεις για τη νέα Μις Ιαπωνία – Για πρώτη φορά δεν είναι γηγενής και κατάγεται από την Ουκρανία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα Μις Ιαπωνία, Καρολίνα Σιίνο με πολλούς να αντιδρούν για τον…

25 Ιανουαρίου 2024

Συνάντηση της Πλεύσης Ελευθερίας Μαγνησίας με εκπροσώπους των εργαζομένων, του Συλλόγου οικογενειών και εθελοντών του ΚΕΘΕΑ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΚΕΘΕΑ Μαγνησίας μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων του Φορέα, του Συλλόγου οικογενειών…

25 Ιανουαρίου 2024

Απάντηση του Πρωθυπουργού στην ερώτηση Χαρίτση για τη Θεσσαλία

Στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία…

25 Ιανουαρίου 2024

Τα social media «έδωσαν» το πάρτι φοροδιαφυγής στον γάμο της Ελέτσι – Πώς το… ξεσκέπασε η ΑΑΔΕ

Στο προσκήνιο έχει έρθει ο γάμος και η γαμήλια δεξίωση της Ελίζαμπεθ Ελέτσι με τον…

25 Ιανουαρίου 2024