Τοπικά

Δεν αναμένεται κάποια ψυχρή «εισβολή» τους επόμενους δύο μήνες στα Βαλκάνια

Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος στην Ιστορία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία «Κοπέρνικος» για την κλιματική αλλαγή, αλλά και ο Οκτώβριος που διανύουμε, καταγράφει αύξηση στη θερμοκρασία συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα το 2019.
Την αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες τουλάχιστον 40 ημέρες σχολίασε, μιλώντας στη «Θ», ο μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης που βρίσκεται στη Γαλλία και ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Πολυτεχνείο των Παρισίων, με θέμα τους Μεσογειακούς κυκλώνες.
Ο μήνας δεν έχει τελειώσει, πάντως, σύμφωνα με την καταγραφή των θερμοκρασιών, τις πρώτες 21 ημέρες του Οκτωβρίου ο μέσος όρος ήταν 21,3 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα πέρσι η θερμοκρασία για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν στους 20 βαθμούς και φέτος μέχρι στιγμής καταγράφεται αύξηση κατά 1,3 βαθμούς. Αλλά και ο περασμένος μήνας (Σεπτέμβριος) ήταν ο θερμότερος στην Ιστορία της Ευρώπης, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας του 2018 κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταγραφής της Κλιματικής Αλλαγής, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης τον Σεπτέμβριο ήταν κατά 0,05 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη απ’ ό,τι πέρσι.
Η αύξηση της θερμοκρασίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δεν μπορεί να συσχετιστεί άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, ολοένα και περισσότερες ανεξάρτητες μελέτες σε διάφορα μέρη του πλανήτη βρίσκουν ότι χωρίς την κλιματική αλλαγή και χωρίς την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας, δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτές τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, μέσα από τους φυσιολογικούς κύκλους των ατμοσφαιρικών διεργασιών. «Η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι ποσοστό» ανέφερε ο κ. Ντάφης και σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα ξέρουμε τι συνέβη τελικά με τις θερμοκρασίες το 2020.
Πάντως οι προγνώσεις για το επόμενο διάστημα δεν δείχνουν κάποια απότομη μεταβολή. «Μία πρόγνωση πέρα των τριών ή τεσσάρων ημερών είναι πολύ επίφοβη» σχολίασε ο κ. Ντάφης, προσθέτοντας πως για την πρόβλεψη του καιρού μελετάται η κυκλοφορία σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς θα κινηθούν οι αέριες μάζες. Φέτος περιμένουμε το φαινόμενο La Nina και στην Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι θα επικρατήσουν πιο ισχυροί δυτικοί άνεμοι από το κανονικό, που συνήθως «σπρώχνουν» το σιβηρικό ψύχος ανατολικά. Έτσι οι ψυχρές εισβολές δεν επηρεάζουν τόσο την Ευρώπη» ανέφερε.
Για τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, δεν αναμένεται κάποια σοβαρή ψυχρή εισβολή, τουλάχιστον στα Βαλκάνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το