Πολιτισμός

Δέλεαρ για να γυρίζουν οι… ξένοι στην Ελλάδα

mama mia

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η απλοποίηση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση γυρισμάτων είναι κατά τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη τα δύο επίμαχα σημεία που η πολιτεία πρέπει να διευθετήσει προκειμένου η «αποστολή» προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα μας να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα.

«Θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό αλλιώς θα βλέπουμε τις ταινίες να γυρίζονται σε γειτονικές χώρες και όχι στη δική μας όπως γίνεται μέχρι τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Οικονομικών είναι ενήμερο για το θέμα και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις».

Ο ίδιος τοποθετεί το ύψος της επιστροφής φόρου στα ελληνικά γραφεία παραγωγής ταινιών που συμμετέχουν σε γυρίσματα ξένων παραγωγών στο 25%-30%, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε μείνει πίσω. Πρέπει να συναντήσουμε τους γείτονές μας». Ολα αυτά ειπώθηκαν στη χθεσινή πρώτη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κατά την οποία έγινε και η πρώτη παρουσίαση του νέου Δ.Σ. υπό την προεδρία του Αλέξη Γρίβα.

Το δεύτερο σημείο προτεραιότητας για το υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων παραγωγών στη χώρα μας είναι η απλοποίηση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων για τη διευκόλυνση των γυρισμάτων σε χώρους που απαιτείται άδεια από την πολιτεία. «Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία του Film Commission, μιας επιτροπής που θα υποδέχεται τα αιτήματα των παραγωγών και θα τα προωθεί με γρήγορους ρυθμούς στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμη», σχολίασε ο κ. Ξυδάκης προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη και τοπικός σύνδεσμος του Film Commission σε περιοχές που έχουν μεγάλη ζήτηση για την πραγματοποίηση γυρισμάτων όπως π.χ. η Σαντορίνη.

Ενας άνθρωπος που θα αναλαμβάνει να συγκεντρώνει ηλεκτρονικά τα αιτήματα και να προχωρά γρήγορα προς την ικανοποίησή τους από τις αρμόδιες αρχές». Είπε ακόμη ότι τα αιτήματα για γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους είναι πολλά και ότι αυτά θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν από τις τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων και όχι απαραίτητα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Πρέπει να απλοποιηθεί αυτή η διαδικασία για να μην υπάρχουν χρονοτριβές», υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ Αλέξης Γρίβας, αφού υπογράμμισε ότι παρέλαβε το Κέντρο σε ακινησία, υποστήριξε ότι «πλέον το Κέντρο λειτουργεί κανονικά. Το κουνήσαμε. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση βουνό καθώς τα προβλήματα είχαν συσσωρευτεί. Μόνο ο γενικός διευθυντής μας λείπει», είπε ο κ. Γρίβας ο οποίος προέτρεψε όποιον έχει αντιρρήσεις με την προσεχή τοποθέτηση του νέου διευθυντή του Κέντρου «να πάει στη Δικαιοσύνη». «Δεν συνομιλούμε με φαντάσματα», πρόσθεσε η Εύα Στεφανή, αντιπρόεδρος του νέου Δ.Σ.

Μέλημα και του ΕΚΚ είναι ασφαλώς η σωστή λειτουργία του Film Commission «αλλά χωρίς φορολογικές ελαφρύνσεις δεν καταφέρνεις πολλά», τόνισε ο κ. Γρίβας, ενώ όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις ταινιών ο πρόεδρος του ΕΚΚ δήλωσε ότι αυτές πλέον έχουν ξεκινήσει. «Οι περιπτώσεις των ταινιών που βρίσκονται σε γυρίσματα όπως των Μπουλμέτη, Δήμα και Μανουσάκη, θα αντιμετωπισθούν σαν να μην έχουν ξεκινήσει».

Ενα ακόμη ζήτημα που απασχολεί έντονα το ΕΚΚ είναι το περίφημο 1,5% του κύκλου εργασιών που οφείλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. «Ελπίζουμε ότι τα κανάλια θα ακολουθήσουν τη ΝΕΡΙΤ που ήδη το κάνει. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Παππάς έδειξε στην πρόσφατη διαβούλευση για την ΕΡΤ θετική προδιάθεση να συνεργαστεί τόσο για το 1,5% όσο και για τις συμπαραγωγές της κρατικής τηλεόρασης», τόνισε ο κ. Γρίβας.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι επίκειται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Ακρόπολη και σε άλλους επτά αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, πρωτοβουλία που είχε πρόσφατα ανακοινωθεί.

πηγή www.e-typos.com

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το