Τοπικά

Δεκτό αίτημα από το Πρωτοδικείο Βόλου για παρένθετη μητρότητα- Πρόκειται για αλλοδαπή, που κυοφορεί έμβρυο Ελληνίδας

Δημοσιεύθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου (εκούσια διαδικασία) απόφαση, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτό αίτημα για παρένθετη μητρότητα. Πρόκειται για αλλοδαπή, που κυοφορεί έμβρυο Ελληνίδας. Από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον άλλες τέσσερις αποφάσεις για παρένθετη μητρότητα.

Σημειώνεται ότι παρένθετη μητρότητα είναι η μέθοδος τεχνητής αναπαραγωγής, επιτρεπόμενη κατόπιν προηγούμενης δικαστικής άδειας, με την οποία μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά, ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων με χρήση ωαρίων ξένων προς την ίδια, για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αλλά δεν μπορεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους.

 
Σύμφωνα με τον νόμο 3305/2005, άρθρο 3, παράγραφος 9 δίνεται ο ορισμός της παρένθετης μητρότητας ότι είναι «η περίπτωση κατά την οποία μία γυναίκα κυοφορεί και γεννά (φέρουσα ή κυοφόρος), ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων, με χρήση ωαρίου ξένου προς την ίδια, για λογαριασμό μίας άλλης γυναίκας, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους».
Για την παρένθετη μητρότητα προβλέπουν οι διατάξεις των άρθρων και 1458 ΑΚ και 1464 ΑΚ όπως ισχύουν μετά τον Ν. 3089/2002 ( ΦΕΚ Α 327/23.12.2002) και των άρθρων 2 παρ. 1β, 3 περ. 8, 9, 4, 13 Ν. 3305/2005, άρθρο 8 Ν. 3089/2002.
Συγκεκριμένα προβλέπεται στο άρθρο 1458 του Αστικού Κώδικα ότι: «Η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ιδίαν, και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων, που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη.

 
Η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτηση της γυναίκας, που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει και ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει, είναι, εν όψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία».
Σύμφωνα με το άρθρο 799 Κ.Πολ.Δ. «όταν ζητείται κατά τον νόμο να χορηγηθεί άδεια για μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση ή για κυοφορία τέκνου από άλλη γυναίκα, αρμόδιο είναι το δικαστήριο, στην περιφέρεια του οποίου έχει τη συνήθη διαμονή της η αιτούσα ή εκείνη που θα κυοφορήσει το τέκνο. Το δικαστήριο διατάζει να γίνει η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, εάν κρίνει ότι η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής των διαδίκων».

 
Για τη μεταφορά των ξένων, γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα της κυοφόρου απαιτείται δικαστική άδεια, που παρέχεται πριν από τη μεταφορά τους, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Η δικαστική άδεια χορηγείται από το αρμόδιο καθ’ ύλη και κατά τόπο δικαστήριο κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρο 121 ΕισΝΑΚ), εφόσον η αιτούσα και η κυοφόρος έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα. Απαραιτήτως θα πρέπει να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο σχετική αίτηση της γυναίκας, που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο και είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει, ενώ η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει, θα πρέπει από άποψη υγείας, να είναι κατάλληλη για κυοφορία.
Η σχετική αίτηση δικάζεται με τη διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθ. 739 ΚΠολΔ) από το αρμόδιο κατά τόπο Πρωτοδικείο (άρθρο 740 ΚΠολΔ), στην περιφέρεια του οποίου έχει τη συνήθη διαμονή της η αιτούσα ή εκείνη που θα κυοφορήσει το τέκνο (799 Κ.Πολ.Δ.).

 
Η αιτούσα γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο με παρένθετη μητρότητα, θα πρέπει αποδεδειγμένα να αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους, όπως επειδή δεν έχει μήτρα ή η μήτρα της έχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα (έχει διατηρήσει τις ωοθήκες), σοβαρές καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, ορμονικές δυσλειτουργίες, πολλαπλές αποβολές, πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης κ.λπ. Επίσης θα πρέπει η γυναίκα αυτή να βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και να μην έχει υπερβεί το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της. Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της μεθόδου ιατρικώς παίζει η ηλικία του ωαρίου.
ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το