Τοπικά

Με δεκατιανό από τις Ενορίες 500 μαθητές – Η Μητρόπολη Δημητριάδος στηρίζει τις άπορες οικογένειες

Στους 400 έως 500 ανέρχονται οι μαθητές στα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, οι οποίοι λαμβάνουν το δεκατιανό τους μέσα από τις Ενορίες της Μητρόπολης Δημητριάδος, καθώς πέρυσι ήταν περίπου οι μισοί.

Είτε μέσα από το κυλικείο είτε από το γραφείο των διδασκόντων οι μαθητές από οικογένειες με μεγάλη οικονομική ανάγκη μεταβαίνουν εκεί για να πάρουν την τυρόπιτα, το σάντουιτς, το κουλούρι και να γεμίσουν με δύναμη για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Σε κάθε σχολείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο της πόλης, υπάρχουν 5 έως 15 μαθητές, οι οποίοι βοηθιούνται από τη Μητρόπολη που για ακόμη μια χρονιά στηρίζει τις άπορες οικογένειες.
Στον όγδοο χρόνο της κρίσης πολλοί γονείς δυσκολεύονται να διαθέσουν ένα ή δύο ευρώ στα παιδιά τους για να αγοράσουν φαγητό από το κυλικείο. Και τις ανάγκες αυτές έρχεται να καλύψει η Μητρόπολη μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας.

Παράλληλα ο Δήμος Βόλου έχει ενδιαφερθεί να προσφέρει και αυτός δεκατιανό, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει για να προωθηθεί η διαδικασία. Πάντως τα αιτήματα από τα σχολεία έχουν αποσταλεί.

Με κολατσιό από το σπίτι
Η πρόεδρος του συλλόγου μισθωτών κυλικείων σχολείων Βόλου κ. Δώρα Καναβιτσά επισήμανε πως «τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και 2,5 μήνες και αυτό που βλέπουμε, είναι ότι η αγοραστική κίνηση στα κυλικεία βρίσκεται στα περυσινά χαμηλά επίπεδα. Τα παιδιά συνεχίζουν να λαμβάνουν κολατσιό από τα σπίτια τους, άλλα βοηθιούνται από τη Μητρόπολη και τις Ενορίες, ενώ και εμείς βοηθούμε όσο μπορούμε περιπτώσεις μαθητών που ξέρουμε ότι έχουν πρόβλημα».

Αναφερόμενη στην κατάσταση των σχολικών κυλικείων είπε πως «επιβιώνουμε οριακά. Η δουλειά μας είναι εποχιακή, αφού τα κυλικεία λειτουργούν οκτώ από τους δώδεκα μήνες, ενώ έχουμε ΦΠΑ 24% στο κολατσιό του μαθητή, κάτι που είναι απαράδεκτο. Από ένα κυλικείο οικογένεια δεν ζει».

Συμπλήρωσε δε πως «τα προϊόντα των κυλικείων είναι ελεγμένα και διατίθενται από ανθρώπους που έχουν όλες τις πιστοποιήσεις για να το κάνουν».
Ενδεικτική της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν τα κυλικεία, είναι η αναφορά μισθώτριας σε σχολικό συγκρότημα με 600 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που ανέφερε πως «από τους 600 μαθητές αγοράζουν από το κυλικείο καθημερινά μόνο οι 250. Κάθε χρόνο και τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα».

Τα σχολικά γεύματα
Μια ακόμη βοήθεια προς τους μαθητές είναι τα σχολικά γεύματα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Στον Βόλο έχουν επιλεγεί σχολεία και οι διευθυντές έχουν λάβει τις αιτήσεις των γονέων οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Το πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομών, καθώς οι μαθητές θα καλούνται να τρώνε μέσα στις αίθουσες οι οποίες μετά θα πρέπει να καθαρίζονται. Αυτό που ζητούν τα σχολεία, είναι οι μαθητές που δεν παρακολουθούν το ολοήμερο και αποχωρούν στις 13.15, να παίρνουν μαζί τους το φαγητό στο σπίτι, ώστε να μην τρώνε στο σχολείο».

Ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας κ. Γιώργος Βαλής ανέφερε πως «στο σχολείο μας έχει ενδιαφερθεί το 1/3 των μαθητών για να λαμβάνουν τα σχολικά γεύματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν οι χώροι για να σιτίζονται οι μαθητές μέσα στο σχολείο, καθώς θα πρέπει να τρώνε μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας από τις 13.15 μέχρι τις 13.45 και μετά δεν θα καθαρίζονται. Η πρόταση προς το υπουργείο είναι να λαμβάνουν οι μαθητές που δεν φοιτούν στο ολοήμερο, το πακέτο με το φαγητό στο σπίτι. Για του χρόνου μπορεί στα σχολεία που διαθέτουν αίθουσες, αυτοί οι χώροι να μετατραπούν σε τραπεζαρίες ή σε όσα σχολεία δεν έχουν τέτοιες αίθουσες, να τοποθετηθούν οικίσκοι που να εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό. Γενικότερα τα σχολικά γεύματα είναι ένα καλό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που βασίζεται σε μελέτη Πανεπιστημίου και τα παιδιά θα μυούνται στη μεσογειακή υγιεινή διατροφή, ενώ τηρούνται ο παραδόσεις. Το ζήτημα είναι η έλλειψη των υποδομών για την υποστήριξη του προγράμματος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το