Τοπικά

Δεκαπέντε σταθμοί μέτρησης ρύπανσης στον Βόλο

Στην τοποθέτηση δεκαπέντε μικρών σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης στον Βόλο θα προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με την Πνευμονολογική Κλινική.
Η ιδιαιτερότητα του σημαντικού αυτού εγχειρήματος είναι πως οι μικροί σταθμοί θα μετρούν την αέρια ρύπανση συνεχώς για έναν χρόνο, όλο το 24ωρο καθημερινά.
Το δεδομένο είναι πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναλαμβάνει πλέον ενεργό ρόλο στην καταγραφή των επιπτώσεων της αέριας ρύπανσης στην υγεία του πληθυσμού μέσα από τη συλλογή στοιχείων για ρύπους, όπως είναι τα αιωρούμενα σωματίδια. Μάλιστα το επίκεντρο δεν είναι πλέον τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM10, αλλά τα PM2,5 που θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Κώστας Γουργουλιάνης επισήμανε πως «σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση των μικρών αυτών σταθμών αέριας ρύπανσης, ώστε να μετρήσουμε τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM2,5 και αν ξεπερνούν τα επίπεδα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα οι σταθμοί θα μετρούν ακόμη έναν περιβαλλοντικό ρύπο που είναι οι φορμαίδες.
Η Πνευμονολογική Κλινική θα αναλάβει την αξιολόγηση των στοιχείων που θα συλλέγονται από τους σταθμούς.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Γιώργος Σαχαρίδης επισήμανε πως «σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση δεκαπέντε μικρών σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης και ειδικότερα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2,5. Η συλλογή των στοιχείων θα γίνεται για ένα χρόνο συνεχώς, δηλαδή 24 ώρες το 24ωρο. Έτσι θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί με τους ρύπους. Αυτή την περίοδο μελετούμε τη γεωγραφία της πόλης και σε ποια σημεία θα ήταν καλύτερο να τοποθετηθούν αυτές οι μικρές συσκευές. Στην πρόθεσή μας είναι να τοποθετήσουμε δεκατέσσερις συσκευές και να έχουμε μία σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια άλλη αντικατάσταση».
Ο κ. Σαχαρίδης τόνισε πως «το Τμήμα Μηχανολόγων θα αναλάβει την καταγραφή της ποσότητας των μικροσωματιδίων, τη συντήρηση των συσκευών και την παρακολούθηση του εγχειρήματος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το