Τοπικά

Δεκαπέντε χρόνια πλούσιας δράσης για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου – 32 οι ενήλικες αποφοίτησαν φέτος

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου εδώ και 15 χρόνια προσφέρει τη δεύτερη ευκαιρία σε ενήλικους συμπολίτες μας που επιθυμούν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, όπως και όλα τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ένα καινοτόμο δημόσιο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 2525/97. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προτάθηκε στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι στόχοι των Σ.Δ.Ε. είναι η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και, τέλος, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Έμφαση δίνεται στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας και η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, από το 2004 που ξεκίνησε τη λειτουργία του υπηρετεί και προάγει την ιδέα και τους στόχους της διά βίου μάθησης και προσπαθεί με συνέπεια να υλοποιεί καινοτόμες δράσεις και να συμμετέχει σε ποικίλα προγράμματα, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η στελέχωσή του, όλα αυτά τα χρόνια με νέους ως επί το πλείστον σε ηλικία εκπαιδευτές με υψηλά προσόντα και διάθεση να πειραματιστούν, να εξερευνήσουν και να εφαρμόσουν νέες διδακτικές μεθόδους, προσεγγίσεις και ιδέες προσέδωσε στο σχολείο μία δυναμική κι έναν καινοτόμο προσανατολισμό. Το αποδεικνύουν οι διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς, η αδιάλειπτη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η διοργάνωση δεκάδων εκδηλώσεων, ομιλιών, παρουσιάσεων, η λειτουργία διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού, η παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, η διοργάνωση του 1ου ethnic food festival στον Βόλο με τη συμμετοχή 17 διαφορετικών χωρών κ.λπ. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ενημερωθεί για τις δράσεις του σχολείου στη διεύθυνση https://www.facebook.com/sdevolou/.

Δέκα σχέδια δράσης
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιήθηκαν 10 πολύ ενδιαφέροντα σχέδια δράσης τα οποία παρουσιάστηκαν στην τελική εκδήλωση του σχολείου, την Πέμπτη 27 Ιουνίου. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην πολύ επιτυχημένη διοργάνωση από το ΣΔΕ Βόλου του Ποδηλατικού Γύρου Πηλίου (Brevet) 200 χλμ., ένα αθλητικό γεγονός πανελλαδικής εμβέλειας, στο οποίο συμμετείχαν 50 αθλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου, καθώς και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ROUTES, το οποίο συντονίζει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων – ΑΡΣΙΣ, ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και στην προσφορά πλούσιων πολιτισμικών και εκπαιδευτικών ευκαιριών στους συμμετέχοντες μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Επίσης, δύο παραγωγές του ΣΔΕ Βόλου διακρίθηκαν σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς τη φετινή χρονιά: Η ταινία «sociaLIEzing», https://youtu.be/0uP8chypQNk, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2019 και η ταινία «Το Φύλο σε πρώτο πλάνο», https://youtu.be/uv7RCaRZMSg, που πήρε την τρίτη θέση στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακών Ταινιών που διοργάνωσαν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Τέλος, να αναφέρουμε την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας της Σερβίας κ Mladen Sarcevic στο πλαίσιο της έναρξης των μαθημάτων στο σερβικό Συμπληρωματικό Σχολείο, το οποίο φιλοξενείται στο ΣΔΕ Βόλου, τη συμμετοχή του σχολείου στο 4ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου με τη διοργάνωση εργαστηρίου για ενήλικες με θέμα «Μια δεύτερη ευκαιρία στου «Άλλου» την ιστορία», την προσφορά χειροποίητων κοσμημάτων και κατασκευών στη Φλόγα για την ενίσχυση της Πασχαλινής εορταγοράς, τη συμμετοχή του σχολείου στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και σε πολλές ακόμα δράσεις και εκδηλώσεις.

Οι εγγραφές
Τριάντα δύο εκπαιδευόμενοι αποφοίτησαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι περισσότεροι από τους οποίους θα συνεχίσουν και στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Οι εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, απογευματινές ώρες, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που στεγάζεται στο Συγκρότημα Μουρτζούκου, Επτά Πλατανίων 16. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2421048762. Κατά τη θερινή περίοδο, το σχολείο θα είναι ανοιχτό κάθε Πέμπτη, 6.00 – 8.30 μ.μ. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι: Ταυτότητα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αποδεικτικό Δημοτικού Σχολείου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Προφυλακιστέος ο 71χρονος για τη δολοφονία της 43χρονης γυναίκας

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ο 71χρονος καθ' ομολογίαν δράστης της δολοφονίας της 43χρονης…

8 Δεκεμβρίου 2023

Άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού στο σχολείο της ΕΠΑΣ/ΔΥΠΑ Βόλου

Με επιτυχία στέφθηκε η άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού που έγινε την Παρασκευή 8-12-2023. Σκοπός…

8 Δεκεμβρίου 2023

Βάσιμο

Αυτό που σιγοψιθυριζόταν εδώ και λίγες εβδομάδες, πλέον οι υποψήφιοι της Μαγνησίας το φώναξαν πιο…

8 Δεκεμβρίου 2023

Ένα συναρπαστικό διήμερο για παιδιά στο Fashion City Outlet!

Τι κοινό μπορεί να έχουν το ταχυδρομείο του Αϊ Βασίλη, η Peppa Pig, η ελληνική…

8 Δεκεμβρίου 2023

Επεισόδια στου Ρέντη: Διασωληνωμένος και σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε – Το ιατρικό ανακοινωθέν

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά στο μηρό από ναυτική…

8 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Θλίψη στο «αντίο» στην 43χρονη Γεωργία

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της 43χρονης Γεωργίας που δολοφονήθηκε από τον 71χρονο πρώην…

8 Δεκεμβρίου 2023