Τοπικά

Δεκαπέντε χρόνια κοινωνικής προσφοράς από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Προσφέρει εθελοντικά, όπου και όταν χρειαστεί, πάντα επικουρικά στους κρατικούς φορείς για την πρόληψη και διάσωση ανθρώπων, που βρίσκονται σε καταστάσεις κινδύνου. Αποτελείται από 35 μέλη, διασώστες διαφόρων ειδικοτήτων. Ο λόγος για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Μαγνησίας, που έχει παρουσία 15 περίπου χρόνια, αφού ιδρύθηκε το 2001, ενώ είναι «ανοικτή» σε όλον τον κόσμο, εξειδικευμένους φίλους και συνεργάτες, που θέλουν να προσφέρουν και να βοηθήσουν.

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ιδρύθηκε το 1978, ενώ η κεντρική της διοίκηση βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή για την ίδρυσή της ήταν ένα ατύχημα με 4 νεκρούς στον Όλυμπο, το 1977, όπου ομάδα χάθηκε και δεν μπορούσε να βρει το καταφύγιο, λόγω πυκνής ομίχλης, αν και περπατούσαν για 36 ώρες κοντά και γύρω από αυτό. Ένας εκ των επιζώντων ίδρυσε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Σήμερα υπάρχουν 36 παραρτήματα σε πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στη Μαγνησία, με 3.000 εθελοντές. Ο κ. Χάρης Παπαμαρκάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παράρτημα Μαγνησίας, τονίζει ότι «η ΕΟΔ Μαγνησίας ιδρύθηκε το 2001 από μια ομάδα ορειβατών με σκοπό να σώζουμε ανθρώπινες ζωές». Το 2003 εγκρίθηκε το καταστατικό της Ομάδας από το Πρωτοδικείο Βόλου ως παράρτημα Μαγνησίας (Αρ. Πρωτ. 1846 – 31/1/2003) και η έδρα της βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης Βόλου, πίσω από το κτίριο της πρώην ΑΝΕΜ, στην οδό Σπετσών 10. Το κτίριο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Βόλου το 2013. Το κτίριο ήταν ερείπιο και με προσωπική δουλειά και χρήματα των μελών της ΕΟΔ έχει πάρει τη σημερινή μορφή (αποθήκη, γραφεία, αίθουσα εκπαίδευσης).

 
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «η ΕΟΔ παράρτημα Μαγνησίας επεμβαίνει, πάντα επικουρικά σε κρατικούς φορείς, όπου υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής, ενώ δίνεται πολύ μεγάλη βάση στην εκπαίδευση των εθελοντών μας».
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μια εθελοντική οργάνωση, που έχει σαν σκοπό, να λειτουργεί επικουρικά στους κρατικούς φορείς για την πρόληψη και διάσωση ανθρώπων, που βρίσκονται σε καταστάσεις κινδύνου παντός τύπου. Κύριο μέλημα της Ομάδας είναι η εκμάθηση και η έμπρακτη εφαρμογή Πρώτων Βοηθειών σε παντός τύπου συνθήκες και περιβάλλοντα. Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα κάθε περιβάλλοντος ή ακραίας κατάστασης έχουν συσταθεί τα τμήματα Ορεινή Διάσωση, Αεροδιάσωση, Υγρό Στοιχείο, Μαζικές Καταστροφές, Δασοπυρόσβεση-Πυροπροστασία, Σεισμικές Καταστροφές. Τα μέλη αυτών είναι άρτια εκπαιδευμένα και γνώστες των ιδιαιτεροτήτων του κάθε τύπου διάσωσης, συμβάλλοντας έτσι σε μια έγκαιρη και ασφαλή διάσωση τόσο για το θύμα, όσο και για τους διασώστες.

 
Η ΕΟΔ παράρτημα Μαγνησίας κατανοώντας τη δυσκολία των καιρών έχει δημιουργήσει ένα ακόμα τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και Ανθρωπιστικών Αποστολών, δείχνοντας έμπρακτα το κοινωνικό της αίσθημα, ενώ είναι πιστοποιημένο μέλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Υπ. Εσωτ. Α.Μ. 6), επίσημο και διαρκές μέλος του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Μαγνησίας (Σ.Ν.Ο.), σε θέματα εκτάκτων αναγκών, επίσημο μέλος του Συντονιστικού Δημαρχιακού Οργάνου σε θέματα εκτάκτων αναγκών.
«Τα λειτουργικά έξοδα, έξοδα μετακίνησης και ο εξοπλισμός κ.ά. πληρώνονται από τις τσέπες των μελών μας, ενώ όταν ζητείται από κάποιους να γίνουν χορηγοί, αυτό που κάνουμε, είναι να τους δώσουμε μια λίστα με εξοπλισμό, τον οποίο χρειαζόμαστε», τονίζει ο κ. Χάρης Παπαμαρκάκης.

 
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Τσικουντουρίδης, γενικός γραμματέας της ΕΟΔ Μαγνησίας, επισημαίνει ότι «η Ομάδα διαθέτει ένα τζιπ επιχειρήσεων, που χωράει 10 άτομα και τον εξοπλισμό τους. Επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα με δεξαμενή 2 τόνων, που χωράει 6 άτομα, ενώ σύντομα περιμένουμε ένα διασωστικό σκάφος από τη νορβηγική οργάνωση RS-Norwegian Society for Sea Rescue».
Όπως ο ίδιος τονίζει, «επιχειρούμε σε όλα τα πεδία με τον εξοπλισμό που διαθέτουμε, αν και θα γινόταν πιο εύκολη η εθελοντική μας δράση, αν είχαμε περισσότερα πράγματα».
Ο κ. Χάρης Παπαμαρκάκης αναφέρει ότι «η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Όταν μιλάμε για διάσωση, τότε μιλάμε σαφώς για μια ακραία κατάσταση. Οι εκπαιδευμένοι με τους μη εκπαιδευμένους έχουν μια πολύ σημαντική διαφορά: Οι μεν επιχειρούν βάσει της εκπαίδευσης, οι δε βάσει του συναισθήματος και εκεί είναι που μπορεί να γίνει η ζημιά. Προέχει η ασφάλεια του διασώστη, διότι αλλιώς μπορεί να είναι το δεύτερο θύμα σε ένα περιστατικό».


Ο ίδιος επισημαίνει πως «με προβληματίζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα ό,τι δηλώσει κάποιος είναι. Δηλώνω διασώστης, αλλά με τις πράξεις μου κινδυνεύει όλη η ομάδα. Για αυτό στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης υπάρχει πιστοποίηση από παγκόσμιους φορείς και η εκπαίδευσή μας έχει τη «σφραγίδα» παγκόσμιου φορέα».
Μία από τις πιο δύσκολες και πρόσφατες καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, αν και η κάθε μία έχει τη δική της δυσκολία, είναι τον Νοέμβριο του 2015 στη Λέρο, στις διασώσεις προσφύγων.

 
«Έπρεπε να διαχειριστούμε τους κατοίκους και να τους κάνουμε μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, ώστε να μπορούν να βοηθούν τους πρόσφυγες, όταν δεν υπήρχαν άλλες οργανώσεις στο νησί», αναφέρει. Θυμάται ακόμη και μια επιχείρηση στην Κοιμωμένη Τρικάλων, όπου κάποιος ορειβάτης έπεσε σε γκρεμό 70 μέτρων: «Η επιχείρηση αυτή διήρκησε 16 ώρες, σε ένα δύσβατο και απρόσιτο σημείο».
Στους σχεδιασμούς της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παράρτημα Μαγνησίας είναι να δημιουργηθεί ένα πλήρες κέντρο επιχειρήσεων, αφού υπάρχει ο κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, αλλά δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος.

 

 

Η στάση και οι θέσεις  για τον εθελοντισμό
Όπως αναφέρεται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Μαγνησίας, η στάση και οι θέσεις για τον εθελοντισμό είναι οι εξής:
* Δεν δρούμε με οίκτο, αλλά με αλληλεγγύη και συμπαράσταση.
* Δεν προσδιοριζόμαστε από την έναρξη και λήξη κάποιου «σημαντικού γεγονότος», αλλά από τη διαχρονικότητα της δράσης μας.
* Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά από το ότι συμμετέχουμε και συνδράμουμε εθελοντικά σε ό,τι έχουμε επιλέξει και σε ό,τι δυνάμεθα.
* Δεν υποθάλπουμε τη χειραγώγηση και την προσέλκυση «υπηκόων». Όραμά μας μια όσο γίνεται ευρύτερη κοινωνία πολιτών.
* Δεν περιχαρακωνόμαστε στα προσωπικά μας σύνορα. Το προσωπικό είναι κοινωνικό και το κοινωνικό προσωπικό.
* Δεν «διαθέτουμε» χώρο για πολιτικο-κομματικές εξωκοινωνικές διεργασίες. Εξοικονομούμε χώρο για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την κοινωνία.
* Δεν προσφέρουμε τη ζεστασιά μιας «κάστας». Επιζητούμε την αναζήτηση συντροφικότητας, αλληλεγγύης, εξωστρέφειας.
* Δεν προσδοκούμε καρπούς πρωτοτυπίας. Είμαστε πολίτες μεταξύ πολιτών, εθελοντές μεταξύ εθελοντών.
* Δεν περιβάλλονται οι ενέργειές μας από κάθε είδους σκοπιμότητα, κοινωνική ανάδειξη, οικονομική «πρόοδο», προσωπική ματαιοδοξία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το