Τοπικά

Δεκαοκτώ φαρμακεία έκλεισαν στη Θεσσαλία- Τη διετία 2014-2015 λόγω της οικονομικής κρίσης

Στα 186 ανέρχονται πανελλαδικά τα φαρμακεία που έβαλαν λουκέτο τη διετία 2014-2015 λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και των διαφόρων νόμων που έχουν πλήξει το φαρμακείο της γειτονιάς. Στη Θεσσαλία τα φαρμακεία που έκλεισαν ανέρχονται στα 18, ενώ υπάρχουν και άλλες περιφέρειες, που τα λουκέτα είναι περισσότερα.
Στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο, πριν μερικές εβδομάδες έκλεισε ένα φαρμακείο, με τον φαρμακοποιό να μετακινείται στο εξωτερικό. Επίσης έχουν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια και ορισμένα άλλα φαρμακεία, κυρίως στην περιφέρεια.
Πάντως το ζήτημα είναι πως και οι νέοι φαρμακοποιοί συνήθως αδυνατούν να κάνουν ένα ξεκίνημα, ανοίγοντας φαρμακείο, λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους και του ανταγωνισμού που υπάρχει, όταν μάλιστα τα περιθώρια κέρδους μειώνονται συνεχώς.
Βέβαια υπάρχουν και οι νέοι, που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, διαδεχόμενοι τους γονείς τους στο τιμόνι του φαρμακείου, αλλά και άλλοι, που ανοίγουν φαρμακείο στα χωριά της περιφέρειας, εκτιμώντας πως έτσι είναι καλύτερα.
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και τα χρέη των φαρμακοποιών έχουν οδηγήσει 186 φαρμακεία σε λουκέτο στο διάστημα 2014-2015, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι έως το τέλος και της φετινής χρονιάς, δεκάδες ακόμη θα έχουν την ίδια μοίρα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στη χώρα λειτουργούν πλέον 10.380 φαρμακεία, στα οποία εργάζονται 11.300 φαρμακοποιοί, ενώ έως τις αρχές του 2012 λειτουργούσαν 12.000 φαρμακεία.
Τα περισσότερα λουκέτα καταγράφονται στην Πελοπόννησο (41 ή μείωση 8%), τη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία και Θράκη (28 ή μείωση 5%), τη Στερεά Ελλάδα (-4%), τη Θεσσαλία, όπου έκλεισαν 18 φαρμακεία, και την κεντρική Μακεδονία, όπου έκλεισαν 33 φαρμακεία (-2%), στο νότιο Αιγαίο και στην Ήπειρο.
Συνολικά στη χώρα αντιστοιχούν 9,5 φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους.
Πάντως οι φαρμακοποιοί εκφράζουν φόβους πως τα λουκέτα στα φαρμακεία θα συνεχιστούν και μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Οι φαρμακοποιοί εδώ και μερικά χρόνια ανέφεραν πως βρισκόμαστε προ των πυλών για λουκέτα και στα φαρμακεία, λόγω της κρίσης και δυστυχώς επιβεβαιώνονται.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων οδηγούν στη συρρίκνωση των φαρμακείων στις πόλεις και τα χωριά και στρώνουν το χαλί για την επέλαση των μεγάλων αλυσίδων. Γνωρίζουμε καλά ότι τα ίδια μέτρα εφαρμόστηκαν σε άλλες κοντινές χώρες και σε σύντομο χρονικό διάστημα ακυρώθηκαν από την κοινωνία. Κάτι ανάλογο θα γίνει και στην Ελλάδα».
Συμπλήρωσε πως «παρά τα κτυπήματα που έχει δεχθεί ο κλάδος, το φαρμακείο της γειτονιάς αντιστέκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, παρέχοντας πολύπλευρο έργο. Και αυτή είναι η μέριμνα και η προσήλωση των φαρμακευτικών συλλόγων, η προάσπιση δηλαδή του φαρμακείου της γειτονιάς, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο πανθεσσαλικό συνέδριο σε λίγες ημέρες στη Λάρισα».

Διημερίδα
Επιστημονική διημερίδα με θέμα «Λοιμώξεις αναπνευστικού: Εθνοφαρμακολογική προσέγγιση» συνδιοργανώνουν στις 19 και 20 Νοεμβρίου στην Πορταριά η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το